Skyll inte mässlingen på flyktingarna! - Tidningen Kulturen
Anders Gustafsson

Samhälle
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Det finns de som vill skylla utbrotten av exempelvis mässling på flyktingar, speciellt sådana från mellanöstern. Då skall man komma ihåg att vaccinationstäckningen i mellanöstern var väldigt hög före oroligheterna började. Man skall heller inte glömma att år 2012 gjordes 13 miljoner semesterresor från Sverige, många till länder där exempelvis mässling är allmänt förekommande. Det senaste mässlingsutbrottet i Sverige orsakades av en ovaccinerad resenär som smittats i Asien och sedan smittade andra på Järvafältet.
 

 

Tack och lov behöver ingen insjukna i mässling. Det finns effektiva vaccin som ger ett nära nog 100% skydd och biverkningarna av det vaccinet är oftast milda och övergående. Genom att hålla en hög vaccinationsgrad kan vi på sikt utrota mässling helt, lika som vi gjort med Smittkoppor och den boskapspest från vilken mässlingen muterade för ca 1000 år sedan.

Annons:Genom att vaccinationstäckningen i Sverige är hög ser vi inte längre större utbrott. Mässlingsviruset cirkulerar inte längre, utan de få fall som förekommer är importfall. Det är oftast frågan om en ovaccinerad som smittats på en semesterresa, kanske till Thailand och när personen sedan kommer hem smittas andra mottagliga i bekantskapskretsen.

Vi får då ett smärre utbrott, som sedan dör ut av sin själv. Att det överhuvudtaget blir ett utbrott, förutom den som hämtade hem smittan, beror på att vaccinationstäckningen kan vara låg inom vissa grupper, exempelvis Antroposofer eller i vissa invandrargrupper där felaktiga rykten om vaccin spridits.

Mässling är mycket smittsamt och när exempelvis ett smittat barn träffar sina ovaccinerade kamrater i den Antroposofiska skolan, smittas även de. Smittan är luftburen, så det räcker med att barnen vistas i samma rum för att de skall bli smittade.

Även om mässling är en lindrig sjukdom för de allra flesta, räknar man med att ungefär 20% av de som insjuknar får allvarligare följdsjukdomar: Lunginflammation, öroninflammation etc. Däremot är det numera ovanligt att man dör av mässling i västvärlden, tack vare att vi kan behandla sjukdomarna. Dock får ungefär en på miljonen en synnerligen otrevlig följdsjukdom, SSPE som är 100% dödlig.

Mässlingen har en annan otrevlig egenskap: Den slår ut kroppens immunförsvar och den effekten kan vara månader och i vissa fall flera år. Det gör att du blir mera mottaglig för andra sjukdomar efter att du haft mässling.

Tack och lov behöver ingen insjukna i mässling. Det finns effektiva vaccin som ger ett nära nog 100% skydd och biverkningarna av det vaccinet är oftast milda och övergående. Genom att hålla en hög vaccinationsgrad kan vi på sikt utrota mässling helt, lika som vi gjort med Smittkoppor och den boskapspest från vilken mässlingen muterade för ca 1000 år sedan.

Anders Gustafsson

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen