Tamás Ungváry – lågan brinner fortfarande - Tidningen Kulturen
Mats Persson och Tamás Ungváry på Fylkingen uppför Sinus-Coitus. Foto Curt Lundberg

Musikens porträtt
Verktyg
Typografi

Det var när tonsättaren och dirigenten Tamás Ungváry första gången hörde Jan W Morthensons elektroakustiska stycke "Neutron Star" från 1967 som en ny klangvärld öppnade sig för honom. Kanske till och med en möjlighet att få vara med och forma en musik utan traditionella instrument, ett steg in i framtidens musik, datormusiken.

Fylkingen, 11 november Konsert Tamás Ungváry


Tamás Ungváry har nämligen skapat en "Sentrograph", ett slags liveinstrument som spelas av tonsättaren själv på scenen. Och Mats Persson på piano är åter medskapare i det intensiva, stundtals brutala, stycket som inte minst bygger på Perssons fantastiska timing och percussiva behandling av flygeln.
Mats Almegård och Tamás Ungváry samtalar om musikaliska influenser.  Foto Curt Lundberg

Mats Almegård och Tamás Ungváry samtalar om musikaliska influenser. Foto Curt Lundberg

Annons:Om detta berättade Ungvary när han under festivalen Sound of Stockholm samtalade med journalisten Mats Almegård om sina musikaliska inspirationer genom LP-skivor han köpt. Samtalet, som ingår i serien Gram[m]ofon, lade grunden till den porträttkonsert som därefter följde med uruppförande av ett beställningsverk för Sveriges Radio, "Skuggornas viskningar", och en nyinstudering av "Sinus-Coitus" (1978-79) för piano och band.

Ungváry kommer från Ungern. Han måste ha varit ett musikaliskt underbarn då han redan som mycket ung tog plats i den ungerska filharmonin som kontrabasist och under sina första intensiva studier i stort sett aldrig kom i kontakt med den nutida konstmusiken. Hans tidiga lärare hade inget till överst för musik i vår tid. Men han kom att studera dirigering vid Mozarteum i Salzburg och komposition i Darmstadt för bland andra Ligeti och Xenakis och han hade hittat sitt framtidsmål.

När Ungváry som utbildad dirigent kom till Sverige i början av 70-talet var det ont om jobb och många svårigheter för att få en plats i det svenska musiklivet. Om detta har bland annat beskrivits i filmen "Dirigenten" och det är ingen överdrift att motståndet gav bränsle till en annan inriktning.

Pratsång och symfoniska storverk

De möjligheter som Neutron Stars klangvärld vidgade är fortfarande en låga som brinner starkt. När musiken ljuder i högtalarna blir Ungvary helt tagen och samma när han spelar exempel från ungersk zigenarmusik, amerikansk avantgarde-jazz (Art Ensemble of Chicago), symfoniska storverk eller pratsång med Yves Montand. Och så Dada, allt är Dada i Ungvarys värld, och Godot, i väntan på Godot och därmed en stor portion humor och medmänsklighet.

Många känslor alltså. Och när porträttkonserten, som sker på hans 80-årsdag, tar sin början med beställningsverket "Skuggornas viskningar" visar det sig att ljudmaterialet kommer från Ungvárys egen produktion, nu ett 30-tal verk. Det är musik fylld av gester och absurda kontraster: antydan av en symfoniorkester, röster, percussiva rytmer, i Fylkingens konsertlåda styr Ungvary musiken vid mixerbordet, och vi åhörare får anta att det är exakt så här som tonsättaren vill att det ska låta. Högtalarmusik alltså, direkt till oss från upphovsmannen. Även om det känns som en tidsresa är det musik som förmår leva i stunden i väntan på något ... Godot kanske.

I tidskriften Nutida Musik senaste nummer finns en utmärkt artikel och intervju med Tamás Ungváry av Sanna Krogh Groth om hans karriär, både som tidigare ansvarig för utvecklingen av programvara vid EMS, Elektronmusikstudion i Stockholm, och sökandet efter verktyg att använda för att spela med ettor och nollor. Och det är ett mastrodontarbete, utmattande, och när Ungváry slutligen lämnade Sverige för att som professor undervisa vid musikhögskolan i Wien i elektronmusik var det nog med blandade känslor, besvikelse inte minst.

Intensivt, brutalt

I slutet av 80-talet uruppfördes kvällens andra stycke, "Sinus-Coitus", för piano och band, och den gången spelade pianisterna Kristine Scholz och Mats Persson till och mot bandstämman. Jag hörde stycket även några år senare, även den gången med Scholz-Persson, stycket är något av en hit för Ungváry. Det har spelats många gånger och visat sig vara ett tidlöst stycke musik. Inte minst i kväll då stycket tas till en helt ny nivå.

Tamás Ungváry har nämligen skapat en "Sentrograph", ett slags liveinstrument som spelas av tonsättaren själv på scenen. Och Mats Persson på piano är åter medskapare i det intensiva, stundtals brutala, stycket som inte minst bygger på Perssons fantastiska timing och percussiva behandling av flygeln. Och Ungvary spelar sin Sentograph med den nyfikna blick han visade tidigare under kvällen vid sitt grammofonsamtal; han njuter verkligen av stunden, en bättre födelsedag kan han väl knappast tänka sig.

Och när publiken visar sin starka uppskattning blir det t o m ett extranummer: en kort improviserad coda som avslutning, och det lilla fina musikaliska samtalet mellan Mats Persson och Tamás Ungváry är en av kvällens finaste ögonblick.

Curt Lundberg

Annons

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts