Ett möte med en igelkott - Tidningen Kulturen
Foto: Alexandre Buisse

Gästkrönikör
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Då jag vandrade hemåt en dag, i min sommarpräglade ledighet, skedde någonting märkvärdigt i all sin vardaglighet.

Det är ett vänligt samtal, hinner jag tänka - innan jag fortsätter. Spontant. Jag blev glad över deras attityd. Igelkottens målmedvetna framfart förde oss samman en stund. Så enkelt kan det ibland vara att främja det som kan kallas för social tillit i möten människor emellan.

Då jag promenerade möttes jag av glada människor, barn som strosade förbi i eftermiddagssolen, flanörer och andra. En försiktig vind blåste genom träden och tre cyklister lämnade företräde för en förbipasserande igelkott.

"Det är en ren", sa en av killarna. "Nej, det är en igelkott", svarade den unga kvinnan. "I've seen many over there". Den tredje killen i mötet pekade med handen mot en plats längre bort där andra igelkottar synts till.

Det är ett vänligt samtal, hinner jag tänka - innan jag fortsätter. Spontant. Jag blev glad över deras attityd. Igelkottens målmedvetna framfart förde oss samman en stund. Så enkelt kan det ibland vara att främja det som kan kallas för social tillit i möten människor emellan.

Nog har de flesta av oss tankar och funderingar på hur vi ska samsas. Hur vi ska leva tillsammans. Somliga har funnit sina sammanhang redan, där de finner sin styrka, eller så irrar hoppet kring, framför ens blick, likt en hägring – ett halvfullt glas med ett svagt löfte om gemenskap.

När vi vågar visa oss för varann, om än i odramatiska skeenden, öppnar sig tillvaron en gnutta bortom det vi kallar för historia. Årstidernas växlingar, likt människornas liv, blir fullt ut levande. Om än för en stund. Det kan komma i form av en igelkott på väg nån annan stans, som tvingar oss att stanna upp.

Ibland behövs inte mer än så. 

Robert Halvarsson

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen