I Underlandet - Drömflygare - Tidningen Kulturen
Anna Cochrane och Erik Dahl. Foto: Johanna Hedborg.

Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Lite som att ta ett andetag med frisk luft, så upplever jag det är att lyssna på I Underlandets nya album ”Drömflygare”. Den består av ett knippe låtar som tar sin utgångspunkt i duon Anna Cochrane på fiol och Erik Dahl på piano och det dragspelslikande instrumentet concertina. De är dock inte helt ensamma, utan samsas på flera låtar med William Soovik på trummor, och vid något enstaka tillfälle av Sebastian Freij på cello.


"Här, liksom på hela skivan drivs musiken framåt av samspelet mellan fiol och piano, vilket sker på ett självklart och angenämt sätt."
I Underlandet, ”Drömflygare”. Svalka 2015 . Foto: Donovan von Martens.

I Underlandet, ”Drömflygare”. Svalka 2015 . Foto: Donovan von Martens.

I Underlandet
Drömflygare
Svalka

Anna Cochrane och Erik Dahl. Foto: Johanna Hedborg.

Anna Cochrane och Erik Dahl. Foto: Johanna Hedborg.

Resultatet av deras gemensamma ansträngningar är en typ av folkmusik som är långt ifrån renodlat traditionell, utan har jazziga undertoner och drar åt en sorts filmisk kammarpop. Det är särpräglat och lyckas skapa "lekfulla berättelser utan ord", som hemsidans biografi beskriver det hela. Inte helt fel, tänker jag – där finner vi också filmmusiklegenden Ennio Morricone som referens. Hoppsan!

Och jag är nog passande - för det finns distinkt visuella kvalitéer här.

Tonen sätts redan i inledningsspåret, "Guldpolskan", där de visar upp ett närmast fullständigt register. Här, liksom på hela skivan drivs musiken framåt av samspelet mellan fiol och piano, vilket sker på ett självklart och angenämt sätt.

Fiolspelet har alla de drag av det de flesta associerar till det folkmusikaliska, pianot stödjer upp, bidrar med struktur och gör det på ett förnämligt vis. Resultatet är folkmusik för salongerna eller kanske vardagsrummet. Den svenskjazziga touchen ligger närmast under ytan, men kommer fram då och då på ett mer uttalat sätt, men är sällan svårbegriplig, utan oftast går den direkt ut i blodomloppet, lite likt så som Jan Johansson kunde.

En favorit är det melankoliska stycket "Skymningsvals", men oftast går skivan till tonerna mellan det uppsluppna och en mer eftertänksam glädje. Då musiken balanserar, lite som på tå, med förhöjd livskänsla, inför det som är svårt och det som är glädjefyllt.

Robert Halvarsson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen