En cd om Ring Ring-festivalen i Belgrad - Tidningen Kulturen
Mezei Szilard

Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Mirror Mind Rose är en europeisk fritt improviserande trio och skivan Papaver innehåller ett unikt stycke och bara framfört på detta sätt en gång, vilket ju ligger i den fria improvisationens natur. Alltså en gång på Ring Ring-festivalen i Belgrad den 14 maj 2014. Här på cd att upprepas så ofta man vill.


Denna trio står tätt tillsammans. De har tagit ett djupt andetag, förmodligen tittat varandra i ögonen och sedan fokuserat. Så klingar det i mina öron i alla fall. Sten Sandell piano, Szilard Mezei altfiol och Joel Grip basfiol. Jag kommer att tänka på pianisten Cecil Taylor, hans musik innehåller mängder av melodifragment, ofta små ministycken presenterade i ett snabbt komprimerat tempo och lika snabbt lämnade för nästa. Outsinligt.
Mirror Mind Rose
Papaver
Umlaut recordsVarje köp via denna länk stödjer TK.


Mezei Szilard

Mezei Szilard

På ett sätt är det en motsättning att spela in, alltså upprepa ett unikt framförande som bara upplöses och sprids för vinden vartefter det spelas. Ok, alla live-framförda stycken är förstås unika, men här finns inga nedskrivna noter som kan upprepas igen på ett snarlikt sätt. Man ska helst befinna sig där det händer, den gång det händer. (Å andra sidan är det en service för oss som inte kunde komma!) Tål något så flyktigt som en räcka oplanerade, eller i alla fall icke-nedskrivna toner upprepas? Nej, inte alltid, men det finns också välplanerade toner som jag helst inte velat höra en endaste gång! Smaken och behoven växlar, och här är framförandet klart lyckat.

Denna trio står tätt tillsammans. De har tagit ett djupt andetag, förmodligen tittat varandra i ögonen och sedan fokuserat. Så klingar det i mina öron i alla fall. Sten Sandell piano, Szilard Mezei altfiol och Joel Grip basfiol. Jag kommer att tänka på pianisten Cecil Taylor, hans musik innehåller mängder av melodifragment, ofta små ministycken presenterade i ett snabbt komprimerat tempo och lika snabbt lämnade för nästa. Outsinligt.

Inga hierarkiska ordningar

Jag tror inte att den här gruppen vill vidkännas några hierarkiska ordningar, det förstår man när man lyssnar, men de är naturligtvis inte samma person alla tre, så positionerna blir lite olika. Sten Sandell hittar nya spår och tar musiken vidare. Stöd för vägvalen finns alltid hos medspelarna. De arbetar tillsammans och av konkurrens hörs intet. Sandell styr och slår in på olika vägar, kanske i kraft av sin längre erfarenhet (?). Szilard Mezei svarar, hakar på eller kommer med andra förslag via skönt kärva klanger, och Joel Grip ser vart de båda andra är på väg, bottnar i det och håller samman det komplexa bygget Han står inte främst, men inte heller i bakgrunden, mer som det nödvändiga flytetyget på de djupa vattnen de befinner sig. Alla har sin roll, uteblir någon uppstår något annat.

Man kan tycka när man betraktar omslagsteckningen, ett brungråsvart kompakt snurrande nystan av mjuk blyerts där det finns ljus i mitten, att det är en bra bild av musiken, men då borde det nog också gnistra och glimma lite mer om nystanet.

Energin är hög och tät och passningarna snabba och precisa. Detta är ändå ingen uppvisning, musiken är målet, och när vi nu kan spela upp och lyssna igen och igen (och det tål musiken), slås jag av gruppens förmåga att komponera både i stunden och samtidigt greppa det större sammanhanget. Ett kärvt och samlat mästerstycke.

 

 

Leif Carlsson

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts