Tidskrift: HJÄRNSTORM nr. 129 - Tidningen Kulturen
Kritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Hjärnstorm är en av våra äldsta och mest vitala kulturtidskrifter, den fyrtioårsjubilerar i år, samtidigt blev den nominerad till Årets Kulturtidskrift.

Det är ord, som håller på att utvecklas och mogna, till någonting annat, eller till ingenting.


Hjärnstorm 129 - 2017

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln. Varje köp via denna länk stödjer TK.

HJÄRNSTORM en vital tidskrift!

I det nya numret, som har beteckningen 129, bidrar grundaren av Hjärnstorm, Staffan Kling, med en essä om tristessens poetiska kvaliteter; det är en resa från en alldaglig gråhet, till en medvetenhet och en upptäckt om dödens oundviklighet.

Detta började redan tidigt, när författaren, som sexåring, upptäckte att det stora vägguret i köket tickad
Det finns inga tematiska trådar i numret, den tråd, som finns är en blandväv, med utflykter och stigfinnande lite överallt. Överraskningar och en presentation av skilda storheter, som tänders status, en fråga om både perfektion och förfall i en dikt av Marika Plavan.
Jo Alfredsson tangerar samma ämne i ett utsnitt av sina Anteckningar, hon låter oss ta del av sina inre samtal, i ett antal prosapoetiska stycken, som formsätter situationer och tillstånd, som flyr undan och i någon mening är ogripbara.

Detta är en flyktighet och en undflyende, som finns även i andra bidrag, det går alltid, att säga, att möjligen handlar allt om detta.

Det är ord, som håller på att utvecklas och mogna, till någonting annat, eller till ingenting.

I den bästa av världar rör vi oss mot en fasthet och en kärna, som i Curt Askers bilder av Tidningen Kulturens Bo Bjelvehammar till dessa. Rörelsen ger energi och stabilitet.

Nummer 129 är en rikedom av minnen och möten och över allt vilar några selfies av Christer Themptander.

Guido Zeccola

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen