Årets nobelpris i medicin en fjäder i hatten för alternativmedicinen - Tidningen Kulturen
Artemisia Annua. Foto: Wikipedia

Kultur
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Åttiofemåriga kinesiska forskaren Youyou Tu har, som blott tolfte kvinna och tack vare Artemisia, tilldelats 2015 års nobelpris i medicin.

Youyou Tu har studerat medicinalväxten Artemisia Annua och ur denna hämtat en komponent som kan verka vid behandling av malaria.

Årets nopelpris i medicin lyfter fram en av de oräkneliga medicinalväxter som ligger till grund för naturliga och helhetliga läkekonster och behandlingsmetoder och detta innebär ännu en fjäder i hatten för alternativmedicinen i världen.

Åttiofemåriga kinesiska forskaren Youyou Tu delar priset med två andra kollegor (från Irland och Japan). Hon är den blott tolfte kvinnan som får priset sedan det infördes år 1901.

Youyou Tu har studerat medicinalväxten Artemisia Annua och ur denna hämtat en komponent som kan verka vid behandling av malaria.

Artemisia Annua är dock ingen ny upptäckt. Den har använts inom kinesisk medicin i mer än 2000 år och inom läkekonsten klassisk homeopati sedan 200 år tillbaka. Homeopatiskt är Artemisia Annua inte enbart förknippad med malaria eller malaria-liknande symtom. Homeopatin tillämpar flera medel som lindrar och botar malaria, däribland China (utvunnet ur kinabark, den torkade barken).

Helhetlig och naturlig medicin (sådan som i Sverige kallas för alternativ medicin) har tämligen ofta figurerat på olika sätt när det delats ut nobelpriser. Växter, mineraler, metaller och annat från naturen är grundlläggande i all medicinsk utövning.

År 2008 tilldelades den franske forskaren Luc Montagnier nobelpriset i medicin. Tillsammans med en kollega upptäckte han HIV-viruset som orsakar aids. Montagnier är förespråkare för den alternativmedicinska läkekonsten homeopati. I sin forskning vid Shanghai Jiao Tong-universitetet har han påvisat att homeopatin fungerar, även efter den konventionella vetenskapens något lynniga rättesnören.

"Jag kan inte säga att homeopati är rätt i allt, men höga utspädningar visar vattenstrukturer som efterliknar de ursprungliga molekylerna." /Luc Montagnier

Nobelpristagaren i litteratur från 1982, den colombianske författaren och journalisten Gabriel Garcia Márquez (1927-2014) som bland annat skrivit "Hundra år av ensamhet" och "Kärlek i kolerans tid", lät en röd tråd gå genom sina romaner och noveller; den homeopatiska läkekonsten. Hans far var apotekare och homeopatisk läkare. Márquez är förstås bara en parentes i just den här inramningen, men ändå en del av den röda tråden.

Många forskare och vetenskapsmän, läkare och terapeuter – även inom den så kallade konventionella medicinen/skolmedicinen – anser att priset Right Livelihood Award ("det alternativa nobelpriset") väger snäppet tyngre än till och med Nobelpriset. 1996 tilldelades den homeopatiska läkaren George Vithoulkas Right Livelihood Award.

Klassisk homeopati är bara en av flera beprövade läkekonster och behandlingsmetoder där medicinalväxter, mineraler, metaller med mera tillämpas. Den kinesiska medicinen (TCM – Traditional Chinese Medicine), som redan nämnts här och som årets nobelpristagare Youyou Tu har sina rötter i, är en annan. Indisk (ayurvedisk) och antroposofisk medicin bör också nämnas.

I en tid när inte bara svenska myndigheter som Livsmedelsverket, Läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten utan även intressen inom EU, diverse lobbyföreningar och till och med traditionell media motarbetar medicinsk mångfald och den folkbildning om alternativmedicinska läkekonster och behandlingsmetoder som Sverige är i skriande behov av, känns det minst sagt glädjande att kommittén för Nobelpriset i medicin sätter fokus på våra medicinalväxter och växternas enorma betydelse för folkhälsan.

Stefan Whilde

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen