Den faktaresistenta jordgubben - Tidningen Kulturen
Samhälle
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Snart är det dags igen. Med förutsägbarhetens bedrägliga visshet väntar vi nu med spänning på när tidningarna ska börja skriva om det årliga jordgubbsfusket. Lika säkert som flyttfågelns väntade återkomst till våra nordliga breddgrader varje sommar, kommer nyhetsbladet uppmana oss att vi även detta år måste vara vaksamma på att det verkligen är svenska jordgubbar vi betalar för på stadens torg.
Men vem, med urskiljbar stämma, vågar fråga sig varför det är så viktigt att det är just svenska jordgubbar vi stoppar i oss? Och hur kan vi med sådan bedräglig säkerhet veta att våra nationsgubbar skiljer sig i kvalité jämfört med de utomnordiska? Finns det en jordgubbarnas placeboeffekt?

Som konsument är det ju lätt att bli lurad. Och vi kan känna oss kränkta. Våra gamla hederliga svenska jordgubbar är därför något vi måste värna om, utreda med stickor och strån för att se till att de inte är uppblandade med utomnordiska rödingar.

Ja, tänk om detta smusslande och ompackande av gubbarna är en organiserad verksamhet, brottslighet! Det måste omedelbart utredas och åtgärdas. Jordgubbsverkets växtkontrollenhet har fullkomligen växtvärk inför säsongen. Fler kontrollanter åt folket trumpetar våra politiker ut unisont. Fusket ska stoppas! I Sverige är vi ju hederliga. Och allmänhetens och massmedias intresse är verkligen på topp. Nästan som man kan ana att Ryssland också här har ett finger med i det fula spelet. Put även himin i kartongen, så att säga. Det blir enklast så.

Men vem, med urskiljbar stämma, vågar fråga sig varför det är så viktigt att det är just svenska jordgubbar vi stoppar i oss? Och hur kan vi med sådan bedräglig säkerhet veta att våra nationsgubbar skiljer sig i kvalité jämfört med de utomnordiska? Finns det en jordgubbarnas placeboeffekt?

Och varför denna kvasinationalistiska tanke, och misstänksamma ängslan att bli lurad? Kan det helt enkelt vara ett uttryck för en fix idé som slagit rot i våra hjärnor för att där, lite nationsfähigt, ge fortsatt näring åt den redan etablerade uppfattningen att de svenska bären är mindre vattniga, sötare och därför också bättre, godare och dyrare. Smakar det svenskt så kostar det svenskt, så att säga. Hellre plågas lite än att njuta stort. Glad midsommar. Nu drar jag till Miami, och där är det väl mexikaner och kubaner som hackar sig in och skapar motsvarande kokosnötsrubriker. Alltid någon annan. Det blir enklast så.

 

Thomas Silfving

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen