Lotta Olsson, Charlotte Ramel, Jojje Wadenius  - Tidningen Kulturen
Lotta Olsson, Jojje Wadenius, foto Ulrika Zwenger

Musikens porträtt
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En recension-intervju av Belinda Graham!

Livet är nu:  Musikaliskt möte med Jojje Wadenius Högaktuell med ny bok och skiva


 

Jojje Wadenius, Lotta Olsson och Charlotte Ramel möts nu i en rikt illustrerad musikbok, med lekfulla texter, minnesvärda melodier och färgstarka bilder. I boken finns noterna med, om du vill spela själv på ett instrument, och även CD-skivan, färdig att spela!
Georg Jojje Wadenius, pressfoto

Georg Jojje Wadenius, pressfoto

Annons:Jojje Wadenius har en gedigen karriär på sitt cv - sångare, gitarrist, låtskrivare, musikproducent... På 1980-talet känd medlem i det amerikanska bandet Blood, sweat & tears. Han har spelat in skivor med internationella stjärnor som Aretha Franklin, Backstreet Boys, Diana Ross, Luther Vandross, turnerat med Simon & Garfunkel och Steely Dan, spelat med svenska stjärnor som Kent och Helen Sjöholm... Listan kan bli nästan hur lång som helst.
Men ... Livet är nu! Jojje vilar inte på några lagrar utan letar ständigt nya utmaningar. Det senaste projektet har resulterat i en platta med tio låtar för den absolut kräsnaste publiken. Barn.

När det gäller musik för barn är Jojje långt ifrån någon nybörjare, han haft flera stora hits genom tiderna. Bland annat ett mycket lyckat samarbete med Barbro Lindgren som resulterade i flera fina barnvisor.

Den nya plattan Livet är nu omfattar dikter för en hel dag. Trettio fristående texter av Lotta Olsson binds samman av Charlotte Ramels vardagliga bilder. Jojje Wadenius har tonsatt tio av dikterna och sjungit in dem på CD-skivan som ingår i boken. Lugn musik varvas med lite jazzigare upptempolåtar för att bilda nya klassiker inom barnpoesimusiken.

Belinda Graham har haft lyckan att få en intervju med Jojje Wadenius om livet, musiken och den nya plattan.

Livet är nu: Dikt och sång dagen lång

- Hej Jojje Wadenius!  Grattis till den fina boken och skivan

- Stort tack!

- Hur fann ni tre varandra, musik, text och bild bildar ju en väldigt helgjuten enhet?

- Jag har jobbat med Lotta Olsson i tre-fyra år. Vi skrev först en musikal för barn om hundar - "Bakgårdens Orkester". Den har spelats av Skottes Musikteater i Gävle samt på Riksteatern. Sedan ledde det till att Lotta bad mig skriva musik till några av hennes dikter till denna bok. Charlotte har jag inte jobbat med förut. Lotta och jag har sedan också skrivit en revy om Tryckfrihet för Stads/Parkteatern. Den kommer att spelas i vår.

- Först en klassisk fråga: Vad brukar komma först, hönan eller ägget ... Alltså i musikvärlden: brukar du börja med text eller musik när du skapar?

- Jag gillar bäst att ha en text att jobba med. Texten ger mig stämningen och även rytm, så den bestämmer om det blir en glad eller ledsen, snabb eller långsam låt.

- Kändes det självklart vilka tio av de trettio texterna som du skulle tonsätta och sjunga in, eller började du med ännu fler av dem och valde sedan ut dina favoriter?

- Jag fick ett urval på kanske tolv till femton texter - skrev också musik till några fler, men dessa kändes bäst.

- Vilka musikaliska influenser har betytt mycket för dig?

- Jag växte upp med mest jazz och klassisk musik, men lyssnade också mycket på folkmusik och mer och mer pop och rock under 60-talet.

- När jag lyssnar på den här skivan (och även när jag lyssnade på en annan barnskiva tidigare i år) tänker jag direkt på Barbro Lindgren och hennes texter och känslor ... Vad har Barbro Lindgren betytt för dig och den svenska barnvisan och barnmusiken? Barbro Lindgren och du har ju också jobbat tillsammans tidigare --- hur var det? Hon är ju supertrevlig att träffa och lättsam att intervjua!

- Barbro har betytt väldigt mycket ... Framför allt så var det ju Barbros texter som inspirerade mig till mysdikten på Goda', Goda', och det är jag väldigt tacksam för. I augusti fick jag sjunga flera av de gamla låtarna med Göteborgs Symfonikerna. Väldigt spännande, och jag hoppas att det leder till att jag får fler tillfällen att framföra låtarna med det formatet. Barbro är hur skön som helst och mycket lätt att jobba med - allt är OK med henne!

- Alla har vi väl haft favoritbarnvisor när vi vuxit upp ... hade du några speciella som du brukade nynna på?

- Kanske inte så mycket barnvisor, men Olle Adolfsson och Beppe Wolgers var stora favoriter. Annars lyssnade jag mest på instrumental musik.

- Barn idag verkar oftare sjunga de senaste hitsen från Melodifestivalen än klassiska (eller nya) barnvisor ... Några tankar om hur musiklandskapet ser ut för barn idag (med det överflöd av musik de kommer åt) och hur man kan nå fram till barn med bra visor och kvalitetsmusik?

- Barn tar ju till sig det som blir serverat. Om man skär ner på musiken i skolorna och inte har lärare som kan traktera instrument, så blir det kommersiella utbudet som finns kvar. Litet synd, då det ofta är ganska enkelspårigt. Därför är det också viktigt för mig, att det jag skriver i huvudsak spelas av riktiga musiker, så att alla nyanser finns med i det som presenteras.

- Du har ju bott på olika ställen, har du märkt någon skillnad mellan Sverige, Norge, USA ... vad barn väljer att tralla på, och vilken musik som når ut till barn ... ?

- Jag har inte tänkt så mycket på det, jag har ju själv varit aktiv inom barnmusik bara i Sverige. Men jag upplever att musikutbudet är mycket mer varierat i Norge än i Sverige, och det gäller inte bara utbudet för barn.

- Du har haft en väldigt lång, gedigen och framstående karriär ... Några favoritögonblick eller favoritlåtar?

- Inspelning av "Never Too Much" med Luther Vandross, Live spelningar med Simon & Garfunkel (inför 80.000 personer), Live turné med Steely Dan (kanske den mest spännande musiken att framföra), jobba med Helen Sjöholm, samt de senaste åren med Cleo Bandet, som är helt fantastiskt. Detta då förutom barnmusiken! :-)

- Kommer folk fortfarande upp till dig om minns Kalles klätterträd?! Eller dina Barbro Lindgren visor ... ?

- Ja, väldigt ofta. Förutom Kalle, så är det Mitt Lilla Barn, Min Mask och Jag Är Det Fulaste Som Finns, som oftast efterfrågas.

- Slutligen ... Den här skivan handlar ju om en hel dag ... Vilken del av dagen eller tid på dygnet är din favorit? När det gäller att må gott eller att skapa musik?

- Det har blivit mest morgonen - jag kan vakna med en idé i huvudet, och då finns det lugn och ro att utforska den!

- Tack för musiken!

- Tack själv!

Om boken och skivan:

Jojje Wadenius, Lotta Olsson och Charlotte Ramel möts nu i en rikt illustrerad musikbok, med lekfulla texter, minnesvärda melodier och färgstarka bilder. I boken finns noterna med, om du vill spela själv på ett instrument, och även CD-skivan, färdig att spela!

Tänk dig poesi för en hel dag. Här finns en dikt för varje stund och för varje stämning: när man vaknar, klär på sig, går till förskolan, bakar pizza eller ska sova. Här finns stort och smått, sorgligt och roligt, allvarligt och knasigt, korta och långa texter att nynna med i, för både yngre och lite äldre barn. En bok och en skiva för hela familjen. Sann musikalisk vardagsmagi!

Belinda Graham

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen