Musik: Alex Jönsson - Heart of Gold - Tidningen Kulturen
Alex Jønsson, foto Simon Skipper

Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Vardagsrumskonsert eller ”stuekoncert” står det i det danska pressmaterialet och det är verkligen en närvaro i det där vardagsrummet i Aarhus som Alex och hans trio med gitarr, bas och släpiga jazztrummor med vispar som aldrig lämnar trumskinnen levererar till oss. Avskalad, nära som ett andetag och filosofisk sprider sig musiken i mitt eget vardagsrum.


Gruppmedlemmar: Alex Jønsson: guitar & compositions; Jens Mikkel Madsen: double bass; Andreas Skamby: drums.
Alex Jönsson
Heart of Gold
http://www.gatewaymusicshop.dk/index.php?route=product/product&product_id=1064Varje köp via denna länk stödjer TK.


Alex Jønsson, foto Simon Skipper

Alex Jønsson, foto Simon Skipper

Titellåten är den mest lysande. Lite mörk i tonen och med fint eko, ett långsamt byggande på grundrytmen från basisten Jens Mikkel Madsen. Tvåan Niðaróss tar oss tillbaka till den släpande lite sorgsna ljudlandskapet och tankarna svävar långt långt bort för att vakna upp till åskådarnas applåder som påminner om att detta är en liveinspelning. Det är alltid intressant att lyssna på en konsert som i det ögonblicket skapats med en publik som bara finns just där just då och som med sitt lyssnande påverkar upplevelsen för musikerna.

Axel Jönsson och hans medmusiker har gett ut två skivor innan denna och han är trots sina 32 år mycket uppmärksammad som musiker som bland annat blivit nominerad till Årets Nya Danska Jazznamnredan 2013.

De sista tre sångerna är för mig lite för dekonstruerade i melodislingorna, i en annan sinnesstämning än de andra, som War is Peace med sega distade gitarrstråk. Fortfarande njutbart men inte i samma utsträckning som i början av plattan.

Låtlista: Heart of Gold; Niðaróss; Näkemiin, Nesøya; Et deilig land å reise fra; War Is Peace; I kveld blir det snø; Puzzle.

Gruppmedlemmar: Alex Jønsson: guitar & compositions; Jens Mikkel Madsen: double bass; Andreas Skamby: drums.

Skivan (egen utgivning) beställes här: http://www.gatewaymusicshop.dk/index.php?route=product/product&product_id=1064

 

 

Lena Torquato Lidén

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts