Tidskrift: MEDUSA - Tidningen Kulturen
Kritik
Verktyg
Typografi
Som gammal humanist (i ordets ursprungliga mening, inte i den moderna kidnappade) gläds man varje gång en akademisk institution ger ut periodiska publikationer – eller böcker – avsedda att förmedla sina kunskaper till en bredare publik än den egna akademiska professionens utövare.

Aktuell litteratur med olika slags anknytning till det antika kulturarvet recenseras i slutet av häf


nummer 1 – 2016 Quali artifex pereo?

MEDUSA – Tidskrift för det antika kulturarvet

Begreppet "populärvetenskap" har fått en oförtjänt nedsättande klang; det skulle behöva rehabiliteras eller möjligen ersättas med något annat som bättre uttrycker vad det handlar om: att förmedla de kunskaper som vetenskaperna (naturligtvis alla, inte bara de humanistiska) bär på till en bredare krets av intresserade, alltså till dem som inte själva är forskare.

Ett utmärkt sådant initiativ är tidskriften "Medusa", utgiven av Institutionen för arkeologi och antikens kultur vid Stockholms universitet. Ämnet kallades förr "klassisk fornkunskap" och drog till sig framförallt studenter som avlagt studentexamen inom det gamla gymnasiets helklassiska linje, där latin och grekiska stod på schemat.

Varför man valt just namnet "Medusa" är möjligen litet oklart. Medusa var i den grekiska mytologin ett av tre kvinnliga monster, vilkas hår bestod av ormar. Den som hade oturen att få syn på Medusa blev per omgående förvandlad till sten. Ett litet uppstudsigt, orientaliskt inspirerat Medusa-emblem pryder tidningens redaktionsruta (se bild).

Nr 1/2016 av Medusa pryds av ett omslag med en bild av kejsar Nero och ett av de yttranden som tillskrivs honom: "Qualis artifex pereo?" ("Vilken konstnär går icke förlorad i mig!"). Den refererar till en av essäerna, skriven av Eleonora Gröning och där den konstälskande tyrannens komplicerade personlighet beskrivs från olika perspektiv, bl.a. Julia Kristevas psykoanalytiska teori.

Den inledande essän, skriven av Marianne Bjerre Jansson, handlar om en av de tidiga kvinnliga pionjärerna inom Medelhavsarkeologin, Harriet Boyd Hawes, som ägnade sin livsgärning åt den minoiska kulturen på Kreta, där hon bl.a. fann en bronsåldersstad från den senminoiska tiden (1700-1400-tal f.Kr.)

Sex unga arkeologer har i ett reportage, "Fältkurs i San Giovenale", presenterat ett spännande fältarbete de företog sommaren 2015, då etruskiska kammargravar undersöktes i ett gammalt etruskiskt bosättningsområde i nuvarande provinsen Lazio (där Rom är beläget).

För en gammal "helklassiker" är det särskilt glädjande att läsa vad Torsten Rönnerstrand skriver under rubriken "Det antika kulturarvet står åter i centrum av debatten". Det inleds med ett citat av Marie-Louise Samuelsson i tidskriften Axess (2015/7), där Samuelsson påpekar att intresset för latin och grekiska ökar. Kanske förhåller det sig så, och då är det antagligen fråga om en senkommen reaktion mot den extrem-utilitaristiska ideologi som i det sena 1960-talet tog död på det gamla gymnasiets humanistiskt orienterade studiealternativ. Sakta men säkert börjar man inse humanioras egenvärde som förmedlare av insikter och oumbärliga civilisatoriska livsvärden. Flera debattörer, däribland förre kulturministern Bengt Göransson, har på senare tid påpekat detta.

Rönnerstrand lyfter fram flera exempel på hur det antika kulturarvet åter börjar bli en inspirationskälla inom så skilda områden som ekonomisk historia och skönlitteratur.

Aktuell litteratur med olika slags anknytning till det antika kulturarvet recenseras i slutet av häftet.

Tidskriftsläsning av detta slag ger naturligtvis mersmak, och Medusa kan också följas på nätet under tre adresser: www.tidskriftenmedusa.se, www.facebook.com/tidskriftenmedusa, samt twitteradressen @Medusa_Swe.

Thomas Notini

Annons

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen