Philip Glass in India på Folkoperan - Tidningen Kulturen
Satyagraha, Leif Aruhn-Solén (Gandhi), Foto Markus Gårder

Essäer om musik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times


Utsatta för en ytterst rogivande konstellation av röster som vaggar in oss i ett tillstånd av halvvaken receptivitet, där de många visdomsorden ur Satyagraha (Sanningens bok) kommer till oss som just sanningar, typ: jämställ njutning och plåga, seger och nederlag, vinst och förlust. Även om den vaksamme, rationelle västerlänningen inom mig reser motstånd och anför ett helt batteri av invändningar mot detta farofyllda, intellektuella sanningsäventyr.


Philip Glass åker till Indien med Mahatma Gandhi. Det är kring honom och hans frihetskamp som operan utspelar sig. Eller riktigare, Indiens frihetskamp mot kolonialmakten England. Vi påminns om de olika stationerna på den mödosamma vägen.
Satyagraha med Alexander Weibel och  Karolina Blixt  foto Markus Gårder

Satyagraha med Alexander Weibel och Karolina Blixt foto Markus Gårder

Annons:Men den suggestiva effekten upphör inte, därtill understödd av en dito skräddarsydd musik, den mal vidare in i hypnosen och blir kvar där under två och en halv timme. Som en lång aldrig sinande melism. Där slutar operan, Satyagraha, av den amerikanske tonsättaren Philip Glass, tillverkare av s k minimalistisk eller repetitiv musik, vilket är en bättre benämning. Som framförs på Folkoperan i Stockholm under resten av oktober, tillsammans med - vilket är det verkligt nya och våghalsiga och lyckosamma - nycirkusgruppen Cirkus Cirkör.

John Adams åker med Nixon till Kina på Kungliga operan medan Philip Glass åker med Gandhi till Indien på Folkoperan. Vehikeln heter minimalism, i sin grundform fasförskjutna upprepningar/repetitioner av i princip samma material, ett slags musikalisk tapet att lyssna till med ögonen. Mästarna i genren heter Terry Riley, Steve Reich, John Adams och Philip Glass.

Cirkus, javisst

Philip Glass åker till Indien med Mahatma Gandhi. Det är kring honom och hans frihetskamp som operan utspelar sig. Eller riktigare, Indiens frihetskamp mot kolonialmakten England. Vi påminns om de olika stationerna på den mödosamma vägen.

Delar av den tar också plats på scen, där annars Cirkus Cirkör rumsterar oinskränkt. På scengolvet och i luftrummet. Metaforiskt - alluderande på den stora frihetskampen - eller i egen rätt, ofta, som sagt, med subtila blinkningar mot vad som händer i operan. För det är det märkliga, det hänger ihop, känns aldrig påklistrat eller konstruerat. Den ena konstformen rör sig obehindrat och fullständigt naturligt ut och in i den andra. Mig veterligen är det första gången som cirkuskonsten släpps in i värmen. Operan är förvisso en öppen och välkomnande konstform som kan härbärgera det mesta, inte bara det wagnerska allkonstverket. Men cirkus? Javisst!

Materien, tingen, objekten är inte bara redskap i en nyttoinriktad och rationell process, de har ett eget liv i ett vagare och porösare sammanhang som skulle kunna benämnas "tingens poesi", där det inte enbart handlar om givna vägval utan mer om kontemplation och förundran, om skönhet, kanske den fördolda skönheten, som inte kan ropas eller kommenderas fram.

Den ger sig till känna först i obevakade ögonblick, då garden är nere och skyddsmekanismen frånkopplad, det vill säga vår begreppsapparat som sorterar, analyserar och klassificerar. Denna tingens och för den delen också kropparnas poesi lanserar Cirkus Cirkör med råge. I intensitet, tempoval, ekvilibristik och teknisk briljans. Utgående från den klassiska repertoaren av synnerligen virtuosa lindansare, jonglörer och voltande akrobater. Men infogade i en berättelse. Som också fungerar som plattform och katapult för individuellt fantasteri.

Ulf Stenberg

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts