TF bör få repetitiv status i skolan - Tidningen Kulturen
Kultur
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Uppmärksamheten kring vår 250-årsjubilerande Tryckfrihetsförordning (TF) med Offentlighetsprincip har varit oväntat stor. Tidigare har denna otroligt framsynta grundlag varit undanskuffad i debatten. I USA ser man med stolthet på sin konstitution från 1787. Man hänvisar ofta till den och den har hög status inom utbildningssystemet.
Och det är inte så konstigt. Skolan lär inte ut denna viktiga kunskap, i varje fall inte på ett sätt som gör blivande kommunchefer lämpliga för sitt jobb. Den stolthet som vi svenskar för ovanlighetens skull kan känna för herrar Chydenius, Nordencrantz och Forsskåls insatser på 1700-talet existerar knappast.

Den oväntade uppmärksamhet som vår svenska grundlag visades den gångna hösten hade knappt bedarrat förrän eftertankens kranka blekhet gör sig gällande. En undersökning från Scoop visar att kunskapen om Offentlighetsprincipen är låg inom våra kommuner.

Och det är inte så konstigt. Skolan lär inte ut denna viktiga kunskap, i varje fall inte på ett sätt som gör blivande kommunchefer lämpliga för sitt jobb. Den stolthet som vi svenskar för ovanlighetens skull kan känna för herrar Chydenius, Nordencrantz och Forsskåls insatser på 1700-talet existerar knappast.

TF genomdrevs vid 1766 års riksdag, mer än tjugo år innan amerikanerna fick sin omhuldade konstitution.

Frågan är vad som bör göras och svaret är att kunskap om våra grundlagar bör få en repetitiv plats i studieplanerna för skilda nivåer i våra utbildningssystem. Detta ska påbörjas tidigt. Våra tioåringar bör alla ha ett hum om den grund, som vår demokrati vilar på, och där yttrandefrihet och offentlighetsprincip är grundbultar. Därför bör principen Repetitio est mater studiorum tillämpas i form återkoppling till ämnet årskurs efter årskurs.

Yttrandefrihet är viktigare än rösträtt. Yttrar oss gör vi dagligen och stundligen. Till valurnorna går vi mera sällan. Därtill kommer att för att valförrättningar ska vara meningsfulla, måste de föregås av fria åsiktsutbyten.

 

Bertil Falk

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen