Lina Nyberg och Musikfamiljen - Musikfamiljen - Tidningen Kulturen
Lina Nyberg och Musikfamiljen

Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Här kommer en musikfamilj med nya lekfulla låtar för barn och deras vuxna, plus en tillhörande hemsida med animationer.


"Må många förskolor boka besök."
Lina Nyberg och Musikfamiljen - Musikfamiljen (Hoob Records 2015)

Lina Nyberg och Musikfamiljen - Musikfamiljen (Hoob Records 2015)

Lina Nyberg och MusikfamiljenVarje köp via denna länk stödjer TK.


Lina Nyberg och Musikfamiljen

Lina Nyberg och Musikfamiljen

Musikfamiljen reser till förskolor där barnen får möta musiken och instrumenten på hemmaplan. Så gjorde också en gång den frispelande gruppen Iskra. Liksom Iskra består Musikfamiljen av några av de skickligaste och mest välkända folk- och jazzmusikerna i landet, och likt Iskra har de en lekfull och avslappnad attityd visavi musikskapandet, men till skillnad mot föregångaren finns här färdiga låtar att arbeta med.

Bandet drivs av jazzsångerskan Lina Nyberg som också komponerat och arrangerat. Vidare består storfamiljen av Lisa Rydberg fiol, Elin Larsson Forkelid saxofon, David Stackenäs gitarr, Josef Kallerdahl basfiol och Rafael Sida slagverk och trummor.

Skivan som kom lagom till Stockholms jazzfestival har sju låtar på en halvtimme, sångerna är ganska långa jämfört med mången annan musik i denna genre. Denna familj litar på barnens intresse och förmåga att koncentra sig och jag håller tummarna. Texterna är ganska enkla och handlar om vanliga saker som att få mamma/pappa sluta fippla med mobilen och leka i stället, att få gunga gunga, hantera monster under sängen, plaska i vattenpölar och somna lugnt du lilla skatt månen lyser i natt och fiskarna drömmer om en skatt. Och visst borde väl de små barnen vakna glatt när Lina Nyberg lockar med ett ömt: upp och hoppa lilla loppa.

Musiken är mer komplex och inte lika omedelbar som orden, men den vinner i längden och är så klart i symbios med textinnehållet, som det brukar vara när Lina Nyberg är inblandad. Den tål att höras om och om igen, även av känsliga jazzälskaröron (!!). Och den är, tack och lov, långt från den mekaniska sörja som bara pågår och pågår, och som strömmar ut hemma när mina barnbarn fipplar med paddor och mobiler. Varför dyker alltid den musiken upp först i kön?

Här hos musikfamiljen befinner vi oss bland kaniner, zebror och krokodiler som spelar låtar med början och slut. Den medryckande plaska-låten "Regnet" har absolut hitpotential och till "Sovasången" somnar jag lika gärna som till Trollmors vaggsång.

Bild och ljud, är ack så starka tillsammans och suger åt sig blicken! Film, teve, Disney och reklamens makt. Det finns en hemsida (www.musikfamiljen.nu) där instrumenten presenteras och man kan titta och lyssna på låtarna och på Matilda Rutas personliga avskalade animationer.

Må många förskolor boka besök.

Leif Carlsson

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen