Porträtt - Tidningen Kulturen
Porträtt

Gérard DepardieuVarför handlar Gérard Depardieu som han gör? Somliga framställer utflytten som provokation, men vem förklarar motiven bättre än vederbörande själv? Nu kan France 2 presentera ett exklusivt klargörande…  http://www.youtube.com/watch?v=5KHZvpD-RaU 

Rysk folkmusik tonar in, till den två dansare i rysk folkdräkt, genom scenentrén för två folkdräktsflickor in en oformlig, groteskt tjock figur som med näppe klarar att stå för sig själv. Ansiktet lyser högrött och svullet över en vit rysk bondskjorta. När han ska ta några steg faller han baklänges.

Publiken applåderar hänfört, programvärden för den statliga kanalens populära fredagsunderhållning On n’est pas couché (Fortfarande uppe) – något mellan Kvällsöppet och Skavlan – skakar så av skratt att han måste hålla handen för munnen, samtidigt som varelsen osäkert vacklar till en fåtölj som kroppshyddan tvingar honom att halvligga över.

– Välkommen Gérard Depardieu.
Eh, Youri Depardiov får jag faktiskt be…
Alltså, M. Depardiov, er agent har låtit oss förstå att ni vill släppa ett scoop i kväll till France 2, så vad är det?
– Bien, jag har varit nykter sedan i går!
– Skulle det vara ett scoop?!
– Jamen jag har ju inte varit nykter sedan mars 2003, tio år… och under hela den här tiden har jag gjort massor av tokigheter… Men vad – det minns han inte längre –

Läs mer...

David Safier en tysk med humor. Foto Belinda Graham”Dagen då jag dog var inte speciellt kul. Det berodde inte enbart på min död. Närmare bestämt lyckades den episoden bara med nöd och näppe klämma sig in som nummer sex på listan över dygnets mest värdelösa ögonblick.”

Så börjar den tyska humorboken Dålig karma. Men Dålig Karmaär en bok med en allvarlig klangbotten, som handlar om livets värden i stort. Den handlar också om den framgångsrika programledaren Kim Lange, som upplever en milt sagt annorlunda dag. Det vansinnigaste ögonblicket är när hon får ett tvättställ från en rysk rymdstation i huvudet och sedan vaknar upp i en myrstack med sex ben, känselspröt och en stor rumpa. Vad som händer sedan är som taget från "Ett småkryps liv" med reinkarnation som extra ingrediens och efter två år har Kim Lange lyckats reinkarnera upp för djur-stegen och blivit människa igen. Men inte ens det är så bra som hon tänkt sig ...

David Safier har en sak gemensamt med Kim Lange - de jobbar båda inom TV-industrin. Och de har fått samma tyska TV-pris, det finaste man kan få i branschen, det eftertraktade stora journalistpriset. Skillnaden är att David Safier inte dog strax efter att han tog emot priset och att hela han utstrålar "god karma". Och vad han gör med pengarna från Dålig karma succén? Ja, han samlar på sig ännu mer god karma ...

- Jag ville göra något gott med pengarna som jag tjänade på bokenMises Karma (Dålig Karma) så jag grundade Gutes Karma Stiftung, som stödjer och genomför skolprojekt runt om i hela världen. Just nu hjälper "karma-pengarna" till med att bygga en skola i Nepal, där 700 barn eller fler ska få sin undervisning, berättar Safier med stolthet. Och för tillfället stödjer vi projekt som ska befria nepalesiska barn från slaveri.

Läs mer...

Georg BüchnerI Leonce und Lena, en komedi "av hat", som handlar om Kungariket Popo, skriver Georg Büchner (1813-1837):

Kungen: Bevakas gränserna?

Ceremonimästaren: Ja, Ers Majestät. Utsikten från den här salen ger oss den bästa överblick. Till Förste betjänten: Vad ser du?

Förste betjänten: Genom Riket löper en hund som söker sin husse.

Ceremonimästaren till den Andre betjänten: Och du?

Andre betjänten: Det är någon som är ute och promenerar vid norra gränsen…

Handlingen i Büchners hatiska komedi är förlagd till författarens hemtrakter: Storhertigdömet Hessen lider av följderna av kriget mot Napoleon, dåtidens imperator med världsomspännande planer för en ny världsordning. Tillståndet i landet är eländigt. Mellan 1812 och 1815 sjunker produktionen katastrofalt och böndernas skuldsättning ökar drastiskt. 1816/1817 är ett missväxtår. Det blir oroligheter. Av samtliga tyska stater är Hessen den mest skuldsatta, med en per capitaskuld tre gånger högre än Bayerns och Württembergs. Detta försöker makten bemästra genom orimligt höga skatteuttag från den allt fattigare befolkningen. Sådan ekvation går inte ihop. På en storhertelig yta av 82 000 km2, motsvarande fyrtio procent av dagens Hessen, lever 1816 630 000 och 1828 720 000 människor. I det till ytan lilla storhertigdömet växer befolkningsmässigt alldeles för snabbt.

Läs mer...

Sapfo Musei Capitolini i RomNågon, säger jag, kommer att minnas oss i framtiden”. Orden är Sapfos egna och blev en profetia för hennes poesi, läses och uppskattas världen över trots att den har mer än 2500 år på nacken. Hon talar till oss genom århundradena, för evigt ung.

Endast 1000 rader av Lesbos främsta poet Sapfo är bevarade men har gått till litteraturhistorien trots bigotta kristna prästers slakt, lever hennes ord kvar på fragila papyrus och på skärvor av lertavlor framgrävda av arkeologer. Fragmenten översattes sedan och tolkades. Tidlös är lyriken för sitt främsta tema – kärleken som i hennes poesi är en evig kraft, mänsklighetens starkaste och trotsar krig och grymhet. Så här skriver hon enligt Jesper Svenbros tolkning i fragment 16:

Några anser kavalleri och fotfolk

skönare än allt på den svarta jorden,

andra örlogsfartyg, men jag för min del

det som man älskar

Kanske är det just hennes skildring av kärleken som gör att lyriken fortfarande är så lätt att ta till sig? Den är dessutom vacker och visuell och trots att den är så fragmentarisk för den lätt fram sitt budskap. Vi behöver skönhet och verklighetsflykt idag, mera än någonsin tidigare och Sapfos skildringar av vackra drömlika landskap och gudinnor som far genom skyn får oss att stanna upp och se det vackra i vardagen. Kanske är det trädens vackra variation på färger så här på höstkanten eller också är det det lätt frostnupna gräset som glittrar i morgonsolen.

Just det faktum att dikterna är så fragmentariska och korta tilltalar oss i vår stressiga tid, de går fort att läsa och dess lättlästa tolkningar gör att vi inte behöver anstränga oss för att förstå. Orden står där klara och tydliga och går direkt in i våra hjärtan.

Läs mer...

Konsten att fotografera Brutus Östling! Foto: B. Graham-Vad är det som gör att så många av oss håller på med naturfotografering? Den frågan ställer sig Brutus Östling, som på Bokmässan 2013 håller en uppskattad workshop om Konsten att fotografera fåglar och andra djur.

Hans bilder är ännu mer imponerande än i vanliga fall när de täcker hela väggen på seminariehallen. Och de tål att förstora. Brutus Östling är en av världens bästa naturfotografer - och det är inte bara svenska kritiker som fäller det omdömet!

Fåglarnas mästare

Man brukar koppla ihop Brutus Östling med fåglar. En lappuggla finns på omslaget på Kaxiga fåglar - personligheter och relationer i fågelvärlden, som är utgiven på hans eget förlag Symposion, och på böckerna från Norstedts förlag har man valt albatrossmotiv på omslagen. Både på den som handlar om Midwayöarna – Under asfalten vilar en strand - och på den som handlar om Konsten att fotografera fåglar och andra djur.

Brutus Östling är generös med sina tips. Själv säger han att naturfotografering är en naturlig utveckling på ett naturintresse som under lång tid utvecklats - nästa steg är att vilja dokumentera vad man ser. Med den digitala tekniken har det blivit enklare att komma igång. Men själv är han “old school” och kör med systemkamera.

Läs mer...

HellboyAtt oknytten har en renässans har nog inte undgått någon, både svenska författare och filmskapare har funnit nya intressanta vinklar att skapa nya historier om dessa oknytt. Ett trevligt initiativ är Johan Egerkrans bok om Nordiska väsen, där onytten får en lite moderniserad och snygg inramning.

Vid möts i Gamla Stan över en fika och Johan visar sig vara en trevlig, glad och avslappnad person. Han dricker sitt kaffe ur en svart mugg med Hellboy på. Vid kommentaren ”Hellboy” svarar han ”Ja, Mignola är husguden” med ett stort leende.

Vad var det som fick dig att inspireras till att göra den här boken ”Nordiska väsen”?

- Jag har jobbat med barnboksillustrationer och dataspel i flera år och under en lunch med min redaktör Maja kom vi in på att jag skulle göra något eget, vilket är något som hon hon och Marta, som också jobbar på förlaget som tillsammans med Maja, alltid har pushat på mig för att göra.

Det hela började väl egentligen med ett inköp av Brian Frouds ”Faeries” 1998 som jag fullkomligt älskade och senare kom ”Spiderwick” som även den är väldigt vältecknad. Jag gillade loren, att faeries är baserad på folkloren – det är inte nödvändigt att hitta på något eget som i ”Arthur Spiderwick’s illustrated field guide” när det finns så mycket redan. Det var det jag gillade med Frouds ”Faeries”, att det är en art och faktabok, det är nice. Så att göra en om vår egna folktro kändes rätt.

Läs mer...

Braunschweig_ Herzog Anton Ulrich-MuseumAnton Ulrich, Hertig av Braunschweig och Wolfenbüttel (1633-1714) är en av de stora särlingar vilka präglade det 1600- och 17000-talseuropa vars splendeur överlevt såväl franska revolutionen som Napoleon, usurpatorn. Mycket av det som skapades av förryckta individualister som Anton Ulrich har framgångsrikt och oanfrätt stått emot nyare tiders rationalism och förnuftsfilosofier och är välgörande och stressbekämpande inslag i det dagsaktuella hektiska kulturlivet.

Braunschweig och Wolfenbüttel ligger några mil sydost om Hannover, utkastade på en bördig landsbygd som för vart år som går blir alltmer urbaniserad och sönderindustrialiserad. Anton Ulrichs hertigdöme var litet mätt med lantmätarmått, sett över axeln av de mer framgångsrika släktingarna i Hannover. Hertigen föddes på den gamla Welfenborgen Dankwarderobe. De kejserliga trupperna höll slottet i Wolfenbüttel besatt eftersom Hertigens far var något av en oppositionsman som föredrog böcker framför krig (hans enorma bibliotek utgör grundstommen till det Herzog August Bibliothek som idag finns i Wolfenbüttel), och som gärna spelade schack (han skrev en vida berömd schackbok). Hertigens moder komponerade och musicerade. Rena idyllen i en krigisk omvärld.

Läs mer...

Strategen Giap om krigets konstGeneral Vo Nguyen Giap har avlidit 102 år gammal. Denne vietnamesiske strateg kämpade mot japanerna, besegrade fransmännen vid Dien Ben Phu 1954 och tvingade USA att dra sig tillbaka ur Vietnam. Nu hyllas han – inte bara av sina vänner utan också av gamla fiender – som ett militärstrategiskt geni. Helt i linje med kinesen Sun Tzu, som för över tvåtusen år sedan skrev ”Krigskonsten”. Även Vo Nguyen Giap har skrivit en manual för hur man bedriver krig, en text som ivrigt studerats runtom i världen.

”How We Won the War” är en mycket intressant skrift, visserligen författad på svårsmält politrukartad, marxist-leninistisk jargong, men ger man sig tid att läsa vad som egentligen står bakom de kommunistiska schablonerna och hyllningarna till partiet, så förklaras segern över USA in i minsta detalj. Det är en skrift fylld med lärdomar.

Ytligt sett tycks dessa lärdomar vara begränsade till att beskriva framgångsrik, enpartistyrd gerillakrigföring. Djupare sett överskrider texten gränsen för marxist-leninistiska doktriner och representerar fullt användbara strategier för inte bara gerillakrigföring utan också för annan verksamhet, precis som Sun Tzus ”Krigskonsten”, som också har kommit att tillämpas på andra områden. Strateger av skilda slag runtom i världen har använt sig av denna manual, som utgör ett komplext system som inkluderar det mesta: strategi, logistik, organisation, politik, planering, analys.

I raden av notabla erfarenheter är tidsperspektivet och långsiktigheten hos vietnameserna i kontrast till den amerikanska otåligheten och kortsyntheten avslöjande. Skillnaden är som mellan de snabba klippens dagtradare på stockholmsbörsen och wallenbergsfamiljens generationsbaserade långtidsperspektiv.

Läs mer...

Starka varumärken - Camilla Läckberg och Amanda Hellberg Foto Belinda GrahamDet är inne med goth, skräck, övergivna hus och mystiska vita damer. Vill man vara ironisk kan man säga att detta har varit inne sedan Brontës och Wilkie Collins dagar (tänk t.ex. på Jane Eyre och The Woman in White), vill man vara sanningsenlig så kan man konstatera att det är kul när skräck- och deckarförfattare går tillbaks till rötterna av genren som de förvaltar, och Amanda Hellberg gör detta utmärkt.

Amanda Hellberg är svenskan som bor i Oxford, precis som sin huvudperson Maja Grå, och Hellberg har precis som Elizabeth George lyckats med konststycket att skriva lika brittiskt som britterna själva.

Maja Grå – en huvudperson med övernaturliga förmågor

Maja Grå såg dagens ljus i Styggelsen, som utspelade sig i Sverige, och som på ett positivt och originellt sätt var inspirerad av skräckklassikern Psycho. Dessutom rörde den sig mellan nutid och dåtid, något som sedan dess blivit Hellbergs signum: alla tider finns samtidigt och man vet aldrig när de döda kommer tillbaka och vill kontakta Maja Grå. Det vet hon inte själv heller, hon kan inte styra sina övernaturliga förmågor.

Läs mer...

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen