Tre kortoperor på Stockholmsoperan - Tidningen Kulturen
Cecilia Nannesson som Paula och Luthando Qave som J.J Rabearivelo. Foto: Maryam Aghabarari

Essäer om musik
Verktyg
Typografi

Short Stories - tre nya svenska operor på Rotundan, Kungliga Operan.

 


Så till kvällens stora behållning, "Jean-Joseph", av Tebogo Monnakgotla, om den madagaskiske poeten, Jean-Joseph Rabiarivelo. Som drömmer intensivt om Paris och om att trampa samma gator som sina idoler och föregångare, poeterna Rimbaud och Baudelaire. Han blir halvt om halvt nominerad till att representera Madagaskar på världsutställningen i Paris 1937. Men nekas i sista stund och tar därefter sitt liv, 34 år gammal. Operan har tre roller, han själv, flickvännen och presidentrådgivaren.
Henriika Gröndahl som Jane. foto Maryam Aghabarari

Henriika Gröndahl som Jane. foto Maryam Aghabarari

Annons:Först lite operahistoria. "Verism" , verklighetsopera, är ett begrepp som föddes för över hundra år sedan med operor som "Pajazzo" och "På Sicilien". Verkliga människor i verkliga situationer var mottot i motsats till den gängse repertoarens mer distanserade verkligheter. Ett förhållande som redan Mozart och hans librettist Da Ponte revolterat mot. Men det är ett inte alldeles självklart förhållningssätt. Operan har ju en gång för alla lämnat verkligheten - man sjunger ju - eller, kanske bättre, bytt ut den vanliga verkligheten mot en annan, mer förtätad och förhöjd. Realism är hur som helst inte grejen.

Men visst finns det fantastiska verk som ligger nära verkligheten utan att för den skull hamna i realism. Förresten, finns det något som heter "realistisk musik"? Jag tänker på Bergs "Wozzek", Janaceks "Jenufa" och Brittens "Peter Grimes". Så inget är egentligen främmande för operakonsten. Detta är funderingar som dyker upp efter att ha sett Short Stories på Stockholmoperans Rotunda-scen. Som samtliga tar ett nappatag med verkligheten, låt vara med skilda angreppsmodeller. Det är tre beställningar av tre tonsättare som inte gjort något i operaväg tidigare. Som fått vissa begränsningar för sina verk, lite likt den danska filmens "Dogma", en kammarensemble på sjutton musiker och en maximal längd på 20 minuter. Tonsättarna heter Roger Assar Johansson, Tebogo Monnakgotla och Johan Ullén.

Utmärkta sånginsatser

Funderingarna kring realism gäller mer den första och den sista operan, kring två våldsverkare, som har verklighetsbakgrund, "Jane" och "Zucco". Den första är ett försök till sammanfattning av den spända - för att uttrycka sig milt - relationen mellan "Jihad Jane", som hon kom att kallas, och konstnären Lars Vilks (han med rondellhunden) och samtidigt problematisera själva konstbegreppet. På 20 minuter! Det låter sig naturligtvis inte göras. Dessutom finns ambitionen att förklara hur Jane blev "Jihad Jane". Musiken håller sig lite vid sidan av, gör sin grej, deltar inte direkt i skeendet. Sånginsatserna är däremot utmärkta.

Den sista av de tre kortoperorna, "Zucco", handlar om en synnerligen avskyvärd människa som mördat sin far och flytt från ett tioårigt fängelsestraff och är på väg hem till sin mor (här kommer vi in i handlingen) för att strypa henne och i en efterföljande scen sticka ner sin flickvän (de två scenerna är hämtade från en pjäs av Bernard-Marie Koltés om en italiensk seriemördare, "Roberto Zucco"). Här tar musiken en betydligt aktivare del i skeendet, interagerar, även om skeendet i sig aldrig riktigt förmår intressera, än mindre skapa något verkligt intresse för huvudpersonen. Han är helt enkelt avskyvärd och ganska platt.

Gripande berättat mästerverk

Så till kvällens stora behållning, "Jean-Joseph", av Tebogo Monnakgotla, om den madagaskiske poeten, Jean-Joseph Rabiarivelo. Som drömmer intensivt om Paris och om att trampa samma gator som sina idoler och föregångare, poeterna Rimbaud och Baudelaire. Han blir halvt om halvt nominerad till att representera Madagaskar på världsutställningen i Paris 1937. Men nekas i sista stund och tar därefter sitt liv, 34 år gammal. Operan har tre roller, han själv, flickvännen och presidentrådgivaren.

Även den har verklighetsbakgrund, är oerhört gripande berättad, där musiken är med hela tiden och tar aktiv del, lägger till. Det är lödigt och operamässigt. Den ger det lyckorus poeten känner inför resan tydlig psykologisk gestalt. Poeten sjungs glänsande av barytonen Luthando Qave. Detta lyckorus som har del i katastrofen när presidentens rådgivare ger honom nådastöten med sitt cyniska nej. Madagaskar ska representeras av två korgflätare, inte av en självständig poetisk röst. Den koloniala maktapparaten styr och ställer.

Det är ett litet mästerverk, som använder sina 20 minuter på ett föredömligt sätt, tar sig inte vatten över huvudet, vilket borde bädda för vidare äventyr i operabranchen..Vi väntar med spänning!

Ulf Stenberg

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen