musik: S.P.O.C.K Another Piece of the Action:The Best of the SubSpace Years - Tidningen Kulturen
Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Out ThereÅteruppväckta

S.P.O.C.K
Another Piece of the Action:The Best of the SubSpace Years
SubSpace Communications/ Playground

Att Star Trek är stort bland världens alla nördar är inte något underligt. Den värld som skaparen Gene Roddenberry ursprungligen byggde upp för televisionen har fått ett eget liv som han antagligen inte hade räknat med.

När man diskuterar Star Trek som fenomen går det inte att bortse från alla de fans, trekkies, som finns för skapelsen. Varje generation har sina inbitna trekkies som gillar ”sin” favoritserie av de otaligt många varianter som har skapat.

Tyvärr har Star Trek alltid lidit av de problem som skaparen Gene Roddenberry förde in i berättelsen, inspirerad av klassisk science fiction. För oss som växte upp med Bladerunner, Terminator och Alien blir Star Treks framstegsoptimism löjlig. De otaliga antal filmer och tv-serier som har gjorts sedan starten 1966 har egentligen skapat mer svårigheter än de har löst. Den äppelkäcka värld som gjorde fansen lyckliga, med grundantagandet att alla världsproblem var lösta, hämtade för mycket inspiration från den tidiga science fiction som fanns under den så kallade “gyllene eran”.

I Roger Nygards två filmer om Trekkierörelsen får vi reda på allt (och lite till) om denna fascinerande subkultur. I filmerna visas bland allt tandläkaren som inrett sin praktik till USS Enterprise, ett klingonbröllop och även hur en trekkie utför sin jurytjänst iklädd i stjärnflottans uniform.

Att populärkulturen har påverkats av Star Trek går även att spåra till musiken. En av de mer kända banden är det svenska bandet S.P.O.C.K. Givetvis har de hämtat sitt namn från en av de mest kända Star Trekkaraktärerna. Den humoristiska musiken är vad jag skulle definiera som gladsynth, en genre som Erasure tog till sig under 80-talet. Med en lekfull framtidsoptimism tar de sig an de stora frågorna som utomjordingar, rymden och klingoner.

Visst är det lite småfånigt ibland, men som musik upplevs skivan som mycket välgjord. Musiken som är hämtad från deras tre skivor är både rolig och lyssningsbar ännu idag, drygt ett decennium senare.

Står man som lyssnare ut med de otaliga referenserna till Star Trek-världen och lättare science fictionlitteratur så är det en värdig samlingsskiva för bandet S.P.O.C.K. Och kom ihåg: ”Never Trust A Klingon”.

Alexander Sanchez

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen