Marx som människa - Tidningen Kulturen
Karl Marx fotograferad 1875 av John Mayall. . Public Domain Wikipedia

Kultur
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Karl Marx föddes 1818 i Trier (en numera blygsam ort, men under seklernas gång ett kulturellt centrum för såväl romare som ex. Preussare). Han dog utfattig 1883, med tiotusentals sidor text som ”enda” arv.
Namnet Marx är nog för de flesta synonymt med kommunism, eller, för den något mer beläste, filosofi, ekonomi och sociologi. Hursomhelst lystrar inte ens mer än ett fåtal till namnet Karl Marx annat än i samband med ”politik”. Därtill är de flesta av oss s.a.s. programmerade. Och visst: Karl Marx var just Karl Marx. Ekonomen, filosofen, sociologen, juristen, kommunisten. Men han var faktiskt, och dessutom, så mycket mer. Glöm inte heller att han dog 1883. Detta är viktigt att minnas.


Karl Marx är på frammarsch igen. Läs bara Piketty och Zizek, men också avhandlingar om en mängd enskilda skrifter vid sidan om "Das kapital". Kanske en litterär analys?
Hejdå... Public Domain Wikipedia

Hejdå... Public Domain Wikipedia

Annons:Från Marx till Marxismen

Per Månson har skrivit en utomordentligt gedigen avhandling om Karl Marx betitlad "Från Marx till marxismen". Själva den fyndiga titeln antyder något om saken: Marx och marxism (sådär mer allmänt, är olika företeelser, och till Engels skrev han rentav i ett brev: 'vad jag än är så är jag inte marxist'). Nej, Marx var inte marxist. Marx var en trägen arbetare i den socialistiska och kommunistiska vingården, med högst egna, om än extremt avancerade och voluminösa, tankar satta på pränt. Född borgare, gift med en borgare, och journalist för borgerliga tidningar var han egentligen klassmässigt av en annan art än de han senare eventuellt blev den störste förkämpen för: arbetarna. Icke desto mindre var han, eller blev han, verkligen en arbetare – åtminstone i symbolisk mening. Någon marxist blev han emellertid aldrig; snarare då en radikal och nyanserad uttolkare av någon sorts utopism, främst präglad av ett ett nytt sätt att se på Hegel och dennes dialektik. Anarkismen var han också intresserad av till en början, men övergav sedan denna, särskilt i Kropotkins version.

Den 15 april 1841 blev Marx i sin frånvaro promoverad till doktor i Jena på en avhandling som sysslade med skillnaden mellan den demokritiska och den epikureiska naturfilosofin. Det var en del av en större skrift, i vilken Marx ville framställa hela cykeln av de epikureiska, stoiska och skeptiska filosofierna i dess sammanhang med hela den grekiska tankevärlden. Här skulle till att börja med detta förhållande utvecklas med ett exempel och endast i relation till det äldre tänkandet.

Marx som far och fattig

Karl Marx var far till åtminstone sju barn, varav 4 svalt ihjäl, två begick självmord och ett var utomäktenskapligt. Troligen hade han fler barn, och har förmodligen även ättlingar i rakt nedstigande led i dagens USA. Marx, och hans fru Jenny (född von Westphalen) var av burgen borgarsläkt från Trier i dåtidens Preussen. Marx skrev också i omgångar för liberala tidningar och tidskrifter i Rehnområdet, samt brödartiklar om dåtidens tillstånd i Europa för amerikanska tidningar. Oavsett detta - och oavsett visst ekonomiskt bistånd från Engels – var hela Marx familj utomordentligt fattig, och det är märkligt hur han kunde producera sig som han ju gjorde. Som praktiker var han enligt många betraktare helt oförmögen.

Marx som litteraturintresserad

Karl Marx var klassiskt bildad och läste såväl Homeros som Dante och franska författare på originalspråk. Han hävdade också, visavi svärsöner och andra, att "(skönlitterära) författare måste få vara författare, och att de som inte är det, bör hålla sig till sitt". Marx var utöver allt detta både "kvinnokarl" och humanist i vidare mening; något som man måhända inte skulle tro. I själva verket var han från början juridikstudent, frilansande journalist, tidnings- och tidskriftsredaktör och annat,. Hans fru, Jenny, var å sin sida en framträdande litteraturvetare och Shakespeareexpert. Detta hindrade dock inte att hans enorma arbete med sina ekonomisk-politiska verk inverkade synnerligen negativt på hela familjens ekonomi och hälsa. Faktum är ju också, att storverket "Das Kapital", aldrig hamn slutföras pga Marx´ behov av perfektionism. Engels slutförde en stor del av verkets senare delar.

Att betrakta Marx som ensidigt fixerad vid sina mer kända verk är emellertid och trots allt en faktoid. Han var mer än allmänbildad och både läste och skrev på sex språk (utöver de ovan nämnda tyska, engelska och höglatin). Hans fru Jenny var av samma virke, men skötte ju om inte bara sin Karl, utan också minst sex barn.

Karl Marx skrev själv dikter och dramatik. Mest känt från den sidan torde (det misslyckade) dramat "Mefistofeles" vara.

Här dock exempel på dikter till hustrun:

CONCLUDING SONNETS TO JENNY

I

Take all, take all these songs from me
That Love at your feet humbly lays,
Where, in the Lyre's full melody,
Soul freely nears in shining rays.
Oh! if Song's echo potent be
To stir to longing with sweet lays,
To make the pulse throb passionately
That your proud heart sublimely sways,
Then shall I witness from afar
How Victory bears you light along,
Then shall I fight, more bold by far,
Then shall my music soar the higher;
Transformed, more free shall ring my song,
And in sweet woe shall weep my Lyre.

II

To me, no Fame terrestrial
That travels far through land and nation
To hold them thrillingly in thrall
With its far-flung reverberation
Is worth your eyes, when shining full,
Your heart, when warm with exultation,
Or two deep-welling tears that fall,
Wrung from your eyes by song's emotion.
Gladly I'd breathe my Soul away
In the Lyre's deep melodious sighs,
And would a very Master die,
Could I the exalted goal attain,
Could I but win the fairest prize --
To soothe in you both joy and pain.

III

Ah! Now these pages forth may fly,
Approach you, trembling, once again,
My spirits lowered utterly
By foolish fears and parting's pain.
My self-deluding fancies stray
Along the boldest paths in vain;
I cannot win what is most High,
And soon no more hope shall remain.
When I return from distant places
To that dear home, filled with desire,
A spouse holds you in his embraces,
And clasps you proudly, Fairest One.
Then o'er me rolls the lightning's fire
Of misery and oblivion.

IV

Forgive that, boldly risking scorn
The Soul's deep yearning to confess,
The singer's lips must hotly burn
To waft the flames of his distress.
Can I against myself then turn
And lose myself, dumb, comfortless,
The very name of singer spurn,
Not love you, having seen your face?
So high the Soul's illusions aspire,
O'er me you stand magnificent;
'Tis but your tears that I desire,
And that my songs you only enjoyed
To lend them grace and ornament;
Then may they flee into the Void!

 

Karl Marx är på frammarsch igen. Läs bara Piketty och Zizek, men också avhandlingar om en mängd enskilda skrifter vid sidan om "Das kapital". Kanske en litterär analys?

Carster Palmer Schale

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen