Diva Carola – En tuff brud i lyxförpackning - Tidningen Kulturen
Diva Carola. Foto: John Petroff.

Musikens porträtt
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Musik och ett behov av att uppträda och spela teater har alltid varit framträdande i Diva Carolas liv. Redan som liten spelade han teater och sjöng i körer. Han spelade också gitarr och även om han inte regelbundet underhållit kunskapen, så är det som finns kvar ändå ovärderligt när han nu skriver sitt eget material.

 


"Jag blev oerhört tacksam för den här möjligheten och jag är stolt över Svenska Kyrkan och tycker det var modigt av dem att bjuda in mig."

Det var också i pojkrummet tillsammans med gitarren och teaterdrömmarna som det första fröet till Diva Carola såddes. Han och en kompis spelade in demos och skickade dessa till olika skivbolag, men fick inte mer än artiga refuseringsbrev i retur. I samband med detta bestämde de sig för att också göra en musikvideo.
De ville göra videon till något speciellt och därför klädde Diva upp sig i kvinnokläder och kallade sig "Diva Carola". 

"Jag var och är en stor beundrare av Carola och jag reste Sverige runt för att se alla hennes shower. Därför valde jag artistnamnet Diva Carola".

Förverkliga drömmen

Videon, klänningen och sminket gav mersmak, gjorde under med självförtroendet och Diva Carola beslutade sig för att försöka förverkliga drömmen att bli artist. Det första offentliga framträdandet som Diva Carola blev på Pridefestivalens lilla scen. Diva var tjugo år och framförde den egenhändigt skrivna låten "Divas kamp". Därefter följde en rad framträdanden som Diva Carola. Han berättar att;

"Jag märkte att folk ville se mera då de insåg att en dragshowartist inte nödvändigtvis behöver vara ett fånigt pajasnummer utan faktiskt ett seriöst artistframträdande. Då bestämde mina medarbetare och jag oss för att göra en större show som vi uppträdde med på olika ställen runtom i Stockholm och även på diverse orter i Sverige".

Medgångar och motgångar

Karriären som Diva Carola hölls levande i nästan tio år med både medgångar som motgångar. Diva medverkade bland annat i teveprogrammet "Outsiders" i TV5. Året var 2006 och programmet fick stor uppmärksamhet. Diva berättar om ett mindre lyckat framträdande när han på egen bekostnad hyrde en lokal i Kulturhuset i Stockholm. Dekoren bestod av ett lakan upphängt på en tvättlina tillsammans med en strålkastare och ett par högtalare. Det var bara fyra personer i publiken och Diva själv var kraftigt berusad.

"Hela situationen var så absurd att jag vid ett tillfälle in i showen började skratta, och då trillade jag baklänges in i rekvisitan så att allt föll samman. Det var en katastrof!".

Diva talar också om en annan mera obehaglig incident vid ett uppträdande på en gayklubb i Stockholm. En person i publiken klev plötsligt upp på scenen under showen och sparkade till Diva så att han föll ner från scenen. Efter en stunds tveksamhet valde Diva att avbryta föreställningen. Han berättar också om hur han vid ett annat tillfälle blivit hotad till livet av två yngre män.

"Jag har förvånats över att det framförallt är gay män som blivit provocerade av Diva Carola och jag vet inte exakt vad det är i Divas artistskap eller låttexter som stör dem. Spontant hade jag förväntat mig mera uppskattning och stöd från just den här gruppen, eftersom många av oss har liknande bakgrund och erfarenheter".

Känslomässig snålhet

2011 hade Diva Carola slutligen fått nog. Bristen på självförtroende och framgång tog överhand och han bestämde sig för att avsluta sitt artistskap. Musiken försvann dock aldrig ur Divas liv och sommaren 2015 kom tankarna på att återuppta Diva Carola. Diva hade skrivit nytt eget material och lanserade "Divas kamp ska bestå" och därefter "Svårt" på Soundcloud. Diva berättar att texten till "Divas kamp ska bestå" är självbiografisk och handlar om de trakasserier han upplevde under den tidigare karriären. "Svårt" handlar om den ekonomiska och känslomässiga snålheten som Diva upplevde i samband med flyktingströmmarna i Europa under denna tid.

Diva säger att han fick mycket god respons och det väckte lusten till att fortsätta. Hösten 2015 uppträdde han på Regnbågsmässan i Johannes kyrka i Stockholm där han framförde Whitney Houstons sista låt, rockballaden "I Look to You", samt läste ett stycke ur Bibeln.

"Jag blev oerhört tacksam för den här möjligheten och jag är stolt över Svenska Kyrkan och tycker det var modigt av dem att bjuda in mig. I många år har jag velat uppträda i ett stort kyrkorum och att få stå där fyllde mig med glädje. Jag bar en klänning som jag köpt från Christina Schollins privata garderob och fick även lyckönskningar och beröm från Christina efter mitt framträdande, som hon sett på YouTube".

 

Diva1 660

Diva Carolas uppträdande i Johannes kyrka. Foto: Irina Jakka.

Diva Carola- In Concert

I januari 2016 förverkligade Diva Carola en dröm. På teatern Improvisation & Co. i Stockholm gjorde Diva en och en halvtimmes långa showen Diva Carola- In Concert. Där framförde Diva ett varierat program med allt från pop, schlager, ballader samt, naturligtvis, det egenskrivna materialet. Som en del av showen visades också några korta filmer med Diva i huvudrollen. Dessa blev oväntat väl mottagna, vilket gladde Diva eftersom de egentligen bara var tänkta som pausunderhållning under nödvändiga klädbyten. Showen blev mycket väl mottagen. Diva tror att framgången beror på Diva Carolas personliga karaktär, men också den ovanliga kombinationen av dragshow och livesång.

"Av de reaktioner jag fått har jag förstått att människor tilltalas av mitt mod och min vilja att nå ut. Självklart tilltalas många av det rent visuella. Under min senaste show hade vi lagt ner mycket kraft och tid på att få fram snygga och varierande klädombyten så att budskapet och känslan i de olika numren nådde fram ännu mer. Kort glitterklänning till discolåtar, medan mer städat och påklätt under min låt 'Svårt'".

Diva Carolas drivkraft är att få stå på scenen och uttrycka sig med musik och tänkvärda texter. Det är också en mix av dessa tre som han har i åtanke när han planerar sina framträdanden. Han tar hänsyn till för vilka han uppträder och planerar han en hel show vill han gärna ha en röd tråd. I showerna har variation och tempo i låtvalen och föreställningsdramaturgin också en stor betydelse. Om Diva framför en ballad som i Johannes Kyrka, eller det egenskrivna materialet, så är han noga med att texten ska komma fram. Är det en schlager så är det framförallt glädje och energi som ska fram.

"Jag anser mig själv vara en duktig artist som kan leverera, men självklart har jag bitar att arbeta med precis som alla andra. Jag tar inte sånglektioner men jag har jobbat en del med andningen när de kommer till sångteknik. Min uppladdning inför att jag ska sjunga är jogging för att få upp konditionen, honungsvatten samt avhållsamhet från alkohol. Jag drömmer också om att kunna lära mig spela piano och var en hårsmån från att köpa en tramporgel härom året, men hejdade mig i sista stund".

 

Diva2 660Diva Carola medverkade i programmet "Verkligheten" i P3. Foto: Sveriges Radio/ Magnus Arvidson.

Att improvisera på gitarren är Diva Carolas sätt att hitta nya melodier. När han skriver musik har han oftast en tanke på vad låten ska handla om. Ibland uppstår låten ur en enskild rad ur en refräng och oftast blir det starka budskap i lugnare låtar. Diva säger att det finns ingenting så speciellt som när han framför en egen text och ser att publiken fångas och berörs.

Många järn i elden

Diva Carola har flera projekt på agendan. Musikaliskt har han bland annat en helt egen låt på gång som han jobbar med för tillfället. Han planerar att göra en kyrkokonsert i Stockholm och har kontakt med två församlingar.

"Det jag som Diva Carola vill nå ut med är att dragshow kan vara en riktig musikakt, självklart med glädje och värme, men inte ett rent pajasnummer som dragshowartister oftast framställs av andra och även sig själva. Lyckas jag komma fram med det budskapet tror jag absolut att Diva Carola är rätt i tiden".

Diva har också en föreläsningsserie om att tro på sig själv och hans förhoppning är att han i framtiden ska kunna kombinera föreläsningarna med sina musikframträdanden. Han hoppas också att han i år också ska kunna uppfylla en av sina stora drömmar; att sätta upp en egen färgsprakande Diva Carola julshow.

Mi Karlsson Bergkvist

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts