Uppdrag enhet - Tidningen Kulturen
påven anländer Foto Hedda Jansson

Kultur
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

I månadsskiftet oktober/november samlades kristna människor och kyrkoföreträdare till ett fullständigt unikt evenemang i Lund och Malmö. ”Joint Catholic-Lutheran Commemoration of the Reformation” var rubriken för denna kyrkliga fest. Påven Franciskus från Rom deltog och påpekade att ”splittringen avvek från intuitionen hos Guds folk”. Tidningen Kulturen Per-Inge Planefors redovisar från mötet och reflekterar över den väg som många kyrkor nu slagit in på.

 

Om påvens besök


Folkets vandring på arenan och i Domkyrkan Foto Hedda Jansson

Folkets vandring på arenan och i Domkyrkan Foto Hedda Jansson

Denna gudstjänst var i sig ett mirakel av finlir redan på planeringsstadiet för att skapa delaktighet. Ingen betoning på de ledningsstrukturer som är en del av problemen men kanske också bär frön till en fortsatt gemensam vandring.
 Kurt Koch, kardinal och ordförande för det påvliga enhetssekretariatet Foto Hedda Jansson

Kurt Koch, kardinal och ordförande för det påvliga enhetssekretariatet Foto Hedda Jansson

Annons:På tröskeln till detta stora firande, redan på söndagen, vandrade Lunds S:t Thomas katolska församling till den nu lutherska Lunds domkyrka. En gång i tiden var detta katolsk och dansk mark. En av de som deltog i Svenska kyrkans högmässa Ellenor Schuller Edström, boende i Lund, blev både paff och omtumlad när hela den katolska församlingen kom gående i en högtidlig procession. Vi skojade om att nu kom de för att återta domkyrkan. De båda församlingarna hade firat sina ordinarie högmässor, men processionen och efterföljande gemensam bön var en liten försmak av vad som skulle komma.

Måndagens två stora begivenheter var dels en banbrytande ekumenisk gudstjänst i Lunds domkyrka där fyra präster presiderade; påven Franciskus från Rom, Munib Younan, biskop och ordförande i Lutherska världsförbundet, Martin Junge, generalsekreterare och Kurt Cardinal Koch, ordförande i påvliga enhetskommissionen. Med fanns också svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelen som läste evangeliet och den lokale biskopen Johan Tyrberg. Samt förstås en jätteuppsättning av kyrkliga "höjdare" och företrädare för andra religioner. Till detta ett välkomponerat musikaliskt program och barn som bar tända ljus genom kyrkan samtidigt som vi gavs tillfälle att reflektera över de fem intentioner som kyrkorna nu har förbundit sig att följa i ett "letter of intent" undertecknat av Franciscus och Younan.

Denna gudstjänst var i sig ett mirakel av finlir redan på planeringsstadiet för att skapa delaktighet. Ingen betoning på de ledningsstrukturer som är en del av problemen men kanske också bär frön till en fortsatt gemensam vandring. Uppdraget enhet måste ha högre prioritet än de ofta lokala och disparata företeelser att bygga nya gemenskaper. Här skrevs ett avtal om en gemensam vandring utifrån att mer förenar än skiljer. Insikten står klar att det lutherska världsförbundet och den romersk-katolska kyrkan kan göra något bra tillsammans för kristenheten.

Den andra begivenheten, också måndagen, var ett magnifikt möte som hölls i Malmö arena med Kattis Ahlström som speaker. Här blev den röda tråden rättvisefrågorna. Här avtalades om teknisk samverkan mellan katolska och lutherska hjälporganisationer. Två processioner, den i Lund och den i arenan lades samman till en mäktig dubbelexponering.

Enhetsdokumenten som presenteras har en tydlig tysk klangbotten. Och då kan man reflektera över kontrasten mellan att reformationen i stora delar av Tyskland spreds som gräsrotsrörelse medan den i Sverige var ett uppifrån kommande diktat. Kungen Gustaf Wasa insatte sig själv som den svenska kyrkoprovinsens högste företrädare och klippte banden med påven i Rom. Detta ligger 500 år ned i historien.

På tisdagsmorgonen, strax före den stora katolska mässan i Malmö Swedbank arena kommer jag i samspråk med Anne Saisselin, bosatt i Frankrike, född i Ohio, USA och nu med svensk pojkvän. Katolska kyrkan är en global familj! Vid orgeln satt min gode vän Ulf Samuelsson med rötter i byn Umnäs i Västerbottens inland. Påven steg ur sin bil och tog sig tid att hälsa på en mängd barn och handikappade.

"Mycket rörande, många tårar", är hennes kommentar och så kommer hon över i ett resonemang om hur människorna som deltar i gudstjänsterna hemmavid inte alltid är goda medmänniskor. Å andra sidan framhåller hon många goda initiativ och en juste hållning bland människor som inte tillhör kyrkor. Deras liv i en praxis överträffar ofta organiserat religiösas föredöme.

Påven Franciskus påpekade också att "splittringen historiskt sett har vidmakthållits av denna världens makthavare". Men en sådan betoning ligger en stark förväntan på att trons folk inte ska hålla liv i förlegade konflikter framöver. Och detta i synnerhet som vi nu anträtt en gemensam vandring med fem konkreta intentioner. Uppdraget enhet har breddats i en delaktighetens dynamik.

Per-Inge Planefors

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts