Vitt, rött och grått: ett PS om Pentti Saarikoski - Tidningen Kulturen
Ivo Holmqvist

Kultur
Verktyg
Typografi

Universitetshuset i Lund är en vacker vit byggnad, krönt av två sfinxer vars emblematiska funktion man kan fundera över. Mittemot ligger Akademiska Föreningen, en ståtlig röd tegelborg. Om man tittar noga upptäcker man i ett av fönstren en vit katt, inte levande men mycket livaktig: det är Q, signaturen för personverserna i studenttidningen Lundagård. Båda byggnaderna delar kvarter med den sandstensgråa domkyrkan, med den vackra absiden byggd för knappt tusen år sedan av hantverksskickliga stenhuggare, inlånade från Lombardiet.
En annan gång kom några av Sovjets arga unga män på besök, bland andra Okudzjava och Jevtusjenko vars självbiografi ”Bekännelser av ett sovjetseklets barn” jag passade på att få signerad – hans namnteckning var nog värd mera då än nu. Och politiker och publicister kom på löpande band. Dagens Nyheters stridbare folkpartistiske chefredaktör, statsvetarprofessorn Herbert Tingsten, debatterade med den tidigare finansministern, socialdemokraten Ernst Wigforss så att det slog gnistor. Tingstens ljusa lätt nasala stockholmska gick upp i gäll falsett när han blev särskilt ivrig. Wigforss, mannen bakom den progressiva inkomstskatteskalan, var mera halländskt sävlig i sitt tal (han var filosofie doktor i nordiska språk – politiker den gången var välutbildade).

Under kortare tid men dock i mer än hundra år har studenterna flockats till Stora Salen på AF för att vara med om studentaftnar. Man började med sådana muntrationer redan 1905, och besöken av olika notabiliteter har varit många sedan dess. Det finns en trevligt nostalgisk bok som förtecknar alla framträdandena, och i den finns dessutom brev i faksimil från dem som artigt tackat nej, också de ganska många. Under en bejublad kväll som jag har i klart minne framträdde sångerskan Miriam Makeba med sina märkliga klick-ljud, sådana som finns bland Xhosa i Sydafrika, kanske hörde hon till det folket?

En annan gång kom några av Sovjets arga unga män på besök, bland andra Okudzjava och Jevtusjenko vars självbiografi ”Bekännelser av ett sovjetseklets barn” jag passade på att få signerad – hans namnteckning var nog värd mera då än nu. Och politiker och publicister kom på löpande band. Dagens Nyheters stridbare folkpartistiske chefredaktör, statsvetarprofessorn Herbert Tingsten, debatterade med den tidigare finansministern, socialdemokraten Ernst Wigforss så att det slog gnistor. Tingstens ljusa lätt nasala stockholmska gick upp i gäll falsett när han blev särskilt ivrig. Wigforss, mannen bakom den progressiva inkomstskatteskalan, var mera halländskt sävlig i sitt tal (han var filosofie doktor i nordiska språk – politiker den gången var välutbildade).

Och regelbundet kom statsministrarna till sina särskilda aftnar. Då var det trångt i Stora salen, särskilt de många gånger (det var mer än ett dussin) som Tage Erlander kom tillbaka till den stad där han studerat och redigerat Svensk uppslagsbok, och där han nästan alltid kände sig hemma bland studenterna. Dock inte alla gånger, som jag nämnde i en artikel jag skrev om Tingsten här på sidan för några år sedan:

”Som ny student i Lund någon gång vid mitten av sextiotalet trängdes jag med alla andra i Stora salen på Akademiska Föreningen för att lyssna på en värmlänning med lundaförflutet, dåvarande statsministern Tage Erlander. Han drog fullt hus, trivdes och var slagfärdig. Det enda jag minns är den korta stund när han blev riktigt harmsen. Han hade kommit in på studentsociala spörsmål och framhöll hur mycket bättre det allra mesta hunnit bli på drygt trettio år.

Till exempel behövde numera den skuldtyngde student som dog inte betala tillbaka sina studieskulder. Salen fylldes av ett rått skratt, och Erlander rättade sig snabbt och ilsket: de efterlevande slapp betala lånen. Och han hade förstås rätt, han hade perspektivet vi inte besatt. Han berättade för oss bortklemade veklingar hur änkorna under resten av livet tidigare fått gneta ihop till återbetalning av de avlidna männens skulder (änklingar som levde vidare med sina avlidna hustrurs skulder var nog en försumbar minoritet).” 

Även en mängd inhemska och nordiska poeter framträdde på AF. Nu slumpar det sig så att jag hittat ett brev som flögs över Atlanten, från en universitetsort till en annan. Jag fick det när jag låg vid ett amerikanskt lärosäte läsåret 1964-65. Det har varit gömt i kökkenmöddingen sedan dess men dök av en slump upp häromdagen, mycket lämpligt och vältajmat med tanke på Rolf Karlmans långa insiktsfulla artikel om Pentti Saarikoski på den här sidan häromdagen – för sex år sedan skrev Gunnar Lundin lika långt och lika bra på Tidningen Kulturen om samme poet.

Aerogrammet kom till Dartmouth College, New Hampshire, från Lund. Det var skrivet av min bror som vid den tiden just blivit klar med sin jur. kand. och kunde koppla av med studentaftnar och andra muntrationer innan han började sitta ting. Så här skrev han den 10 mars 1965 om en studentafton som tydligen inte hörde till de allra mest minnesvärda (att estradören var en yngling stämde ganska bra, han hade vid det tillfället ännu ett par år kvar tills han skulle fylla trettio):

”Här har intet hänt. Jag skrev måhända att jag varit på en dålig studentafton med den finske kommunisten och ynglingen Pentti Saarikoski. Han var kraftigt bakfull och på knagglande svenska framstötte han ngt ointressant i endast tjugo minuter, den i särklass kortaste studentafton jag varit med om, vilket med hänsyn till innehållet får sägas vara en välsignelse. Av studentaftonutskottsförmannen hörde jag sedan att han på kvällen botade sin bakfullhet med beprövat recept, och fortsatte hälla i sig på frukosten dagen efter. DET kunde han, finländaren.”

 

 

Ivo Holmqvist

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen