Musik: Emilia Amper - Lux - Tidningen Kulturen
Emilia Amper, foto Henrik Peel

Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Nyckelharpisten, kompositören och sångerskan Emilia Amper har turnerat i Europa, USA, Kanada, Brasilien, Kina, Indien, Namibia och Iran med olika musiker och har nominerats till en rad fina priser, däribland både amerikansk och svensk Grammy. Den 10 november släpper hon nya albumet LUX som innehåller både hennes egna låtar och arrangemang av andra kompositörer för nyckelharpa, sång, stråkensemble och slagverk.
Skivans första låt "Spelpuma" är en hyllning till kvinnliga musiker. Amper berättar att hon älskar många av de mer allmänt kända manliga musikernas verk, men att det finns så många kvinnliga musiker genom historien som kommit skymundan. Ordet spelpuma (myntat av fiolspelaren Johanna Karlsson) betyder kort och gott en riktigt bra kvinnlig musiker, och låten med samma namn sjuder av livslust och kraft i ett arrangemang för hela ensemblen.
Emilia Amper, foto Henrik Peel

Emilia Amper, foto Henrik Peel

Fast förankrad i den traditionella folkmusikens rötter reser sig Emilia Ampers musik till höga höjder, rusar fram över slätter och bärs av vinden. En välkommen kick i höstmörkret som bejakar det gamla samtidigt som framåtandan smittar av sig. Med musikernas stora skicklighet finns inga hinder för tonerna att ta vilka vägar de vill, musikens själ rör sig alldeles fritt och som lyssnare är det bara att följa med på färden.

"Elden som brinner i mig ger styrka och vilja, den jagar och tär mig, men bär mig över vidderna" – i "Elden" sätter Amper ord på det som musiken ger en känsla av.
För alla låtar på albumet finns en text om hur de kom till och deras historia.

Personliga händelser som fått ge namn åt låtar som "Sälen" (sälar som stack upp sina huvuden ur havet vid en soundcheck) och "Johanna's bike ride" (en olycka som kunde ha slutat värre) känns inbjudande att få ta del av och speglar den öppenhet och vilja till dialog som genomsyrar musiken. Titelspåret "Lux" föddes genom meditativa stunder och improvisation vid nyckelharpan enligt kompositören (Amper) själv och är för henne en låt som förmedlar ljus, därav namnet. "Lux" är en lugn och repetitiv låt, just meditativ. Ett ganska oväntat titelspår, men är det inte just överraskningar som gör ett album intressant?

Hyllning till kvinnliga musiker

Skivans första låt "Spelpuma" är en hyllning till kvinnliga musiker. Amper berättar att hon älskar många av de mer allmänt kända manliga musikernas verk, men att det finns så många kvinnliga musiker genom historien som kommit skymundan. Ordet spelpuma (myntat av fiolspelaren Johanna Karlsson) betyder kort och gott en riktigt bra kvinnlig musiker, och låten med samma namn sjuder av livslust och kraft i ett arrangemang för hela ensemblen.

Som mest berörd blir jag nog ändå av de mer avskalade låtarna. Som "Den melancoliska pollonessen", en traditionell sång som Amper framför själv på nyckelharpa. Enkelhetens närhet berättar något tidlöst, en melodi som har spelats och lyssnats till i många år och väckt känslor hos människor med helt andra men ändå så lika liv som våra idag.
LUX är ett skickligt spelat album som förenar rötterna med nuet och framtiden i universella melodier, harmonier och rytmer.

Emilia Amper – nyckelharpa, sång, och samtliga arrangemang
Bridget Marsden – fiol
Emma Ahlberg Ek – femsträngad fiol
Anders Löfberg – cello och kör
Olle Linder – kontrabas och kör
Dan Svensson – slagverk och sång
Fredrik Gille – slagverk

Releaseturnén inleds den 29 oktober i Norge på OSA-festivalen och avslutas 26 november i Piteå.

 

Yrsa Gullin

 

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen