Istanbuls viktigaste klubb - Tidningen Kulturen
Peyote-scenen, foto Gençer Yurttaş

Essäer om musik
Verktyg
Typografi

När man talar om Istanbuls oberoende musikscen måste man prata om Peyote, stadens viktigaste och äldsta klubb. Peyote har fått sitt namn från kaktusen som är välkänd för sina psykedeliska effekter och som bland annat populariserades genom, Carlos Castanedas roman ¨The Teachings of Don Juan¨


"Det fanns inga plats utom Peyote som accepterade band som inte ville göra covers utan sin egen musik. Den här klubben var mycket viktig för oss, den gav oss möjligheten att träffa våra lyssnare. Vi lärde oss jättemycket under tiden hos Peyote och vi träffade många som var vitala på våra musikaliska framsteg. Det var en skola för oss." säger Barkın Engin från Replikas.
Peyotepubliken, foto Gençer Yurttaş

Peyotepubliken, foto Gençer Yurttaş

Annons:Det har inte skrivits några böcker om klubben Peyote ännu men i Istanbul har den samma kultstatus som kaktusen den tagit sitt namn ifrån. Peyote var den första scenen för många av de olika alternativa indieband som i dag accepterats som pionjärerna inom Istanbuls musikscen.

Dörrarna öppnades för första gången på gatan Imam Adnan den 28e februari 1998. Då var klubben värd för turkiska band som Kesmeşeker, Düş Sokağı Sakinleri, Zen, Babazula, İstanbul Blues Kumpanyası, Mor ve Ötesi, Nekropsi och Replikas under två år. Den tiden räknas som Istanbuls oberoende musikscens bästa dagar, och Peyote var platsen där fansen kunde se sina idoler spela live.

Vilka var de där musikerna då?

Zen var ett psykedeliskt rock-band som bildades i Istanbul 1998. Namnet Zen betyder 'kvinna'på osmanska och det är en ändelse som betyder ¨spelare¨ när det läggs till slutet av en instrument. Deras sjätte album publicerades av Sonic Youth's Thurson Moore i USA och Zen listades om 'ett av de bästa okända banden'av tidningen New York Times 1996. De var ett band som blandade österländska och västerländska influenser på ett harmoniskt sätt i sitt musik. Deras sista album 'Bakırköy Akılhastanesi'nde' (På Bakirkoy Mentalsjukhuset) spelades i på ett mentalsjukhus tillsammans med några av sjukhusets doktorer, sjuksköterskor och patienter. Improvisation spelade en viktig roll i Zens musik och Peyote var den enda scen som var öppen till deras konst. Året 1996 bildades Babazula av en del av musikerna från Zen.

Replikas spelade en gång i veckan på Peyote som var ett andra hem för bandet och gruppen blev känd via sia spelningar.

"Det fanns inga plats utom Peyote som accepterade band som inte ville göra covers utan sin egen musik. Den här klubben var mycket viktig för oss, den gav oss möjligheten att träffa våra lyssnare. Vi lärde oss jättemycket under tiden hos Peyote och vi träffade många som var vitala på våra musikaliska framsteg. Det var en skola för oss." säger Barkın Engin från Replikas.

Nyinspelad anatolisk rock

På Replikas sjätte album 'Avaz', jobbade de tillsammans med producenten Wharton Tiers som också jobbat med Dinosaur Jr, Glenn Branca och Sonic Youth. Bandet gjorde också ett cover album under sin karriär och det var deras sista album ¨Biz Burada Yok iken¨ som betyder ¨när vi inte är här¨ på turkiska och är en nyinspelning av de primära anatoliska rocklåtarna. 2013 tog bandet paus på obestämd tid och nu gör några av bandmedlemmarna egna projekt.

Ett av den turkiska post-rockmusikens historiens mest imponerande band sägs vara Nekropsi. Deras mest välkända album är Mi Kubbesi. Deras popularitet nådde sin kulmen när de spelade som gästband med Jimmy Page och Robert Plant vid en konsert i Istanbul 1996.

Peyote var en symbolisk plats för musik älskare och Istanbuls unga generation. Det var en samlingsplats för alternativa konstnärarer och människor. Men höga hyror gjorde de omöjligt att ha kvar klubben i centrala Istanbul så klubben stängde år 2000, men öppnades fyra år senare i nya lokaler i stadsdelen Nevizade, Istanbul.

Peyote är fortfarande speciell och viktig musik-klubb i Istanbul. Med dess tre våningar bjuder klubben på olika slags musik till sina gäster och ger en scen till stadens och världens bästa okända musiker

Aylin Ünal

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts