Svenskarnas namn enligt Torslunda fynden - Tidningen Kulturen
Länken av Ptolemaios karta över Skandinavien

Religion
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Javad Mofrad om viktiga fornnordiska förekomster.
Torslunda helmet: Two warriors with boars upon their helmets

Torslunda helmet: Two warriors with boars upon their helmets

 

Torslunda fynden i Öland visar två grupper forntida svensk krigare, krigare med varghuvud hjälm (ulvhedin) och krigare med svinstaty i hjälm.
 A weapon dancer followed by an ulvhedin

A weapon dancer followed by an ulvhedin

Annons:Torslunda fynden i Öland visar två grupper forntida svensk krigare, krigare med varghuvud hjälm (ulvhedin) och krigare med svinstaty i hjälm.

Det första namnet tyder på väringars –och herulernas namn som kan härstamma från varg-ing och här-ulv (varg skara). Då låter att betydelsen ”edsvuren” till väringar är påhittad. Namnet på Väring sjö, norr om Hjälmaren, tyder att den här gruppen har varit västliga svenskar i Svealand.

Namnet på andra gruppen det vill säga svinhjälm krigarna tyder på själva svenskarnas unga krigar ståndet namn.

Erik Harding, som på språkliga och arkeologiska grunder, ansåg sig kunna räkna sveanamnet (sven) med svenska ordet so ”sugga”.

Bland annat i vendelfynden från Uppland kan man se bilder av krigare utstyrda med vildsvins statyetter på hjälmarna eller med ansiktsmasker eller hjälmar, som föreställer vildsvin. Svear skulle enligt Harding ha betytt «de vildsvinsprydda» och ännu längre tillbaka «de från vildsvinet härstammande».

Vildsvinet skulle från början ha varit svearnas totemdjur. Nordiska myter med Frejsgalten ”Gullin burste” (gyllene borst) stödjer denna teori. Även stödjas denna teori av svenskarnas namn hos Ptolemaios det vill säga favoni (boskap gudens folk, Frej dyrkarna).  

Gloson (gloende sugga) är Frejs Gullinburste (gyllenborst).

"Gloson även kallad Gravson eller Gluffsuggan[1][2] är ett sydsvenskt folktroväsen i form av en gris[3] eller vildsvin. Gloson är möjligen skapad som en fikt i samband med spådomstekniken årsgång då man kunde möta henne och det förekom att man offrade de sista tre sädesaxen eller de tre sista äpplena till henne. Andra teorier har menad att det är en kvarleva av Frejs galt Gullinburste. Gloson var en stor och farlig brinnande sugga med glödande ögon. Ibland kunde en person med en röd hätta ses rida på henne. Hon troddes bo på kyrkogårdar eller inuti rösen intill åkrar." (Wikipedia).

Ett vanligt motiv är att ryggen var som en såg, eller att den var mycket vass. Faran var att hon försökte springa mellan benen och på så sätt klyva en person i två delar. Den som klarade sig från att bli fläkt, kunde istället bäras iväg på hennes rygg i en hiskelig fart. En del menar att den som överlever en sådan ritt kom så långt bort att det tog sju veckor, eller så mycket som två år, att vandra hem igen. Även om gloson inte fläker upp en person kan springandet mellan benen betyda att personen blir dödssjuk.

Det verkar att Gullinburstes namn tolkats till "borr stag". Även låter det att mytiska stamfadern Burrs namn (med betydelsen burrigt hår) tyder på att han har trotts vara i svinskepnad. I avesta talas också att från de första tvillingparet Yama (Ymer) och Yami fötts djurskepnad varelser.

 

 

Javad Mofrad

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts