Sound of Stockholm 2016: experimentell musik, drone, klubbkultur och elektronisk konstnär - Tidningen Kulturen
Micro Modular Quartet, Sound of Stockholm, foto Marco de Baptistis

Essäer om musik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Sound of Stockholm festivalen presenterade i Stockholm ett brett spektra av ny musik sedan 2010. FRIM (Föreningen för Fri Improviserad Musik), Fylkingen, Samtida Musik, SEKT och Studio 53 är fem medlemsorganisationer som organiserade fem dagar, från onsdag till söndag, med experimentell elektroakustisk, ”drone” och noise musik. Även i år lyckades festivalen samla ihop intressanta live sets av lokala och internationella konstnärer.


 

Andra höjdpunkter i festivalen var Anna Zaradnys konsert som presenterade en fantastik video "Octopus", ett audiovisuellt verk som vi redan hade sett på Volt Festival i Uppsala, två år sedan. Samma fredag på Fylkingen, den svensk violinist och kompositör Marta Forsberg framför sitt minimalistiska verk "Weave and Dream", en ljusskulptur med LED-lampar, elektroakustisk musik och drone.
Marta Forsberg

Marta Forsberg

Annons:En utmärkt organisation har dessutom tagit hand om detaljerna i denna festival. Den breda och varierade publiken har med passion följt de mycket täta konserterna och evenemangen på Kulturhuset, Bonnier Konsthall, Fylkingen, Under Bron och Debaser Medis.

Tim Hecker, de ledande namnen inom samtida drone och ambient, publicerade i år sitt åttonde album Love Streams. Han var headliner av festivalen och spelade drömskt eterisk musik i Debaser Medis på söndag. En tät dimma insvept publiken av konserten och ljuset på scenen skapade effekten av ett norrsken.
Tim Heckers musik är en sonat av det svarta hålet, en digital liturgi och ett ljud skulptur, ett syntetiskt sound för rum och utrymme.

Under Bron

Innan hans konsert kunde vi lyssna till utförandet av David Granström och performance av Micro Modular Quartet, en fantastiskt drone musik ensemble med elektroniskt modulelement. Evenemangen, anordnats av Sthl Drone Society, infördes av den amerikanska kompositören och musikern Kali Malone som DJ.
Natten på musikklubben Under Bron var även utmärkt. För Sound of Stockholm festivalen spelade den danska "sound artisten" och kompositören SØS Gunver Ryberg; Paula Temple, dj och producer ikon av moderna technoscenen, och Londonbaserade dj Sigha. Under Bron är alltid framåt i sin planering.

Kanadensiska kompositör, digital konstnär och musiker Myriam Bleau presenterade sin performance "Soft Revolvers" i Kulturhusets Stadsteatern på onsdag. Ett audiovisuellt verk, som fick hedersomnämnade av Ars Electronica PrixArs 2015, Digital Musics and Sound Art, där hon manipulerar fyra transparenta akrylsnurror-diskar som avger både ljus och ljud för att skapa elektronisk musik. Det var en av de bästa händelserna i festivalen. En perfekt kinetisk interaktion mellan ljus, ljud och rörelse av kroppen.

Höjdpunkten Anna Zaradny

Katartisk och uppslukande var konserten av Mimitabu: deras allra nyaste musik lyckas framkallar äldsta känslor såsom bara originella konstnärer kan göra.

Andra höjdpunkter i festivalen var Anna Zaradnys konsert som presenterade en fantastik video "Octopus", ett audiovisuellt verk som vi redan hade sett på Volt Festival i Uppsala, två år sedan. Samma fredag på Fylkingen, den svensk violinist och kompositör Marta Forsberg framför sitt minimalistiska verk "Weave and Dream", en ljusskulptur med LED-lampar, elektroakustisk musik och drone.

Slutligen, intressant var tunisisk Deena Abdelwaheds semi-teatral performance, men en blandning av tunisisk musik, diskurser om kulturell identitet och elektronisk post-IDM. På Sound of Stockholm framför Deena det prisbelönta verket "All Hail Mother Internet". Intressant, men kanske alltför ordrik och utförlig. Samma meddelande hade man kunnat skicka med en mer syntetisk prosa.

Babyrave för barnen

För de flesta barn fanns det också en "Babyrave" i Kulturhuset. En uppskattad händelse som syftar till att introducera barnen (0-7 år) till elektronisk musik från en tidig ålder.

Sound of Stockholm festivalen har lyckats samla experimentell musik, drone, klubbkultur och elektronisk konstnär samt ge utrymme för lokala och internationella artister. Vi uppskattar evenemang som inte följer affärslogik, utan sin egen stil och estetik.

Marco De Baptistis

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen