2016 års Legitimerade Legend - Tidningen Kulturen
Netta Skog, foto Black Halo Photography CC

Essäer om musik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Den årliga utmärkelsen som LEGITIMERAD LEGEND utdelades 26/11 2016 till musikern och poeten Kjell Höglund i samband med en konsert med Mikael Ramel och Wille Crafoord å Bankiren / Västerås.
Mikael Ramel & Wille Crafoord är sedan 2012 de två skaparna av denna utmärkelse.
Motiveringen för utmärkelsen löd:
För lika skön pop som poesi i en mix av det sjungna och sagda vill vi härmed befästa att vi är Kjellsamt Kjellskapligt lagda.

 


Kjell Höglund, fotograf Johan Bergmark

Kjell Höglund, fotograf Johan Bergmark


Livemusik Sverige ger tillgång till landets konsertarrangörer och festivaler där RFSU kommer att bland annat att bidra med utbildning av Livemusik Sveriges medlemmar i frågor om ömsesidighet, samspel, kommunikation och rätten till sin egen sexualitet och kropp.
Cecilia Thorngren, foto Jeanette Hägglund

Cecilia Thorngren, foto Jeanette Hägglund

Annons:Kjell Höglund, född i Östersund 8 dec 1945, är en svensk sångare, författare och låtskrivare med en diger samling album bakom sig. Trots att han säger sig ha slutat med framträdanden idag händer det då och då att han framför några av sina alster vid speciella tillfällen.

Tidigare Legitimerade Legender är: Wille Crafoord (2012) Mikael Ramel (2012) Claes Janson (2013) Monica Törnell (2014) Ronnie Gardiner (2015) Bosse Skoglund (2015) Cecilia Thorngren, som Tidningen Kulturen tidigare porträtterat, är återigen aktuell på Stockholms scener. Den 12 december ger hon föreställningen.

Ett ögonblick i sänder - Sånger om kärlek på Scalateatern.

Cecilia gästas under föreställningen av Staffan Hellstrand och Adrian Modiggård. Medverkar gör också på piano Claes von Heijne, på dragspel Erik Fridell och på kontrabas Olle Steinholtz.

I den nya föreställningen ”Ett ögonblick i sänder – sånger om kärlek” vill hon blanda sångnummer med humor och personliga betraktelser. Cecilia tolkar sånger av Zarah Leander, Monica Zetterlund och Anita Lindblom samt bjuder på musik från kompositörer som John Holm, Olle Adolphson, Leonard Cohen, Plura Jonsson, Bob Dylan, Lars Forsell och Peter LeMarc.

Thorngren har under det senaste året samarbetat med artister och kompositörer som t ex Staffan Hellstrand, Thomas Lindahl och Peter LeMarc. I februari återvänder hon till Viktoriateatern i Malmö för ännu en föreställning. Cecilia medverkade också nyligen i premiäravsnittet av säsong 2 i SVTs serie ”Tjockare än vatten”.

Under senvintern/våren släpper Cecilia ett album med material delvis från föreställningarna, delvis specialskrivet material från Staffan Hellstrand och Peter LeMarc. Producent är Andreas Dahlbäck och legendaren Kjell Andersson visionär och kreativ kraft.

Livemusik Sverige och RFSU tillsammans för att motverka sexuella övergrepp inom livemusiken I somras pågick en intensiv debatt kring mäns övergrepp mot tjejer och kvinnor på musikfestivaler.

Nu är RFSU och Livemusik Sverige överens om ett långsiktigt samarbete för att motverka sexuella övergrepp och stärka allas rätt att bestämma över sin sexualitet och sina kroppar.

Båda organisationerna är övertygade om att det krävs insatser under lång tid för att förändra och främja de förhållningssätt som borde vara självklara vid livemusikscenen, och så klart också på andra arenor i samhället.

- Vi tror att vi tillsammans tillför expertis från våra respektive områden, säger Joppe Pihlgren, verksamhetsansvarig för Livemusik Sverige.

Vi kan musikarrangemang och allt vad det innebär medan RFSU står för kunskap kring förebyggande arbete och ömsesidighet mellan människor. Tillsammans vill vi arbeta för en miljö där alla människor har rätt till kroppslig integritet och sexuell frihet där man bestämmer över sitt eget liv.

 

Livemusik Sverige ger tillgång till landets konsertarrangörer och festivaler där RFSU kommer att bland annat att bidra med utbildning av Livemusik Sveriges medlemmar i frågor om ömsesidighet, samspel, kommunikation och rätten till sin egen sexualitet och kropp. I november hölls den årliga dragspelskonserten i Kungsbacka Teater och som vanligt var det fullt med publik (420 personer), tillresta från Skåne till Norrland!

Besökarna fick uppleva 3 artister som blivit framröstade till Årets Dragspelare i Sverige; Bengan Janson, Lars Karlsson och nu senast Bernt Andersson. Kvällens internationella artist var Netta Skog från Finland, klassiskt skolad men som nu lever på att turnera med heavy metal-band över hela världen.

Skog vann förra året dragspels-VM i klassen "digital accordion"! På scen framförde hon Sibelius "Finlandia" och spelade en tuff version av Yngwie Malmsteens "Far beyond the sun" samt en medley av kända svenska låtar i techno-tappning!

Thomas Wihlman

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen