Ulf Stenberg ur Den gamle stinsen Del 13 - Tidningen Kulturen
Stefan Whilde
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Ännu kortare berättelser av Ulf Stenberg från boken Den gamle stinsen.


Gåsen

 

"Att flå en gås", så lyder uttrycket på en ritual vars utförande döljer en djupare innebörd, vilken betraktas som närmast helig i de lite finare sammanhang där han ibland befinner sig. Det är bara det att han inte har den blekaste aning om dess djupare innebörd, dess andliga dimension, om man så vill. Inte heller förstod han något av det verbala mummel som beledsagade själva ritualen. För honom betyder tillvägagångssättet enbart att man, sedan man avlivat fågeln, sliter av den skinnet. Inget annat. För det sällskap, där denna sed är hävdvunnen och utförs med den pietet och rituella förtrogenhet som ceremonin kräver, var hans uttryckslösa uppsyn lika oförklarlig som den var hädisk. Du ser bara till det yttre, sade man, när hemligheten finns i det inre. Fördold. Lika bra det, tänkte han, och funderade inte mer på saken.

 

 

 

Morgontidningen

 

Han mätte och mätte men fick aldrig måtten att stämma. Kunde det vara fel på måttstocken. Den var visserligen gammal, men måtten är väl de samma oberoende av ålder på måttstocken. Han bröt helt enkelt sönder den och kastade bitarna i papperskorgen. Jag får vidta andra mått och steg, tänkte han. Samtidigt öste regnet ner över verandan där han på ett bord hade glömt kvar sin kaffekopp och morgontidning. Han mindes att han hade läst en artikel om en expedition till det inre av Afrika som han blott ägnat ett flyktigt intresse. De bara gick och gick, kras-kras, vidtog sina mått och steg, kras-kras, men vad var det de letade efter och ville utforska. Det framgick inte av artikeln. Tidningen fick ligga kvar där den låg och förvandlades under hand till en blöt masa, där texten långsamt upplöstes och inte längre gick att tyda, alltmedan regnet kluckade i den ensamma kaffekoppen.

 

 

 

 

Badkaret

 

Hon skyndade på sina steg. Hon ville komma fram i tid. Förra gången hade hon missat mötet med över en timme på grund av trafikkaos och diverse vägbyggen, vilket gjorde att hon denna gång hade låtit bilen vara. Hon korsade huvudvägen och gick vidare in mot centrum, där gatorna blev fler och mindre och affärerna lockade med en uppsjö av varor i sina skyltfönster, för vilka hon visade ett visst intresse. Hon fastnade för några skor i ett av dem, gick in och påkallade uppmärksamheten hos en expedit som hade samma samma skor på sig som de hon sett i skyltfönstret, ett par bruna lågskor med ett grovt spänne eller plös och en stor, bred klack. De påminde om de skor som man hade på sjuttonhundratalet i Paris, i generalförsamlingen, där debattens vågor gick höga. Hon såg Danton och Robespierre framför sig, i samma skor, livligt fäktande med armarna och eldande på massorna i revolutionens tjänst, till Madame Guillotins stora förtjusning. Marat däremot behövde inga skor, han låg i ett badkar för att råda bot mot sin förfärliga klåda.

 

 

 

Bulletinerna

 

Det kom nya bulletiner hela tiden, ingen visste egentligen vad som pågick. Ena stunden hade de ryckt fram och lagt under sig områden som fordom tillhört fienden, vid andra tillfällen var det det motsatta som gällde. Kanske var det hela inbillning, krig förekom ju inte längre, de hade hamnat på historiens sophög, där de egentligen hört hemma hela tiden. Men bulletinerna fortsatte att komma. Mer och mer obegripliga. Som rebusar eller gåtor. Allt diffusare i konturerna. Det var som om någon spelade jojo med parterna, de snurrade upp och ner på trissan, gjorde hisnande kullerbyttor och föll pladask mot marken. Han letade upp sin gamla jojo, en Kalmar-trissa, och prövade. De gamla takterna satt i, den lydde hans minsta vink, och de flesta av de välkända turerna som "ute och gå med hunden", "kalla på hunden", "jorden runt" , "flygande tefat" och "gungan" fanns där. Men "rakkniven" fanns inte där, den hade han inte klarat av då det begav sig heller. Den var för svår. Men han utförde de andra med en elegans och lätthet som inte stod de unga årens virtuosa färdigheter efter.

 

 

Ulf Stenberg

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen