Från U2 till Karin Boye - Tidningen Kulturen
Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Örebro Högskola har funnits sedan 1977, den omformades och fick status av universitet 1999, efter detta har akademin ständigt utvecklats och för några år sedan fick den en egen läkarutbildning.

Örebro University Choir
Is Love Alive?
Nilento records
 
På albumet finns stora och angelägna frågor, som lyfts fram och belyses, allt från det personliga ansvaret, kärlekens växlingar och former, utanförskap och förmågan att vara ett med stunden, att ta tillvara det enskilda och unika ögonblicket i livet som i Lalehs text ”Jag vill leva nu.”

 

Örebro University Choir är en scenisk kör vid Örebro Universitet, den har funnits sedan 1993 och haft två tidigare namn, Nerikeslättens Studentstämmor och Örebro Studentsångare. Kören har idag fyrtio sångare som alla studerar eller har studerat vid universitetet, under de senaste åren har kören varit verksam på både nationell oh internationell nivå, men framför allt konserterat flitigt i regionen. Sedan 2000 är Fredrik Berglund körens konstnärlige ledare och dirigent. Detta är körens fjärde skivproduktion.

Fredrik Berglund och kören väljer låtar, som tilltalar dem särskilt och har en angelägen berättelse, att föra fram, inte sällan är det som här kärlekens budskap. Utifrån temat väljer de musik med stor bredd och variation, med särskild tyngdpunkt på de enskilda ordens och hela textens sammanlagda tilltal. Detta skapar en närhet och en närvaro i det musikaliska arbetet, som är tydlig och alltid ger dynamik och spänst i arrangemangen som i låtar av Adele, Coldplay, U2 och Laleh. Dessutom finns det musikaliska pärlor av Paul Simon och en alldeles underbar tolkning av Karin Boyes dikt Stjärnorna. Med ord av skörhet och förgänglighet, som bara är så underbara:

”Säg, stjärnor, vill ni ta emot mig

en själ, som inga skatter har?”

På albumet finns stora och angelägna frågor, som lyfts fram och belyses, allt från det personliga ansvaret, kärlekens växlingar och former, utanförskap och förmågan att vara ett med stunden, att ta tillvara det enskilda och unika ögonblicket i livet som i Lalehs text ”Jag vill leva nu.”

Med en stor beundran för arrangemangen och textinnehållen, skulle jag önska mig några överraskningar, som av de skickliga musikerna eller flera soloinsatser av några medlemmar i kören!

 

 

Bo Bjelvehammar

 

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen