Tidskrift: MEDUSA - Tidningen Kulturen
Kritik
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Som gammal humanist (i ordets ursprungliga mening, inte i den moderna kidnappade) gläds man varje gång en akademisk institution ger ut periodiska publikationer – eller böcker – avsedda att förmedla sina kunskaper till en bredare publik än den egna akademiska professionens utövare.

Aktuell litteratur med olika slags anknytning till det antika kulturarvet recenseras i slutet av häf


nummer 1 – 2016 Quali artifex pereo?

MEDUSA – Tidskrift för det antika kulturarvet

Begreppet "populärvetenskap" har fått en oförtjänt nedsättande klang; det skulle behöva rehabiliteras eller möjligen ersättas med något annat som bättre uttrycker vad det handlar om: att förmedla de kunskaper som vetenskaperna (naturligtvis alla, inte bara de humanistiska) bär på till en bredare krets av intresserade, alltså till dem som inte själva är forskare.

Ett utmärkt sådant initiativ är tidskriften "Medusa", utgiven av Institutionen för arkeologi och antikens kultur vid Stockholms universitet. Ämnet kallades förr "klassisk fornkunskap" och drog till sig framförallt studenter som avlagt studentexamen inom det gamla gymnasiets helklassiska linje, där latin och grekiska stod på schemat.

Varför man valt just namnet "Medusa" är möjligen litet oklart. Medusa var i den grekiska mytologin ett av tre kvinnliga monster, vilkas hår bestod av ormar. Den som hade oturen att få syn på Medusa blev per omgående förvandlad till sten. Ett litet uppstudsigt, orientaliskt inspirerat Medusa-emblem pryder tidningens redaktionsruta (se bild).

Nr 1/2016 av Medusa pryds av ett omslag med en bild av kejsar Nero och ett av de yttranden som tillskrivs honom: "Qualis artifex pereo?" ("Vilken konstnär går icke förlorad i mig!"). Den refererar till en av essäerna, skriven av Eleonora Gröning och där den konstälskande tyrannens komplicerade personlighet beskrivs från olika perspektiv, bl.a. Julia Kristevas psykoanalytiska teori.

Den inledande essän, skriven av Marianne Bjerre Jansson, handlar om en av de tidiga kvinnliga pionjärerna inom Medelhavsarkeologin, Harriet Boyd Hawes, som ägnade sin livsgärning åt den minoiska kulturen på Kreta, där hon bl.a. fann en bronsåldersstad från den senminoiska tiden (1700-1400-tal f.Kr.)

Sex unga arkeologer har i ett reportage, "Fältkurs i San Giovenale", presenterat ett spännande fältarbete de företog sommaren 2015, då etruskiska kammargravar undersöktes i ett gammalt etruskiskt bosättningsområde i nuvarande provinsen Lazio (där Rom är beläget).

För en gammal "helklassiker" är det särskilt glädjande att läsa vad Torsten Rönnerstrand skriver under rubriken "Det antika kulturarvet står åter i centrum av debatten". Det inleds med ett citat av Marie-Louise Samuelsson i tidskriften Axess (2015/7), där Samuelsson påpekar att intresset för latin och grekiska ökar. Kanske förhåller det sig så, och då är det antagligen fråga om en senkommen reaktion mot den extrem-utilitaristiska ideologi som i det sena 1960-talet tog död på det gamla gymnasiets humanistiskt orienterade studiealternativ. Sakta men säkert börjar man inse humanioras egenvärde som förmedlare av insikter och oumbärliga civilisatoriska livsvärden. Flera debattörer, däribland förre kulturministern Bengt Göransson, har på senare tid påpekat detta.

Rönnerstrand lyfter fram flera exempel på hur det antika kulturarvet åter börjar bli en inspirationskälla inom så skilda områden som ekonomisk historia och skönlitteratur.

Aktuell litteratur med olika slags anknytning till det antika kulturarvet recenseras i slutet av häftet.

Tidskriftsläsning av detta slag ger naturligtvis mersmak, och Medusa kan också följas på nätet under tre adresser: www.tidskriftenmedusa.se, www.facebook.com/tidskriftenmedusa, samt twitteradressen @Medusa_Swe.

Thomas Notini

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen