Lyssna till vindarna, till klockorna - Tidningen Kulturen
Cecilia Zilliacus

Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Albumet är Grammis-nominerat


Detta är ett album, en triptyk, kring dans, både med barockkaraktär och mera folkliga inslag. Den första delen är Johann Sebastian Bachs Partita i d-moll, för soloviolin. Ett stycke som varit föremål för skilda tolkningar, som att det hela var kompositörens reaktion på hustrun Maria Barbaras plötsliga död. Cecilia Zilliacus spröda fiolspel och Lena Willemarks raka tilltal ger stöd för denna tolkning med intima bekännelser av saknad och sorg, liksom ett avsked till en älskad livskamrat.
Cecilia Zilliacus/Lena Willemark – violin och sång
Dansa
BISVarje köp via denna länk stödjer TK.


Cecilia Zilliacus

Cecilia Zilliacus

Dansen har följt människan genom alla tider, det finns danserskor på hällristningar och grottmålningar och människor i primitiva samhällen tämjer med dansen demoner och onda andar och de låter dansen medverka till både god jaktlycka och goda skördar. I moderna tider har dansen tagit mera stiliserade och tama former, i särskilda rörelsemönster, i ritualer och i inkapslade energier. Men dansen är ändå en uttrycksform, som ständigt tilltalar många.

Detta är ett album, en triptyk, kring dans, både med barockkaraktär och mera folkliga inslag. Den första delen är Johann Sebastian Bachs Partita i d-moll, för soloviolin. Ett stycke som varit föremål för skilda tolkningar, som att det hela var kompositörens reaktion på hustrun Maria Barbaras plötsliga död. Cecilia Zilliacus spröda fiolspel och Lena Willemarks raka tilltal ger stöd för denna tolkning med intima bekännelser av saknad och sorg, liksom ett avsked till en älskad livskamrat.

Svante Henrysons Sonat för soloviolin från 2009 har tydliga referenser både till Bach och Bartók, men Henryson är även en brobyggare och en gränsöverskridare. Han har aldrig känt sig inlåst i en musikalisk fålla eller varit en musikalisk fundamentalist. Han bejakar både barock och hårdrock, han har även varit en flitig utövare själv. Cecilia Zilliacus arbetar här med både en fri rytmik och ett explosivt flöde i sitt framförande.

Sven-David Sandström visar i sin komposition Dansa för röst och violin från 2011 att han har en djup kärlek till Bachs musik; utgångspunkten är en dikt av Maria Wine från 1948, dikten heter just Dansa. Sandström är lyhörd för Wines energier och han är även skicklig i att ge orden stort utrymme och genom variation öka diktens slagkraft. Dessutom tillåter han Lena Willemarks urkraft och naturenergi att regera.

Albumet är ett utsökt exempel på hur gränser kan överskridas och hur musik kan förena.

Slutorden går till Maria Wine;

”Ta bort hasparna från dina fönster

öppna

lyssna till klockorna i dina öron

till vetekornets rytm.”

 

 

Bo Bjelvehammar

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts