Istanbuls viktigaste klubb - Tidningen Kulturen
Peyote-scenen, foto Gençer Yurttaş

Essäer om musik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

När man talar om Istanbuls oberoende musikscen måste man prata om Peyote, stadens viktigaste och äldsta klubb. Peyote har fått sitt namn från kaktusen som är välkänd för sina psykedeliska effekter och som bland annat populariserades genom, Carlos Castanedas roman ¨The Teachings of Don Juan¨


"Det fanns inga plats utom Peyote som accepterade band som inte ville göra covers utan sin egen musik. Den här klubben var mycket viktig för oss, den gav oss möjligheten att träffa våra lyssnare. Vi lärde oss jättemycket under tiden hos Peyote och vi träffade många som var vitala på våra musikaliska framsteg. Det var en skola för oss." säger Barkın Engin från Replikas.
Peyotepubliken, foto Gençer Yurttaş

Peyotepubliken, foto Gençer Yurttaş

Annons:Det har inte skrivits några böcker om klubben Peyote ännu men i Istanbul har den samma kultstatus som kaktusen den tagit sitt namn ifrån. Peyote var den första scenen för många av de olika alternativa indieband som i dag accepterats som pionjärerna inom Istanbuls musikscen.

Dörrarna öppnades för första gången på gatan Imam Adnan den 28e februari 1998. Då var klubben värd för turkiska band som Kesmeşeker, Düş Sokağı Sakinleri, Zen, Babazula, İstanbul Blues Kumpanyası, Mor ve Ötesi, Nekropsi och Replikas under två år. Den tiden räknas som Istanbuls oberoende musikscens bästa dagar, och Peyote var platsen där fansen kunde se sina idoler spela live.

Vilka var de där musikerna då?

Zen var ett psykedeliskt rock-band som bildades i Istanbul 1998. Namnet Zen betyder 'kvinna'på osmanska och det är en ändelse som betyder ¨spelare¨ när det läggs till slutet av en instrument. Deras sjätte album publicerades av Sonic Youth's Thurson Moore i USA och Zen listades om 'ett av de bästa okända banden'av tidningen New York Times 1996. De var ett band som blandade österländska och västerländska influenser på ett harmoniskt sätt i sitt musik. Deras sista album 'Bakırköy Akılhastanesi'nde' (På Bakirkoy Mentalsjukhuset) spelades i på ett mentalsjukhus tillsammans med några av sjukhusets doktorer, sjuksköterskor och patienter. Improvisation spelade en viktig roll i Zens musik och Peyote var den enda scen som var öppen till deras konst. Året 1996 bildades Babazula av en del av musikerna från Zen.

Replikas spelade en gång i veckan på Peyote som var ett andra hem för bandet och gruppen blev känd via sia spelningar.

"Det fanns inga plats utom Peyote som accepterade band som inte ville göra covers utan sin egen musik. Den här klubben var mycket viktig för oss, den gav oss möjligheten att träffa våra lyssnare. Vi lärde oss jättemycket under tiden hos Peyote och vi träffade många som var vitala på våra musikaliska framsteg. Det var en skola för oss." säger Barkın Engin från Replikas.

Nyinspelad anatolisk rock

På Replikas sjätte album 'Avaz', jobbade de tillsammans med producenten Wharton Tiers som också jobbat med Dinosaur Jr, Glenn Branca och Sonic Youth. Bandet gjorde också ett cover album under sin karriär och det var deras sista album ¨Biz Burada Yok iken¨ som betyder ¨när vi inte är här¨ på turkiska och är en nyinspelning av de primära anatoliska rocklåtarna. 2013 tog bandet paus på obestämd tid och nu gör några av bandmedlemmarna egna projekt.

Ett av den turkiska post-rockmusikens historiens mest imponerande band sägs vara Nekropsi. Deras mest välkända album är Mi Kubbesi. Deras popularitet nådde sin kulmen när de spelade som gästband med Jimmy Page och Robert Plant vid en konsert i Istanbul 1996.

Peyote var en symbolisk plats för musik älskare och Istanbuls unga generation. Det var en samlingsplats för alternativa konstnärarer och människor. Men höga hyror gjorde de omöjligt att ha kvar klubben i centrala Istanbul så klubben stängde år 2000, men öppnades fyra år senare i nya lokaler i stadsdelen Nevizade, Istanbul.

Peyote är fortfarande speciell och viktig musik-klubb i Istanbul. Med dess tre våningar bjuder klubben på olika slags musik till sina gäster och ger en scen till stadens och världens bästa okända musiker

Aylin Ünal

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen