År 2017 börjar med stor ovisshet - Tidningen Kulturen
Richard Conricus.

Kultur
Verktyg
Typografi

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sa i sitt nyårstal 2016 att islamistisk terrorism är det största hotet mot Tyskland: – När vi fortsätter att leva våra liv och gå till arbetet, så säger vi till terroristerna: Ni är mördare fulla av hat, men ni kommer aldrig att bestämma hur vi ska leva eller hur vi vill leva. Vi är fria, medkännande och öppna, säger hon.
 

Värderingar och samhällskoder

Merkel uppmanar till mobilisering kring våra vedertagna samhällskoder och värderingar. Men mördarna finns runt om oss. Hur ska vi identifiera och neutralisera dem? Måste vi inte ha hjälp av andra muslimer som solidariskt med oss kämpar för vårt öppna samhälle och avslöjar mördarna? Hur ska vi kunna samexistera om dekreten om bara en sanning tillåts råda? Men då vi får hjälp av andra muslimer, försätter vi dem samtidigt i prekär situation. Islam´s uråldriga kanon har ännu inte tillåtit reformering och de är därför utsatta för bokstavstrogen tolkning av koranen som bestraffar varje avvikelse, oavsett sunni eller shia trostillhörighet. När kommer islamsk motsvarighet till judisk och kristen reformation?

Är västvärlden, som svar på islamistisk terror, kanske på väg att ignorera hävdvunna insikter om förståelse, tolerans, medmänsklighet, försoning och respekt? Står vi i själva verket inför en ny epok av manlig könsmakt där fysisk styrka kommer ersätta vett och sans? Är vi på väg att ersätta samförståndslösningar med populistiska illusioner eller än värre, härskardekret?

Repression

Anförda av auktoritära regimer som i iver att förgöra islamistisk terror och på köpet allt annat motstånd, har Assad regimen utan repressalier från västvärlden använt nervgas mot den egna befolkningen. 11 miljoner syrier är på flykt. Omkring 500.000 syrier har dödats.  Även 500.000 irakier har sedan 2003 dödats i den pågående konflikten i Irak mellan Sunni, Shia och olika terrorganisationer. Kriget i Jemen mellan Saudiarabien ledda koalitionen och Iran stödda Houthi milisen har enligt FN hittills dödat över 10.000.

Västvärldens mäktigaste länder har förlorat mark mot totalitära förtryckarregimers fasansfulla övergrepp i Syrien, Irak och Jemen. Assad regimen understödda av Putins Ryssland och mullornas Iran har kraftfullt och skoningslöst slagit ner allt motstånd från paletten av motståndsgrupper i Syrien. Just denna palett har visat sig vara västvärldens akilleshäl. Oförmögna att förstå rebellgruppernas bakomliggande klan- och stamlojaliteter, som inte sällan lett till oheliga allianser, har västvärldens demokratier på grund av otillräcklig insikt fallit undan för Mellerstaösterns ideologiska signum. Västvärldens öppna, demokratiska och humanistiska samhällsbygge står mot en sluten, teokratisk och selektivt humanistisk världsuppfattning, där enbart en sanning tillåts råda. Villrådighet om att hur bemöta de slutna samhällenas hot grundas på att västvärlden är i konflikt med stora delar av världen, som styrs av motsatsen till öppenhet.

Västvärldens mognad

Västvärlden har, för att låna 1700-tals filosofen Immanuel Kants beskrivning, gått från omognad till mognad. En process som även post-strukturalisten Michael Foucault instämde i. Men är mognaden bara en bräcklig version av det goda samhället? Bemäktar vi inte att värna det öppna samhället samtidigt som vi kraftfullt kämpar för våra hävdvunna ideal mot de omogna samhällenas hot?

Visst gör vi det. När vi begrundar vår frihet som övriga världen så innerligt gärna skulle vilja leva under, förstår vi hur gynnade vi är och att inget är värt mer att försvara än vårt demokratiska och humanistiska samhälle. Låt våra ideal neutralisera hat, uppvigling och vidskepliga tokigheter. Stå upp för vårt sekulära samhälle! Låt inte andras intolerans ta död på vår tolerans!

 

 

Richard Conricus

Annons

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen