Att tiga och tala - nytt knarr från Professor Stofil. - Tidningen Kulturen
Ivo Holmqvist

Kultur
Verktyg
Typografi

Det finns en anekdot, förmodligen apokryfisk, från de uppjagade veckorna för hundraelva år sedan när det så när hade brutit ut krig mellan Norge och Sverige. Stornorsken Bjørnstjerne Bjørnson manade sina landsmän till gemensam kamp: ”Nu gjelder det å holde sammen!” Statsminister Christian Michelsen svarade bistert och realpolitiskt: ”Nu gjelder det å holde kjeft!” Om man får tro ett av Bjørnsons barn är det hela bara ett påhitt, men det är en tänkvärd replikväxling som visar två olika sätt att förhålla sig till dagsfrågorna: antingen brusar man upp, eller så håller man huvudet kallt. Man besinnade sig på båda sidor Kölen, unionsupplösningen mellan broderfolken skedde under fredliga former.


"Oklok man/ ute bland mänskor/ bör tiga och vara tyst./ Ingen förstår/ att han ingenting vet/ så länge han ingenting säger./ (Fast oklok man vet/ oftast ej heller/ att hans mun talar för mycket)." Andemeningen i den utsagan kan sammanfattas ännu mycket kortare: "Det är bättre att tiga och misstänkas för en idiot än att öppna munnen och undanröja varje tvivel."

I Lars Lönnroths alltigenom beundransvärda nytolkning av "Den poetiska Eddan" – mer om den när jag hunnit sortera mina lovord – återfinner man en hel del kloka levnadsregler i Hávamál, dvs Den höges tal, bland andra dessa: "Oklok man/ ute bland mänskor/ bör tiga och vara tyst./ Ingen förstår/ att han ingenting vet/ så länge han ingenting säger./ (Fast oklok man vet/ oftast ej heller/ att hans mun talar för mycket)." Andemeningen i den utsagan kan sammanfattas ännu mycket kortare: "Det är bättre att tiga och misstänkas för en idiot än att öppna munnen och undanröja varje tvivel."

Det finns en anekdot, förmodligen apokryfisk, från de uppjagade veckorna för hundraelva år sedan när det så när hade brutit ut krig mellan Norge och Sverige. Stornorsken Bjørnstjerne Bjørnson manade sina landsmän till gemensam kamp: "Nu gjelder det å holde sammen!" Statsminister Christian Michelsen svarade bistert och realpolitiskt: "Nu gjelder det å holde kjeft!" Om man får tro ett av Bjørnsons barn är det hela bara ett påhitt, men det är en tänkvärd replikväxling som visar två olika sätt att förhålla sig till dagsfrågorna: antingen brusar man upp, eller så håller man huvudet kallt. Man besinnade sig på båda sidor Kölen, unionsupplösningen mellan broderfolken skedde under fredliga former.

Och vidare detta: "För mycket talar/ den som aldrig tiger,/ mest blir det sladder och strunt./ Babblande tunga/ som aldrig tyglas/ frambringar eget fördärv." Varför orda om det just nu? Av två skäl: förstås dels det tanketomma och innehållslösa babblandet från en av presidentkandidaterna i det stora landet i väster, han som vräker ur sig otidigheter och ständigt ljuger lika ohämmat men som aldrig håller sig till sakfrågor, en oklok man som inget vet och inget kan. Och dels de beklämmande kommentarerna när årets nobelpristagare i litteratur inte haft vett att tacka för äran han fått.

I stället för att förvåna sig över den oborstade ohövligheten hos en man som alltför mycket är sig selv nok har man på en del håll här hemma bråkat om att en akademiledamot tagit honom i örat. Jag kan tänka mig att det delvis är en fråga om ålder och uppfostran. Kanske kan man inte längre ta för givet allmänt hyfs och ett klädsamt mått av tacksamhet. Ledamoten fick också snabbt mothugg från en av de betydligt yngre bland de aderton som, likt Michelsen, ansåg att han borde holde kjeft. Men Akademin har hållit käft minst en gång för mycket i det förflutna, när Salman Rushdie drabbades av en fatwa från de religiösa fanatikerna då han publicerat sin roman "Satansverserna".

Svenska akademin lät bli att göra ett gemensamt uttalande då (ingen av de båda akademiledamöterna ovan fanns ännu i kretsen den gången – man kan läsa både Lars Gyllenstens memoarer "Minnen, bara minnen", och några utförliga artiklar av Knut Ahnlund om den infekterade debatten). Som gammal gnällspik anser jag att det hör till god ton att tacka, och att man skämmer ut sig om man inte gör det. På USAs västkust liksom i New England i andra änden av kontinenten är alla jag stött på till ytterlighet hövliga, vänliga och förekommande.

Så är det säkert också nästan överallt annars i landet däremellan. Men kanske inympades seden att tacka och vara allmänt artig inte tillräckligt väl i den yngre generationen av familjen Zimmerman i Duluth, Michigan, på 1940-talet, i varje fall inte i den lille Robert Allen? Vare därmed hursomhelst – det finns tillfällen när det inte är särskilt snyggt att bara tiga och vara tyst, tycker den dammige perukstocken Professor Stofil som också rekommenderar till läsning den välformulerade och välargumenterade rekommendation, "endorsement", av Hillary Clinton som The New Yorker publicerat den 24 oktober.

(Om man så vill kan ovanstående rader läsas som en försynt replik till två inlägg nyss på den här sidan, "Bob Dylan – den otacksamme Nobelpristagaren", och "Den kusliga faran med Hillary Clinton").

Till slut: jag ser att en roman betitlad "Aftonland" är en av de nominerade till årets Augustpris. Säkert är den både bra och prisvärd. Men varför stjäla den vackra titeln från Pär Lagerkvists sista och kanske bästa diktsamling, i varje fall den mest eftersinnande och avklarnade? Visserligen kom den för nästan sextio år sedan och är därmed ihågkommen av allt färre, men fortfarande är vi ganska många som gör det, och har den i gott minne bevarad.

The New Yorker Endorses Hillary Clinton

http://www.newyorker.com/magazine/2016/10/31/the-new-yorker-endorses-hillary-clinton

Ivo Holmqvist

Annons

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen