Musik: Spjärnsvallet - Again & Again - Tidningen Kulturen
Perfekt inifrån och ut.

Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Spjärnsvallet går från CD till exklusiv vinyl.

Dessa tre musiker ingår i det absoluta toppskiktet av svenska musiker, och deras medverkan på skivor är en sann kvalitetsmarkör.
Spjärnsvallet
Again & Again
OmlottVarje köp via denna länk stödjer TK.


Perfekt inifrån och ut.

Perfekt inifrån och ut.

Om någon tycker att det hela låter bekant så är det riktigt: Det var inte länge sedan som ”Again & Again” gavs ut på förträffliga Country & Eastern.

Jag skrev om den redan då. Att jag tar upp skivan här igen beror att nu har göteborgsbolaget Omlott pressat upp skivan på äkta vinyl och försett den med ett nytt – snyggare – omslag. En sådan välgärning! (Country & Eastern släpper själva inte sina skivor på LP – undantaget är "Night Ice" med Elias Krantz som kom för några år sedan. För övrigt också det en sympatisk skiva, till brädden fylld med en musik som tar avstamp i krautrocken, tar några nätta steg genom postrocken och landar mjukt på en svensk högsommaräng – ingen "typisk" Country & Eastern-musik om nu någon sådan finns, men icke desto mindre en skiva värd att låna ett öra till.)

När jag recenserade CD-versionen av "Again & Again" konstaterade jag att Spjärnsvallets musik är av det slag som aldrig åldras. Därför låter deras skiva från 1975, den enda de hann ge ut innan de upplöstes, fortfarande lika vital. "Again & Again" består delvis av inspelningar som blev över när "Spjärnsvallet" spelades in, och delvis nyinspelat material med den pånyttfödda gruppen. Det låter inte som att medlemmarna har åldrats så mycket själva heller; att det skiljer fyrtio (40!) år mellan de gamla låtarna på skivan och de nya är svårt att tro.

Spjärnsvallet hör hemma i samma friska tradition som Arbete & Fritid, Archimedes Badkar, Anita Livstrand, Bolon Bata och Bitter Funeral Beer Band. Den tradition där jazzen möter och friktionsfritt umgås med musik från Afrika, Asien och Balkan. Man skulle kunna kalla det världsmusik, men eftersom jag avskyr den termen kallar jag istället artisterna för musikaliska världsmedborgare. Det är intressant att notera att tre av medlemmarna i Spjärnsvallet – Bengt Berger, Christer Bothén och Kjell Westling (salig i åminnelse) – medverkade på skivor med samtliga ovan nämnda band och artister.

Dessa tre musiker ingår i det absoluta toppskiktet av svenska musiker, och deras medverkan på skivor är en sann kvalitetsmarkör. (Nikke Ström kompletterar Spjärnsvallets sättning, och hans instrumentala färdigheter är precis lika imponerande som hans CV som inkluderar Peps, Pugh, Freddie Wadling, Jojje Wadenius, Nynningen, Georgie Fame, Dr. Feelgood... Listan med musiker Ström har spelat med är nästan absurt lång!)

"Again & Again" spänner mellan det hypnotiskt rytmiska i "Djinna Mossouw" och "Innocence", de frejdigt retsamma melodierna i "Mali Donso N'Goni", det våldsamma frispräcket i "The Jungle", det gungande groovet i "Again" och det nästan romantiskt skira i "Haga". Blott bättre blir det när Omlott vinnlagt sig om en bra pressning på rejäl vinyl och ett ännu rejälare omslag. Det tjocka utvikskonvolutet ersätter CD-utgåvans gruppfoto mot Johannes Branders fina, naiva målning som är precis lika färgstark som musiken.

(Dock är omslaget så kraftigt att det är lite svårt att få i skivan, vilket har varit faller också med tidigare Omlott-utgåvor.) Det var svårt att tro att "Again & Again" skulle kunna bli mycket bättre än vad den var, men med en såhär luxuös och kärleksfull presentation är det exakt vad som skett. Det är i detta utförande "Again & Again" ska åtnjutas. Men skynda er, för upplagan är begränsad till bara 300 exemplar! Jag kan lova er dyrt och heligt att att ni vill ha ett av dem.

Peter Sjöblom

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen