Musik Syntjuntan Early years & Lars Bröndum m fl Chain of events - Tidningen Kulturen
Musikkritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

SyntjuntanTvå olika skivor i samma härad

Syntjuntan
Early years
Lars Bröndum m fl
Chain of events
Elektron Records/www.elektronrecords.com

Ellen, Elin, Elsy, Edit och Elinor bildar en syjunta, nej de bildar en syntjunta! De är de fem delarna i trion Syntjuntans första cd Early years, en timme noga tråcklad elektronik. Medlemmar är Ida Lundén Lise-Lotte Norelius och Ann Rosén.

Deras idé är inte dum, Syntjuntan är inte bara musiker och kompositörer, de leder också workshops där de lär ut hur man bokstavligen kan sy ihop sitt eget lilla hemmaelektronikinstrument. Sedan håller de konsert med denna för tillfället bildade syntjunta på de nytillverkade instrumenten. Kunna själv och inte vara rädd för (okänd) elektronik är några av tankarna kring den verksamheten.

På Early years spelar trion egen nutida relativt mild radikal elektronisk musik. Den lutar sig framåt, rister och är på väg. Vågbrus, symaskinsknatter, rasslande stickmaskiner, måsar och prat. Man kan diskutera om man bör personifiera de syntetiska ljuden så, de är egentligen ganska sträva och abstrakta.

Lars  BröndumStyckena har dock alltid puls och energi, så att associera till en engagerad och aktiv syjunta ligger inte långt borta. Syntjuntan får nog ta på sig en del av ansvaret med sitt fyndiga namn och hur de döpt kompositionerna. Alla kan göra som de vill för att få ut det man vill och kanske till och med få ut något man inte visste att man ville. Musiken är lågmäld och sällan vasskantad, repetitiv och bestämd, och inspelad inför publik.

På nästa skiva utspelar sig dramatiska händelser inför våra öron, och det är lätt att bildsätta musiken, filmduken är inte långt borta. Lars Bröndrums mörka, ibland dovt romantiska elektroakustiska musik får liv i gränsen mellan komponerat och improviserat. Precis var den gränsen går, är inte lätt att säga (och kanske kan man strunta i det), men jämfört med en del annan liknande musik så har denna lite mer luft under vingarna, oväntade infall händer och oförberedd dynamik uppstår. Lättast märks det när Bröndrum inte är ensam med sin liveelektronik, den klangsvävande thereminen och datormanipulationerna. På tre spår av nio finns medspelare. Lisa Ullén spelar piano på C.O.R. Rebound och titelstycket Chain of events. Yann Le Nestour basklarinett och Emil Strandberg trumpet på C.O.R. Rebound och slutligen George Kentros violin på Surge.

Surge inspelad under elva (!) år är en kort, fem minuter och tjugoåtta sekunder, modernistisk rysare där liv och blod pulserar, ett skärande kontrastrikt drama som vartefter når ett samförstånd. En mäktig utgåva inalles.

 

Leif Carlsson

 

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen