Argentinsk retur – Manguel riksbibliotekarie - Tidningen Kulturen
Anders Björnsson

Kultur
Verktyg
Typografi

Från Frankrike får jag rapporter om att min vän Alberto Manguel vid halvårsskiftet tillträdde som chef för Nationalbiblioteket i Buenos Aires. Han utsågs visserligen redan förra året, men när han tog upp sitt ämbete, var han i alla fall en sextioåtta års man. År 2013 drabbades han av en stroke. Ingen åldersdiskriminering här inte!

 


Flera av Albertos böcker, skrivna under den senaste tjugoårsperioden, har utkommit i svensk översättning, däribland klassikern En historia om läsning, vidare Läsa bilder och Nattens bibliotek. En liten skrift från 2004, With Borges, griper tillbaka på hans tidiga bekantskap med Jorge Luis Borges, för övrigt chef för det argentinska nationalbiblioteket under militärdiktaturen. Borges om någon var en boksynt människa som emellertid drabbades av synsvårigheter och till slut blindhet.

De senaste femton åren har Alberto bott i Mondion, en by längs sträckan Paris Bordeaux. Han är kanadensisk medborgare sedan 1982, efter ett längre uppehåll i Toronto, och det var i Banff, Alberta, i Klippiga bergen, som jag träffade honom första gången sommaren 1994: dit hade jag blivit inviterad att tala för en kurs i arts journalism som han förestod. Alberto var redan då en ansedd publicist och "antologist", som han kallade sig. Men hans författarskap hade egentligen bara börjat. Hans mognad kom sakta men säkert.

Ändå väcktes lusten till böcker och litteratur tidigt hos honom – liksom hans polyglotta orientering. Hans far var Juan Perons ambassadör i Tel Aviv, och där hade Alberto under sina första sju år en barnflicka från Sudentenland, "så att när jag talar engelska, bryter jag på tyska, och när jag talar tyska, bryter jag på tjeckiska", som han skrattande konstaterat. Större delen av hans opus har skrivits på engelska, men det finns också några originalvolymer på hans modersmål, spanska. När han konverserar på franska, är han ledig och spirituell.

Till Sverige har han kommit flera gånger för att föreläsa – han har hållit både en Adam Helms- och en Georg Svensson-lecture – och framträda vid en välbesökt session på Bokmässan i Göteborg. Vid det senare tillfället hade han just fått ett hedersdoktorat vid universitetet i Liège, och sedermera skulle han också inväljas som ledamot av det anrika Royal Society of Literature. Våren 2006 besökte jag honom i hans vackra franska hem, ett före detta kyrkoherdeboställe, till vilket han låtit uppföra en extra flygel där han förvarade huvuddelen av sitt privatbibliotek på 35 000 vid detta tillfälle. (Besöket resulterade i en artikel för tidskriften Biblis. Ett antal av sina essäer förstagångspublicerade han i Svenska Dagbladet på 90-talet.)

Flera av Albertos böcker, skrivna under den senaste tjugoårsperioden, har utkommit i svensk översättning, däribland klassikern En historia om läsning, vidare Läsa bilder och Nattens bibliotek. En liten skrift från 2004, With Borges, griper tillbaka på hans tidiga bekantskap med Jorge Luis Borges, för övrigt chef för det argentinska nationalbiblioteket under militärdiktaturen. Borges om någon var en boksynt människa som emellertid drabbades av synsvårigheter och till slut blindhet.

Det artonåriga bokhandelsbiträdet Alberto var en av dem som anlitades av denne som högläsare, och han följde även med den filmintresserade gentlemannen på bio, men eftersom Borge bara kunde höra men inte följa med vad som hände på duken, viskade Alberto fram handlingen för honom i salongen. Borges själv hade bara ett par hundra böcker i sitt hem, och om han fick en bok som han inte gillade slängde han den saklöst ifrån sig, berättade Alberto för mig.

Det skilde närmare femtio år mellan de bägge herrarna, och de skulle gå helt skilda vägar. Alberto anslöt sig en stor vänsterrörelse som bekämpade och bekämpades av de maktägande generalerna. Ett år på universitetet fick räcka för honom – metodiskt bedrivna självstudier i böckernas värld var alternativet. Under större delen av sitt professionella liv han valt att verka utanför det gamla hemlandet. Till slut återvänder han nu dit, som riksbibliotekarie. Men vad ska hända med hans egna enorma samlingar i Mondion? Jag måste skriva till honom och fråga.

Anders Björnsson

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen