Vi ville förändra rockvärlden - Tidningen Kulturen
Marja Beckman

Gästkrönikör
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Under sommaren återupplivar jag några av mina Akashaartiklar på min egen blogg ordinsamling.marjabeckman.se. Kanske kan de gamla texterna inspirera någon cool 20-årig tjej där ute.
Vi ville förändra och lyfta fram bra band med kvinnor i, även om vi skrev om alla band vi gillade, oavsett medlemmarnas kön. Samtidigt som vår tidning gavs ut hade musiktidningen Slitz förvandlats till en kvinnoförnedrande mjukporrblaska, något vi kritiserade i flera krönikor.

Jag är nu tillräckligt gammal för att notera hur allt går i cykler. Efter en viss tid blir saker intressanta på nytt. Just nu pluggar jag digital kommunikation. Flera av mina klasskamrater är födda på 90-talet medan jag föddes på 70-talet. Häromdagen skrev en ung klasskamrat att hon sett i en presentation att jag gjort ett feministiskt hårdrocksfanzine, och frågade om några texter fanns att läsa (fanzine är en förkortning av fan magazine och jag förmodar att dagens motsvarighet finns i digitala forum eller bloggar om specialintressen).

Jag tvingades svara min klasskamrat att vårt fanzine gjordes på 90-talet och att inga texter fanns digitalt. Hennes fråga fick mig att börja gräva i arkiven och jag hittade de artiklar som skrevs om oss. Vi var förmodligen kuriosa i många redaktörers ögon – unga tjejer som skrev om hård musik – men vi fick också uppmuntran, bland annat av äldre, etablerade journalister som Susanne Ljung, Annika Sundbaum-Melin och Per Sinding-Larsen.
När jag häromdagen publicerade ett foto på Instagram och Facebook, föreställande en artikel om mig som trycktes i Expressens IT-bilaga 1999, slog jag personligt rekord i gilla-markeringar. Det fick mig att tänka att tiden kanske är inne att berätta om min tid som fanzinemakare, främst för dem som inte var med då.

Akasha var först bara en rolig grej som jag och mina bästa kompisar Annika "Anki" och Pauline påbörjade runt 1993–94. Vi hade nyligen tagit studenten och var arbetslösa. Vi skrev om hårdrock och kultur för att vi tyckte om det. Vi kallade den först "Muddle" (strul) och tryckte upp den i något tiotal exemplar. Vi intervjuade kompisar som spelade i band och skrev vad som föll oss in. Ett tag innehöll den en bilaga med skvaller om våra kompisar på en krog vi gick på, och i en liten krets blev den en snackis. Vi var hemskt elaka ibland.

Sedan höjde vi ambitionerna och blev seriösare. Vi fick veta av andra att det vi gjorde var ett fanzine. Alla sa: "vad coolt att ni är tjejer". Vi hade inte tänkt på att vårt perspektiv var annorlunda och att vi klampade in i en grabbvärld. När vi bytte namn valde vi Akasha efter den starka kvinnliga vampyren i Anne Rices bokserie. Vi bestämde oss för att enbart ha kvinnliga medarbetare, eftersom vi insåg att vi annars skulle förlora vårt unika perspektiv. En del killar blev sura för att de inte vi fick vara med, men vi fick också många beundrarbrev.

Vi ville förändra och lyfta fram bra band med kvinnor i, även om vi skrev om alla band vi gillade, oavsett medlemmarnas kön. Samtidigt som vår tidning gavs ut hade musiktidningen Slitz förvandlats till en kvinnoförnedrande mjukporrblaska, något vi kritiserade i flera krönikor.

Tidskriftens upplaga utökades (vi tryckte den som mest i 1000 exemplar och gick runt och sålde den på kommission till de olika skivhandlare som fanns i Stockholm på den tiden). Vi kontaktades av skivbolag och fick mängder med gratisskivor (kan inte vara lika roligt att skriva om musik idag: Varsågod, här får du en länk helt gratis) och vi fick gå på fester och träffa rockstjärnor. Vi hann inte skriva om allt själva, så vi tog in nya medarbetare.

Vi blev ett kvinnokollektiv och det var på många sätt en helt fantastisk tid. Men efter ett tag var vi så många kockar att jag tyckte att den första naiviteten och energin hade gått förlorad. Samtidigt var produktionen av tidningen oerhört slitsam och dyr. Gratis cd-skivor och ackrediteringar till Hultsfredsfestivalen betalar ingen hyra. Min vän Annika drog det största lasset och jag är verkligen ledsen över att jag inte hjälpte henne mer.

När vi la ner Akasha 1999 kände jag mest lättnad, men också sorg över att det var för tungt att jobba gratis. Några år senare blev vi intervjuade i förlaget Lystrings bok Fanzinerad som fortfarande går att få tag i.

Marja Beckman

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen