Tamás Ungváry – lågan brinner fortfarande - Tidningen Kulturen




Mats Persson och Tamás Ungváry på Fylkingen uppför Sinus-Coitus. Foto Curt Lundberg

Musikens porträtt
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Det var när tonsättaren och dirigenten Tamás Ungváry första gången hörde Jan W Morthensons elektroakustiska stycke "Neutron Star" från 1967 som en ny klangvärld öppnade sig för honom. Kanske till och med en möjlighet att få vara med och forma en musik utan traditionella instrument, ett steg in i framtidens musik, datormusiken.

Fylkingen, 11 november Konsert Tamás Ungváry


Tamás Ungváry har nämligen skapat en "Sentrograph", ett slags liveinstrument som spelas av tonsättaren själv på scenen. Och Mats Persson på piano är åter medskapare i det intensiva, stundtals brutala, stycket som inte minst bygger på Perssons fantastiska timing och percussiva behandling av flygeln.
Mats Almegård och Tamás Ungváry samtalar om musikaliska influenser.  Foto Curt Lundberg

Mats Almegård och Tamás Ungváry samtalar om musikaliska influenser. Foto Curt Lundberg

Annons:



Om detta berättade Ungvary när han under festivalen Sound of Stockholm samtalade med journalisten Mats Almegård om sina musikaliska inspirationer genom LP-skivor han köpt. Samtalet, som ingår i serien Gram[m]ofon, lade grunden till den porträttkonsert som därefter följde med uruppförande av ett beställningsverk för Sveriges Radio, "Skuggornas viskningar", och en nyinstudering av "Sinus-Coitus" (1978-79) för piano och band.

Ungváry kommer från Ungern. Han måste ha varit ett musikaliskt underbarn då han redan som mycket ung tog plats i den ungerska filharmonin som kontrabasist och under sina första intensiva studier i stort sett aldrig kom i kontakt med den nutida konstmusiken. Hans tidiga lärare hade inget till överst för musik i vår tid. Men han kom att studera dirigering vid Mozarteum i Salzburg och komposition i Darmstadt för bland andra Ligeti och Xenakis och han hade hittat sitt framtidsmål.

När Ungváry som utbildad dirigent kom till Sverige i början av 70-talet var det ont om jobb och många svårigheter för att få en plats i det svenska musiklivet. Om detta har bland annat beskrivits i filmen "Dirigenten" och det är ingen överdrift att motståndet gav bränsle till en annan inriktning.

Pratsång och symfoniska storverk

De möjligheter som Neutron Stars klangvärld vidgade är fortfarande en låga som brinner starkt. När musiken ljuder i högtalarna blir Ungvary helt tagen och samma när han spelar exempel från ungersk zigenarmusik, amerikansk avantgarde-jazz (Art Ensemble of Chicago), symfoniska storverk eller pratsång med Yves Montand. Och så Dada, allt är Dada i Ungvarys värld, och Godot, i väntan på Godot och därmed en stor portion humor och medmänsklighet.

Många känslor alltså. Och när porträttkonserten, som sker på hans 80-årsdag, tar sin början med beställningsverket "Skuggornas viskningar" visar det sig att ljudmaterialet kommer från Ungvárys egen produktion, nu ett 30-tal verk. Det är musik fylld av gester och absurda kontraster: antydan av en symfoniorkester, röster, percussiva rytmer, i Fylkingens konsertlåda styr Ungvary musiken vid mixerbordet, och vi åhörare får anta att det är exakt så här som tonsättaren vill att det ska låta. Högtalarmusik alltså, direkt till oss från upphovsmannen. Även om det känns som en tidsresa är det musik som förmår leva i stunden i väntan på något ... Godot kanske.

I tidskriften Nutida Musik senaste nummer finns en utmärkt artikel och intervju med Tamás Ungváry av Sanna Krogh Groth om hans karriär, både som tidigare ansvarig för utvecklingen av programvara vid EMS, Elektronmusikstudion i Stockholm, och sökandet efter verktyg att använda för att spela med ettor och nollor. Och det är ett mastrodontarbete, utmattande, och när Ungváry slutligen lämnade Sverige för att som professor undervisa vid musikhögskolan i Wien i elektronmusik var det nog med blandade känslor, besvikelse inte minst.

Intensivt, brutalt

I slutet av 80-talet uruppfördes kvällens andra stycke, "Sinus-Coitus", för piano och band, och den gången spelade pianisterna Kristine Scholz och Mats Persson till och mot bandstämman. Jag hörde stycket även några år senare, även den gången med Scholz-Persson, stycket är något av en hit för Ungváry. Det har spelats många gånger och visat sig vara ett tidlöst stycke musik. Inte minst i kväll då stycket tas till en helt ny nivå.

Tamás Ungváry har nämligen skapat en "Sentrograph", ett slags liveinstrument som spelas av tonsättaren själv på scenen. Och Mats Persson på piano är åter medskapare i det intensiva, stundtals brutala, stycket som inte minst bygger på Perssons fantastiska timing och percussiva behandling av flygeln. Och Ungvary spelar sin Sentograph med den nyfikna blick han visade tidigare under kvällen vid sitt grammofonsamtal; han njuter verkligen av stunden, en bättre födelsedag kan han väl knappast tänka sig.

Och när publiken visar sin starka uppskattning blir det t o m ett extranummer: en kort improviserad coda som avslutning, och det lilla fina musikaliska samtalet mellan Mats Persson och Tamás Ungváry är en av kvällens finaste ögonblick.

Curt Lundberg

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen