Ta ett bloss för moster Lillie - Tidningen Kulturen
Bodil Malmsten Foto: Frankie Fouganthin. CC BY-SA 4.0

Kultur
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
En säregen och självständig röst har tystnat, Bodil Malmsten är död och som det heter; hon dog efter en tids sjukdom, hon blev 71 år.


Om Bodil Malmsten


"Kärlek är att jag vill att du finns."

På Albert Bonniers Förlag är det redan klart med reklam för sommarutgivningen, där kommer en volym med Samlade dikter av Bodil Malmsten, med formgivning av Stefania Malmsten. Förlaget skriver att det blir både en prydnad och en värmekälla i varje boksamling. Det är säkert sant.

På uppslaget där samlingen presenteras finns det en stor bild av Bodil Malmsten, med ett ansikte utan fräknar och utan rött hår, det är annars det, som jag minns bäst när jag mötte och såg Bodil Malmsten, detta tillsammans med en stor generositet och vänlighet. Många kunde ju tycka att hon var bitsk, det var hon säkert, men hon var också inkännande och omtänksam, särskilt mot dem som behövde omtanke och var långt ner på samhällsstegen.

Svidande kritik kunde hon rikta mot samhälleliga kolosser som Televerket och Försäkringskassan, där storleken urholkar samhällsuppdraget och gör att kontrollen förloras. Som samhällskritiker såväl som författare kommer hon att saknas med sitt uppriktiga och enkla tilltal, sin äkthet och sina goda kunskaper om samhället. Hon hade ju rört sig lite varstans både i Norrlands inland, i Vällingby och i glömda trakter i Bretagne, där i Finestère lärde hon känna nya mänskor och lärde sig att franska rörmokare är lika svåra att tas med som Televerket i Sverige.

Bodil Malmsten berättar i sina franska loggböcker om det nya livet med ett lättsamt handlag med orden och en träffsäkerhet, som gör att vi känner oss delaktiga och närvarande.

Samtidigt har hon långa utläggningar om sin skrivarångest, som jag inte tror på, hon kan ju i nästa ögonblick skriva en bok som heter Så gör jag, en instruktionsbok i skrivande. Detta är märkligt, hon kan röra sig som en fågel bland olika genrer sakprosa, lyrik, dramatik och dokumentära skildringar. Det är hela tiden ett sökande i hennes liv, möjligen efter nya uttryck eller om det i något nytt oprövat finns en mening, jag tror nog ändå att hennes mening med livet var att leva det fullt ut.

För att göra det krävdes det att överge gamla vägar och att göra uppbrott. Det handlade inte bara om nyfikenhet. Och så det eviga famlandet efter sig själv, hon sa det själv; jag har inge aning om vem jag är, hon sökte hjälp och stöd bland annat i Thomas Bernhards böcker, gåhnde och omtänksam, särskilt motiva med död. Bodil Malmstn kan sjäv säga varför:
Tomas Bernards  böcker, går någon på gång, nästan ständigt.

Jag tycker inte om detta definitiva med död. Bodil Malmsten kan själv säga varför:

"Kärlek är att jag vill att du finns."

Bo Bjelvehammar

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen