Bokmässan – mer än elefantdans - Tidningen Kulturen
Tobias Törnebohms ”Arktisk feber”

Kultur
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Ryktena om bokens förestående död tycks i varje fall inte någon på Bokmässan i Göteborg ha tagit på allvar. Och boken har förvisso överlevt förr. När TV kom ökade intresset för böcker i stället för att minska. Däremot lyckades TV ta död på den uppsjö av välskrivna noveller i skilda genrer som veckotidningarna fram till och med 1960 tillhandahöll.

Poesiantologi från Bokförlaget Bläckfisken

Poesiantologi från Bokförlaget Bläckfisken

Bredvid Magnus sitter ingenjören Tobias Törnebohm i sitt bås. Han är också en förstagångsförfattare med boken "Arktisk feber. För egna segel till Svalbard" (Ord&visor förlag). Det är en spännande bok som riktar sig till seglare och äventyrare, därtill illustrerad med spektakulära färgfoton. En alldeles utmärkt presentbok.
Magnus Almendals ”Min vän Stene”

Magnus Almendals ”Min vän Stene”

Annons:I Göteborg samlas de stora elefanterna och dansar. Media hakar på och som vanligt är det de gängse linslössen bland kändisar som uppmärksammas. Bakom kulisserna på de stora förlagen har det inte sällan förekommit en diskussion om man även detta år skulle ställa upp. Men om de stora förlagen uteblir från bokmässan kan det ge intrycket att verksamheten inte går bra. Alltså kommer man med sina affischnamn och kostnaden dras av på marknadsföringskontot, ett konto som de mer intima och minimalistiska förlagen inte har.

För här finns också de små utgivarna och förlagen, som lite undanskuffade håller till i hål-i-väggen-liknande bås á 12.000 kronor. Ett sådant förlag som kör med texter i Lovecraft-tillvaron konstaterar att 4.000 kronor hade varit mer rimligt. Kanske det, men bokmässor är precis som allting annat en affärsidé som bygger på profit och vinstmaximering. Det bara är så.

I ett bås håller Magnus Almendal till. Han är raka motsatsen till profitör. Han är sedan födseln förlamad i högra armen och har därför av nödtvång blivit vänsterhänt. Han arbetar vid en förskola och när han dessförinnan var arbetslös, lät han inte gräset gro utan skrev en ungdomsbok som han låtit trycka i liten upplaga. Boken heter Min Vän Stene och handlar om relationer, kamratskap och existentiella frågor.

"Det gör inget om jag inte säljer böcker", säger Magnus. "Redan att vara här och uppleva detta betyder mycket för mig."

Nu arbetar han på en andra bok.

Bredvid Magnus sitter ingenjören Tobias Törnebohm i sitt bås. Han är också en förstagångsförfattare med boken Arktisk feber. För egna segel till Svalbard (Ord&visor förlag). Det är en spännande bok som riktar sig till seglare och äventyrare, därtill illustrerad med spektakulära färgfoton. En alldeles utmärkt presentbok.

En bit ifrån dessa båda författare hittar jag Bokförlaget Bläckfisken, som gett ut en rad antologier med poesi och novellistik. Att sälja lyrik är nog inte det lättaste. För 50 kronor kunde jag inköpa fem antologier Bläckfisken gett ut i slutet av 1990-talet. Nu spelar utgivningsår ingen roll om man inte håller till i bästsäljarbranschen. Och det gör sällan lyrik. Här handlar det mera om tidlöshet.

De här tre exemplen är bara axplock från den sida av bokmässan som handlar om idealism och kärlek till det skrivna ordet och dess möjligheter. Den biten har en tendens att drunkna i uppståndelsen när de stora elefanterna dansar.

Bertil Falk

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts