Nightbird - Nightbird - Tidningen Kulturen
Nightbird, alias Anna-Stina Jungerstam. Foto: Aino Aksenja.

Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ibland känns det nästan som om musikvärlden drivs framåt av kvinnor. Samtidigt drivs den bakåt av Christer Björkman.


"Vid en första lyssning var jag lite tveksam, men nu är jag säker, jag gillar det här. En tämligen oetablerad artist som är riktigt säker i sitt skapande."
Nightbird, ”Nightbird”. Margit Music.

Nightbird, ”Nightbird”. Margit Music.

Nightbird
 

Nightbird, alias Anna-Stina Jungerstam. Foto: Aino Aksenja.

Nightbird, alias Anna-Stina Jungerstam. Foto: Aino Aksenja.

Med detta vill jag ha sagt att det skrivs och görs mycket bra musik av kvinnor, sådan populärmusik (om vi nu kan använda ordet) som aldrig skulle få förekomma i en Melodifestival. Fortfarande finns det emellertid arenor som har en manlig dominans, som den moderna klassiska musiken eller konstmusiken.

Nightbird, alias Anna-Stina Jungerstam får nog vänta på sin Melodifestivals-inbjudan. Jag är långt ifrån säker på att hon vill ha den eller kommer att ta den. Inte heller blir det en plats på Sollidenscenen och Allsången. Det är inte med nödvändighet något negativt, kanske snarare tvärtom.

För en tid sedan släppte Nightbird sitt första album, lämpligt nog också med titeln "Nightbird". Hennes röst är kraftfull, näst intill metallisk. På samma sätt klingar gitarren, kraftfullt, men samtidigt understödjande sångerskan.

Vid en första lyssning var jag lite tveksam, men nu är jag säker, jag gillar det här. En tämligen oetablerad artist som är riktigt säker i sitt skapande. Som är sin egen, även om vi för all del kan ana lite blues, lite jazz, ja till och med klanger som för tankarna till elektronisk musik, konstmusik och experimentell musik. En slide guitar understryker bluesen och tar oss bakåt i tiden, medan andra klanger för oss mot framtiden. Därmed kanske etiketten tidlös kan vara lämplig.

Produktionen och mixningen är gjord av Katharina Nutall ett perfekt jobb som lyfter fram Nightbirds egenart. Katharina har också producerat Ane Brun. 

I det egenskrivna materialet finns inget som självklart sticker ut som extra bra. "Singing In The Rain", "Worn-Out Blues" och "On My Mind" är de som kanske lyfter lite grand över det övriga materialet. Kanske är materialet lite för likartat, det är nog albumet största svaghet.

Till skillnad mot en del andra finlandssvenskar, Jungerstam har sina rötter i österbottniska Vasa, sjunger Nightbird på engelska. Finländare som sjunger på svenska, som Fredrik Furu och Frida Andersson, har av naturliga skäl en begränsad hemmamarknad när den finlandssvenska minoriteten i Finland är knappt 300 000 personer. Men för alla tre gäller att det är en kamp att slå sig fram på den svenska marknaden.

 

Nu tror jag ändå att det kan komma att gå bra för alla de här tre begåvningarna. Det finns dessutom möjlighet att höra Nightbird live i Sverige under våren och sommaren, till exempel på Twang i Stockholm 24 maj.

Thomas Wihlman

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts