Donald Trump och den djupa staten - Tidningen Kulturen
Samhälle
Verktyg
Typografi

En del personer i offentligheten – exempelvis Jan Scherman i Aftonbladet (17/2) – drar paralleller mellan Weimartyskland och Donald Trumps Amerika och förutspår att den demokratiska staten kommer att falla i det senare fallet liksom i den gjorde i det förra. Trump anses vara ute efter en statskupp av Hitlers modell och är möjligen på god väg enligt somliga.
Hitler lyckades att snabbt likrikta den tyska statsförvaltningen, inklusive rättsväsendet, bland annat därför att han hade rätt många sympatisörer där, liksom generellt sett inom den intellektuella och akademiska klassen. Trump saknar en sådan uppbackning. Intelligentian föraktar honom. Domare sätter hans förordningar ur spel. Underrättelsetjänsterna, ”den djupa staten”, litar inte på honom och tycks anse presidenten vara en säkerhetsrisk. Frågan om riksrätt mot honom har redan satts på dagordningen.

Analogin haltar på flera punkter.

1. Demokratin och den liberala rättsstaten i dåtidens Tyskland hade en mycket kort tradition, medan de i USA:s fall går tillbaka till nationens födelse i slutet av 1700-talet. Och det finns inget uttalat demokratiförakt i dagens USA, såsom det fanns ett utbrett republikförakt under de få Weimaråren.

2. De gamla – kejsartrogna och nationalistiska – eliterna i Tyskland ville republikens undergång och lierade sig därför med Hitler och hans nationalsocialistiska rörelse. Aristokrater, företagsledare, tidningsägare gjorde så. Elitskikten i Förenta staterna å andra sidan vill status quo. De är i övervägande grad skeptiska och fientliga till allt det som Donald Trump står för.

3. Weimartidens Tyskland var en period av öppen klasskamp, väpnade privata och paramilitära styrkor, politiska mord, och Hitler kunde från dag 1 bygga sin maktposition på rörelsens garden för att krossa all politisk opposition. Trump och hans administration förfogar inte över något sådant följe. Klassmotsättningarna i USA har inte på länge varit tillspetsade, och det finns inga stora och mäktiga fackföreningar att göra sig av med där, heller inte ett socialdemokratiskt eller kommunistiskt parti med massbas.

4. Visst existerar stora klyftor i det amerikanska samhället – ekonomiska, sociala, också etniska – med åtföljande folkligt missnöje, men de kan svårligen jämföras med resultatet av den långvariga och djupa ekonomiska kris som rådde i Tyskland före Hitlers makttillträde 1933 och som delvis var följden av Tysklands nederlag i första världskriget. Den materiella basen för en militant populism som skulle kunna välta det konstitutionella systemet över ända föreligger inte i Trumps Amerika.

5. Trumps administration möter överallt ett massivt motstånd i den politiska sfären, och inte minst de etablerade massmedierna kanaliserar, organiserar, uppfinner och regisserar detta motstånd. Det är knappast troligt att en systemfientlig gräsrotsrörelse med hjälp av sociala medier skulle kunna uppväga denna fundamentala övervikt som är och kommer att förbli till dess nackdel.

6. Hitler lyckades att snabbt likrikta den tyska statsförvaltningen, inklusive rättsväsendet, bland annat därför att han hade rätt många sympatisörer där, liksom generellt sett inom den intellektuella och akademiska klassen. Trump saknar en sådan uppbackning. Intelligentian föraktar honom. Domare sätter hans förordningar ur spel. Underrättelsetjänsterna, ”den djupa staten”, litar inte på honom och tycks anse presidenten vara en säkerhetsrisk. Frågan om riksrätt mot honom har redan satts på dagordningen.

7. Nazisterna hade ett revanschistiskt och imperialistiskt program. Trump och hans män är snarast utrikespolitiskt isolationistiska.

8. En viktig psykologisk skillnad föreligger också: Adolf Hitler var ut i fingerspetsarna en politisk människa. Donald Trump har inget riktigt begrepp om vad politik är.

Det mesta talar för att Trumps ambition att omdana den politiska kulturen i USA kommer att misslyckas och sannolikt också är i full färd med att misslyckas. Ett förutsebart utfall är att han blir offer för ett ”tyrannmord”. Washington har gjort sig av med misshagliga ledare i andra länder. Vad hindrar att samma sak sker i det egna?

Sven Hofman

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen