Drömmen är tingets isolering - Tidningen Kulturen
Gilda Melodia
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Spiegel: noch nie hat man
wissend beschrieben,
was ihr in euerem Wesen seid.
(Rilke)

Älskade

Du finns i mitt tänkandes rörelse

Ingen älskar eller har någonsin älskad mig som Du

Ångesten i världen ersätts med kärlek till världen

Men ned i djupet

öppnar små tänder en bräcka i förruttnelsen

Annons:Jag är glad att du mår bättre.

Jag är glad också för att du läser Spengler. Den bok som du läser har varit viktig för mig. Men nu inser jag att Oswald Spengler är en sorts extrem romantiker och stora skillnader mellan honom Hegel och Goethe finns inte. Hans ”filosofi” tillhör tillblivelsens filosofi lika mycket som alla andra. Men handfallna är viktig för hans kritik av kapitalismen eller plutokratin som det heter. Mycket av det som han säger är historiskt sant men mycket är också det som är frukt av sin egen intuition.

Men jag är glad att du läser boken, det gör jag också.. igen.

Det finns olika sätt att ”tolka” tiden… Spengler själv säger i början av sitt långa verk att den antika människan inte hade begrepp om tiden utom allt var del av en kontext, av ett sammanhang… kanske av en dröm.

Samma dröm som Platon och ”civilisationen” förvandlade till mardröm och galenskap.

Kära, jag älskar dig och ……. Mitt saknande är så stort att jag börjar göra mig van till det, liksom man vänjer sig ett handikapp.

 

Älskade

Du finns i mitt tänkandes rörelse

Ingen älskar eller har någonsin älskad mig som Du

Ångesten i världen ersätts med kärlek till världen

Men ned i djupet

öppnar små tänder en bräcka i förruttnelsen

 

Om tecknet (dessa ord som jag skriver) är enabstrakt dröm

hypotesen är då det eviga rummet mellan oss däräven barnet kränker.På zenit av en underordnad

och - summariskt –

trubbig skugga

skarpas ett blind flytt (in i oss själva).

Vi överger drömmarnas avtända signallykta, en dröm som depetrifierar skogens tunga andedräkt med hjälp av en kärl som smakar vin en smula.

De osäkra gesterna är som älvorna i vinets genomskinliga ångtryck,och sedan alla dessa blomkronor av sexuella besvärjelser

vid detta fattigdoms metallgaller

och i dessa medlingar som är grovt hjärtliga.  

Gilda Melodia

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen