Vad är ett Riksmuseum mot Yttrandefrihet? - Tidningen Kulturen
Gästkrönikör
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Den svenska frimärksutgivningen 2016 är fylld med diverse försumbarheter. Det enda jubileumsfrimärket är tillägnat 100-årsminnet av Naturhistoriska riksmuséet, men det allt överskuggande jubiléet som borde ha firats med frimärken är naturligtvis 1766 års Tryckfrihetsförordning med den helt fantastiska, inbyggda Offentlighetsprincipen.
Ett oerhört 250-årsjubileum!!!
»En var har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter, och frihet att söka mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser!"
Oerhört! Just det!

Det är som om vi slöa svenskar inte inser vilken fantastisk reform det handlar om. Den kom till för 250 år sedan, men frågan är om den kunde ha tillkommit i år, så mycket före sin tid var den.

Förordningen innebar inte bara tryckfrihet utan också tillgång till offentliga handlingar, ett helt otroligt fenomen. Av alla kosntitutionella reformer har ingen varit viktigare än 1766 års tryckfrihetsförordning.

Varför det nu då?

Jo, helt enkelt därför att yttrandefrihet med vidhängande offentlighetsprinci är förutsättningen för en fungerande demokrati. Rösträtt utan uttrycksfrihet existerar på många håll i dagens värld och det finns icke så få exempel på hur illa sådana system fungerar. Det handlar om skenbara demokratier.

Hur borde då en serie minnesmärken ha sett ut i år?

De som borde pryda var sitt frimärke är förkämpar som Anders Nordencrantz (1697-1772), Peter Forsskål (1732-1763) och framför allt finländaren Anders Chydenius (1729-1803). För att riktigt understryka vikten av yttrandefrihet bör också Britt Wadner (1915-1987), som blev en politisk yttrandefrihetsfånge i socialdemokraternas och centerparties Sverige, och Jack Kotschack (1915-1988) få var sitt märke i serien.

Socialdemokraterna och Centerpartiet kriminaliserade nämligen Britt Wadners Radio Syd och Jack Kotschacks Radio Nord. När radiostationernas verksamhet kriminaliserades fortsatte Britt Wadner ändå att sända, ställdes inför rätta, dömdes och avtjänade tre månader i Hinseberga kvinnofängelse. Det var inte direkt en Moskva-rättegång, men i princip handlade det om samma andas barn. Britt Wadner var en politiskt yttrandefrihetsfånge i socialdemokraternas och centerpartisternas Sverige.

Detta skedde faktiskt så pass sent som 1962.

Kriminaliseringen stod i direkt strid med ordalydelsen i 1948 års FN-deklaration om de mänskliga rättigheterna. FN-deklarationens ordalydelse är knivskarp, men politrukerna i Sverige har inte kunnat läsa innantill.

Läs själv artikel 19 i FN deklarationen:

»En var har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter, och frihet att söka mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser!"

Kan det sägas tydligare?

Det blev den tekniska utvecklingen, inte politrukernas omtanke om demokrati och
yttrandefrihet, som slog sönder den skadliga monopolsituationen inom etermedia.

Bertil Falk

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts