Lotta Olsson, Charlotte Ramel, Jojje Wadenius  - Tidningen Kulturen
Lotta Olsson, Jojje Wadenius, foto Ulrika Zwenger

Musikens porträtt
Verktyg
Typografi

En recension-intervju av Belinda Graham!

Livet är nu:  Musikaliskt möte med Jojje Wadenius Högaktuell med ny bok och skiva


 

Jojje Wadenius, Lotta Olsson och Charlotte Ramel möts nu i en rikt illustrerad musikbok, med lekfulla texter, minnesvärda melodier och färgstarka bilder. I boken finns noterna med, om du vill spela själv på ett instrument, och även CD-skivan, färdig att spela!
Georg Jojje Wadenius, pressfoto

Georg Jojje Wadenius, pressfoto

Annons:Jojje Wadenius har en gedigen karriär på sitt cv - sångare, gitarrist, låtskrivare, musikproducent... På 1980-talet känd medlem i det amerikanska bandet Blood, sweat & tears. Han har spelat in skivor med internationella stjärnor som Aretha Franklin, Backstreet Boys, Diana Ross, Luther Vandross, turnerat med Simon & Garfunkel och Steely Dan, spelat med svenska stjärnor som Kent och Helen Sjöholm... Listan kan bli nästan hur lång som helst.
Men ... Livet är nu! Jojje vilar inte på några lagrar utan letar ständigt nya utmaningar. Det senaste projektet har resulterat i en platta med tio låtar för den absolut kräsnaste publiken. Barn.

När det gäller musik för barn är Jojje långt ifrån någon nybörjare, han haft flera stora hits genom tiderna. Bland annat ett mycket lyckat samarbete med Barbro Lindgren som resulterade i flera fina barnvisor.

Den nya plattan Livet är nu omfattar dikter för en hel dag. Trettio fristående texter av Lotta Olsson binds samman av Charlotte Ramels vardagliga bilder. Jojje Wadenius har tonsatt tio av dikterna och sjungit in dem på CD-skivan som ingår i boken. Lugn musik varvas med lite jazzigare upptempolåtar för att bilda nya klassiker inom barnpoesimusiken.

Belinda Graham har haft lyckan att få en intervju med Jojje Wadenius om livet, musiken och den nya plattan.

Livet är nu: Dikt och sång dagen lång

- Hej Jojje Wadenius!  Grattis till den fina boken och skivan

- Stort tack!

- Hur fann ni tre varandra, musik, text och bild bildar ju en väldigt helgjuten enhet?

- Jag har jobbat med Lotta Olsson i tre-fyra år. Vi skrev först en musikal för barn om hundar - "Bakgårdens Orkester". Den har spelats av Skottes Musikteater i Gävle samt på Riksteatern. Sedan ledde det till att Lotta bad mig skriva musik till några av hennes dikter till denna bok. Charlotte har jag inte jobbat med förut. Lotta och jag har sedan också skrivit en revy om Tryckfrihet för Stads/Parkteatern. Den kommer att spelas i vår.

- Först en klassisk fråga: Vad brukar komma först, hönan eller ägget ... Alltså i musikvärlden: brukar du börja med text eller musik när du skapar?

- Jag gillar bäst att ha en text att jobba med. Texten ger mig stämningen och även rytm, så den bestämmer om det blir en glad eller ledsen, snabb eller långsam låt.

- Kändes det självklart vilka tio av de trettio texterna som du skulle tonsätta och sjunga in, eller började du med ännu fler av dem och valde sedan ut dina favoriter?

- Jag fick ett urval på kanske tolv till femton texter - skrev också musik till några fler, men dessa kändes bäst.

- Vilka musikaliska influenser har betytt mycket för dig?

- Jag växte upp med mest jazz och klassisk musik, men lyssnade också mycket på folkmusik och mer och mer pop och rock under 60-talet.

- När jag lyssnar på den här skivan (och även när jag lyssnade på en annan barnskiva tidigare i år) tänker jag direkt på Barbro Lindgren och hennes texter och känslor ... Vad har Barbro Lindgren betytt för dig och den svenska barnvisan och barnmusiken? Barbro Lindgren och du har ju också jobbat tillsammans tidigare --- hur var det? Hon är ju supertrevlig att träffa och lättsam att intervjua!

- Barbro har betytt väldigt mycket ... Framför allt så var det ju Barbros texter som inspirerade mig till mysdikten på Goda', Goda', och det är jag väldigt tacksam för. I augusti fick jag sjunga flera av de gamla låtarna med Göteborgs Symfonikerna. Väldigt spännande, och jag hoppas att det leder till att jag får fler tillfällen att framföra låtarna med det formatet. Barbro är hur skön som helst och mycket lätt att jobba med - allt är OK med henne!

- Alla har vi väl haft favoritbarnvisor när vi vuxit upp ... hade du några speciella som du brukade nynna på?

- Kanske inte så mycket barnvisor, men Olle Adolfsson och Beppe Wolgers var stora favoriter. Annars lyssnade jag mest på instrumental musik.

- Barn idag verkar oftare sjunga de senaste hitsen från Melodifestivalen än klassiska (eller nya) barnvisor ... Några tankar om hur musiklandskapet ser ut för barn idag (med det överflöd av musik de kommer åt) och hur man kan nå fram till barn med bra visor och kvalitetsmusik?

- Barn tar ju till sig det som blir serverat. Om man skär ner på musiken i skolorna och inte har lärare som kan traktera instrument, så blir det kommersiella utbudet som finns kvar. Litet synd, då det ofta är ganska enkelspårigt. Därför är det också viktigt för mig, att det jag skriver i huvudsak spelas av riktiga musiker, så att alla nyanser finns med i det som presenteras.

- Du har ju bott på olika ställen, har du märkt någon skillnad mellan Sverige, Norge, USA ... vad barn väljer att tralla på, och vilken musik som når ut till barn ... ?

- Jag har inte tänkt så mycket på det, jag har ju själv varit aktiv inom barnmusik bara i Sverige. Men jag upplever att musikutbudet är mycket mer varierat i Norge än i Sverige, och det gäller inte bara utbudet för barn.

- Du har haft en väldigt lång, gedigen och framstående karriär ... Några favoritögonblick eller favoritlåtar?

- Inspelning av "Never Too Much" med Luther Vandross, Live spelningar med Simon & Garfunkel (inför 80.000 personer), Live turné med Steely Dan (kanske den mest spännande musiken att framföra), jobba med Helen Sjöholm, samt de senaste åren med Cleo Bandet, som är helt fantastiskt. Detta då förutom barnmusiken! :-)

- Kommer folk fortfarande upp till dig om minns Kalles klätterträd?! Eller dina Barbro Lindgren visor ... ?

- Ja, väldigt ofta. Förutom Kalle, så är det Mitt Lilla Barn, Min Mask och Jag Är Det Fulaste Som Finns, som oftast efterfrågas.

- Slutligen ... Den här skivan handlar ju om en hel dag ... Vilken del av dagen eller tid på dygnet är din favorit? När det gäller att må gott eller att skapa musik?

- Det har blivit mest morgonen - jag kan vakna med en idé i huvudet, och då finns det lugn och ro att utforska den!

- Tack för musiken!

- Tack själv!

Om boken och skivan:

Jojje Wadenius, Lotta Olsson och Charlotte Ramel möts nu i en rikt illustrerad musikbok, med lekfulla texter, minnesvärda melodier och färgstarka bilder. I boken finns noterna med, om du vill spela själv på ett instrument, och även CD-skivan, färdig att spela!

Tänk dig poesi för en hel dag. Här finns en dikt för varje stund och för varje stämning: när man vaknar, klär på sig, går till förskolan, bakar pizza eller ska sova. Här finns stort och smått, sorgligt och roligt, allvarligt och knasigt, korta och långa texter att nynna med i, för både yngre och lite äldre barn. En bok och en skiva för hela familjen. Sann musikalisk vardagsmagi!

Belinda Graham

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen