Siewert Öholm In memoriam. - Tidningen Kulturen
Siewert Öholm

Gästkrönikör
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Första gången jag träffade Siewert var vid ett stormöte för oss unga seminarister som skulle bli folkskollärare i den nya svenska skolan. Han var då redaktör för vår elevtidning under namnet Scholasticus. Den var rikstäckande och till för de lärarkandidater som ville framföra sina åsikter.

Det intressanta med Siewert var bl.a. att han aldrig beträtt någon gängse journalistutbildning. Det var den då allomfattande folkskollärarutbildningen som låg som grund i hans personligt, samt drivet att leda KS (Kristna Seminarister) och därtill omfatta en frisinnad politisk hållning.

Tidigare redaktör hade en annan känd tv-profil varit - nämligen Ulf Schenkmanis i Karlstad.

Siewert hade dock sin bas i Jönköping. Här hade han gått ut folkskoleseminariet 1962 och gift sig min sin kära Ann-Britt, som också var lärare.

Att Siewert inte var en blyg person det kunde man tidigt märka. Han tog gärna plats och tid, ville vara i centrum och kände mycket för att leda och debattera.

Redan på mötet i Linköping 1963 tog han tid för att lansera både tidning och resebyrån som han drev vid sidan om. 1961 på hösten, vid Dag Hammarskölds död, tog han initiativ till en stor minnesmarsch i centrala Jönköping.

Under flera år kom vi att samarbeta i tidningen Scholasticus. Eftersom jag själv hade min hemort i trakterna av Jönköping och med rötter i pingströrelsen kom vi att finna båda sympati och närhet.

I mitten av decenniet kom vi också att samarbeta i styrelsen för Folkpartiets Ungdomsförbund. Här var Siewert verkligen drivande och man kunde då tydligt ana att vägen fram till en riksdagsman var den naturliga färdvägen.

Men av någon anledning blev det orten Dorotea 1966. Och det var från norr som han arbetade sig in i Sveriges Radio för några år senare bli en aktiv och hyllad profil i svensk television.

Det intressanta med Siewert var bl.a. att han aldrig beträtt någon gängse journalistutbildning. Det var den då allomfattande folkskollärarutbildningen som låg som grund i hans personligt, samt drivet att leda KS (Kristna Seminarister) och därtill omfatta en frisinnad politisk hållning.

Grundutbildningen som retoriker fanns säkert redan tidigt inhämtad från pappa Erik och ett stort antal predikanter inom Svenska Baptiströrelsen. Denna grund i den frikyrkliga moralkonservativa hållningen blev under hela Siwerts liv en levande kompass och färdriktning.

Han övergav aldrig den gammalkyrkliga inställningen till vare sig teologiska nya modigheter eller politiska vänstervindar. Han var på något sätt som Svenska Kyrkans Bertil Gärtner - omutligt bibeltrogen och konservativ. Detta kom även att genomlysa många av hans berömda tv-debatter och programförklaringar.

Krönikorna i Tidningen Dagen genomsyrades av gammal kär väckelseteologi, som ofta bars upp av en intensivt personlig värdekonservativ sakkritik.

 

Bakom den framgångsrike Siewert fanns alltid familjen och Ann-Britt. Han kunde spela ut och röra sig fritt. Därför tog han plats. Och det kanske måste vara så om man skall höras i tv eller från en predikstol i bibelbältets mitt!

 

Vila i frid - Siewert!

 

Hans-Evert Renérius

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts