Donald Trump och den djupa staten - Tidningen Kulturen
Samhälle
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

En del personer i offentligheten – exempelvis Jan Scherman i Aftonbladet (17/2) – drar paralleller mellan Weimartyskland och Donald Trumps Amerika och förutspår att den demokratiska staten kommer att falla i det senare fallet liksom i den gjorde i det förra. Trump anses vara ute efter en statskupp av Hitlers modell och är möjligen på god väg enligt somliga.
Hitler lyckades att snabbt likrikta den tyska statsförvaltningen, inklusive rättsväsendet, bland annat därför att han hade rätt många sympatisörer där, liksom generellt sett inom den intellektuella och akademiska klassen. Trump saknar en sådan uppbackning. Intelligentian föraktar honom. Domare sätter hans förordningar ur spel. Underrättelsetjänsterna, ”den djupa staten”, litar inte på honom och tycks anse presidenten vara en säkerhetsrisk. Frågan om riksrätt mot honom har redan satts på dagordningen.

Analogin haltar på flera punkter.

1. Demokratin och den liberala rättsstaten i dåtidens Tyskland hade en mycket kort tradition, medan de i USA:s fall går tillbaka till nationens födelse i slutet av 1700-talet. Och det finns inget uttalat demokratiförakt i dagens USA, såsom det fanns ett utbrett republikförakt under de få Weimaråren.

2. De gamla – kejsartrogna och nationalistiska – eliterna i Tyskland ville republikens undergång och lierade sig därför med Hitler och hans nationalsocialistiska rörelse. Aristokrater, företagsledare, tidningsägare gjorde så. Elitskikten i Förenta staterna å andra sidan vill status quo. De är i övervägande grad skeptiska och fientliga till allt det som Donald Trump står för.

3. Weimartidens Tyskland var en period av öppen klasskamp, väpnade privata och paramilitära styrkor, politiska mord, och Hitler kunde från dag 1 bygga sin maktposition på rörelsens garden för att krossa all politisk opposition. Trump och hans administration förfogar inte över något sådant följe. Klassmotsättningarna i USA har inte på länge varit tillspetsade, och det finns inga stora och mäktiga fackföreningar att göra sig av med där, heller inte ett socialdemokratiskt eller kommunistiskt parti med massbas.

4. Visst existerar stora klyftor i det amerikanska samhället – ekonomiska, sociala, också etniska – med åtföljande folkligt missnöje, men de kan svårligen jämföras med resultatet av den långvariga och djupa ekonomiska kris som rådde i Tyskland före Hitlers makttillträde 1933 och som delvis var följden av Tysklands nederlag i första världskriget. Den materiella basen för en militant populism som skulle kunna välta det konstitutionella systemet över ända föreligger inte i Trumps Amerika.

5. Trumps administration möter överallt ett massivt motstånd i den politiska sfären, och inte minst de etablerade massmedierna kanaliserar, organiserar, uppfinner och regisserar detta motstånd. Det är knappast troligt att en systemfientlig gräsrotsrörelse med hjälp av sociala medier skulle kunna uppväga denna fundamentala övervikt som är och kommer att förbli till dess nackdel.

6. Hitler lyckades att snabbt likrikta den tyska statsförvaltningen, inklusive rättsväsendet, bland annat därför att han hade rätt många sympatisörer där, liksom generellt sett inom den intellektuella och akademiska klassen. Trump saknar en sådan uppbackning. Intelligentian föraktar honom. Domare sätter hans förordningar ur spel. Underrättelsetjänsterna, ”den djupa staten”, litar inte på honom och tycks anse presidenten vara en säkerhetsrisk. Frågan om riksrätt mot honom har redan satts på dagordningen.

7. Nazisterna hade ett revanschistiskt och imperialistiskt program. Trump och hans män är snarast utrikespolitiskt isolationistiska.

8. En viktig psykologisk skillnad föreligger också: Adolf Hitler var ut i fingerspetsarna en politisk människa. Donald Trump har inget riktigt begrepp om vad politik är.

Det mesta talar för att Trumps ambition att omdana den politiska kulturen i USA kommer att misslyckas och sannolikt också är i full färd med att misslyckas. Ett förutsebart utfall är att han blir offer för ett ”tyrannmord”. Washington har gjort sig av med misshagliga ledare i andra länder. Vad hindrar att samma sak sker i det egna?

Sven Hofman

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts