2016 års Legitimerade Legend - Tidningen Kulturen
Netta Skog, foto Black Halo Photography CC

Essäer om musik
Verktyg
Typografi

Den årliga utmärkelsen som LEGITIMERAD LEGEND utdelades 26/11 2016 till musikern och poeten Kjell Höglund i samband med en konsert med Mikael Ramel och Wille Crafoord å Bankiren / Västerås.
Mikael Ramel & Wille Crafoord är sedan 2012 de två skaparna av denna utmärkelse.
Motiveringen för utmärkelsen löd:
För lika skön pop som poesi i en mix av det sjungna och sagda vill vi härmed befästa att vi är Kjellsamt Kjellskapligt lagda.

 


Kjell Höglund, fotograf Johan Bergmark

Kjell Höglund, fotograf Johan Bergmark


Livemusik Sverige ger tillgång till landets konsertarrangörer och festivaler där RFSU kommer att bland annat att bidra med utbildning av Livemusik Sveriges medlemmar i frågor om ömsesidighet, samspel, kommunikation och rätten till sin egen sexualitet och kropp.
Cecilia Thorngren, foto Jeanette Hägglund

Cecilia Thorngren, foto Jeanette Hägglund

Annons:Kjell Höglund, född i Östersund 8 dec 1945, är en svensk sångare, författare och låtskrivare med en diger samling album bakom sig. Trots att han säger sig ha slutat med framträdanden idag händer det då och då att han framför några av sina alster vid speciella tillfällen.

Tidigare Legitimerade Legender är: Wille Crafoord (2012) Mikael Ramel (2012) Claes Janson (2013) Monica Törnell (2014) Ronnie Gardiner (2015) Bosse Skoglund (2015) Cecilia Thorngren, som Tidningen Kulturen tidigare porträtterat, är återigen aktuell på Stockholms scener. Den 12 december ger hon föreställningen.

Ett ögonblick i sänder - Sånger om kärlek på Scalateatern.

Cecilia gästas under föreställningen av Staffan Hellstrand och Adrian Modiggård. Medverkar gör också på piano Claes von Heijne, på dragspel Erik Fridell och på kontrabas Olle Steinholtz.

I den nya föreställningen ”Ett ögonblick i sänder – sånger om kärlek” vill hon blanda sångnummer med humor och personliga betraktelser. Cecilia tolkar sånger av Zarah Leander, Monica Zetterlund och Anita Lindblom samt bjuder på musik från kompositörer som John Holm, Olle Adolphson, Leonard Cohen, Plura Jonsson, Bob Dylan, Lars Forsell och Peter LeMarc.

Thorngren har under det senaste året samarbetat med artister och kompositörer som t ex Staffan Hellstrand, Thomas Lindahl och Peter LeMarc. I februari återvänder hon till Viktoriateatern i Malmö för ännu en föreställning. Cecilia medverkade också nyligen i premiäravsnittet av säsong 2 i SVTs serie ”Tjockare än vatten”.

Under senvintern/våren släpper Cecilia ett album med material delvis från föreställningarna, delvis specialskrivet material från Staffan Hellstrand och Peter LeMarc. Producent är Andreas Dahlbäck och legendaren Kjell Andersson visionär och kreativ kraft.

Livemusik Sverige och RFSU tillsammans för att motverka sexuella övergrepp inom livemusiken I somras pågick en intensiv debatt kring mäns övergrepp mot tjejer och kvinnor på musikfestivaler.

Nu är RFSU och Livemusik Sverige överens om ett långsiktigt samarbete för att motverka sexuella övergrepp och stärka allas rätt att bestämma över sin sexualitet och sina kroppar.

Båda organisationerna är övertygade om att det krävs insatser under lång tid för att förändra och främja de förhållningssätt som borde vara självklara vid livemusikscenen, och så klart också på andra arenor i samhället.

- Vi tror att vi tillsammans tillför expertis från våra respektive områden, säger Joppe Pihlgren, verksamhetsansvarig för Livemusik Sverige.

Vi kan musikarrangemang och allt vad det innebär medan RFSU står för kunskap kring förebyggande arbete och ömsesidighet mellan människor. Tillsammans vill vi arbeta för en miljö där alla människor har rätt till kroppslig integritet och sexuell frihet där man bestämmer över sitt eget liv.

 

Livemusik Sverige ger tillgång till landets konsertarrangörer och festivaler där RFSU kommer att bland annat att bidra med utbildning av Livemusik Sveriges medlemmar i frågor om ömsesidighet, samspel, kommunikation och rätten till sin egen sexualitet och kropp. I november hölls den årliga dragspelskonserten i Kungsbacka Teater och som vanligt var det fullt med publik (420 personer), tillresta från Skåne till Norrland!

Besökarna fick uppleva 3 artister som blivit framröstade till Årets Dragspelare i Sverige; Bengan Janson, Lars Karlsson och nu senast Bernt Andersson. Kvällens internationella artist var Netta Skog från Finland, klassiskt skolad men som nu lever på att turnera med heavy metal-band över hela världen.

Skog vann förra året dragspels-VM i klassen "digital accordion"! På scen framförde hon Sibelius "Finlandia" och spelade en tuff version av Yngwie Malmsteens "Far beyond the sun" samt en medley av kända svenska låtar i techno-tappning!

Thomas Wihlman

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts