Hälsofrihet – Frihet för vem? - Tidningen Kulturen
Anders Gustafsson. Bilden tillhör författaren

Samhälle
Verktyg
Typografi

Ett begrepp som dyker upp nu och då är ”hälsofrihet” ofta av sådana som hävdar att det råder ”ofrihet” inom hälsoområdet. Frågar man efter konkreta förklaringar vad ”hälsofrihet” innebär så kokar det oftast ned till: ”Jag får inte sälja xxx och påstå att det botar cancer”. Är detta frånvaro av ”hälsofrihet”?


Ingen förnekar att det finns psykosomatiska sjukdomar. Dessa är högst verkliga för den drabbade. En person som lider av "elallergi" har högst påtagliga och mätbara symptom, men vad är orsaken?

Absolut inte! Faktum är att en person har väldigt stor frihet att, ibland mot bättre vetande, söka alternativa vårdformer. Om en person önskar betala någon för att läsa förböner för att bota sin gikt är det inte någon som lägger fingrarna emellan. Lekmän får inte behandla vissa sjukdomar, som cancer, eller barn under 8 år och legitimerad vårdpersonal måste arbeta evidensbaserad, det är allt.

Det som däremot inte är tillåtet är att lova något man inte har belägg för. Detta gäller inte bara läkemedel eller medicinska behandlingar, utan allmänt. Jag får inte marknadsföra en placering och lova 50% avkastning, utan risk, om jag inte kan hålla det. Jag får inte påstå att min tallsåpa botar Psoriasis, om jag inte har belägg för det. Det är lagstiftning som finns till för att skydda konsumenten, helt enkelt.

Vad jag inte kan, som konsument, är att begära att jag skall få bekosta just min behandling med skattemedel. Det allmännas resurser är begränsade och skall användas förnuftigt. Inget hindrar mig att gå till en guru och få min chakra balanserad, men då får jag betala det själv.
Det som några reagerat emot är att läkare vägrat skriva ut en behandling patienten läst om på nätet. Men, uppriktigt sagt: Läkaren är ingen gummistämpel för patientens önskemål. Läkarens uppgift är att ta reda på vad som verkligen fattas patienten och föreslå en lämplig behandling. Patientens egen uppfattning om sin sjukdom kanske inte stämmer. Läkarens uppgift är att se till patientens bästa, även om patienten inte själv förstår det.

Ingen förnekar att det finns psykosomatiska sjukdomar. Dessa är högst verkliga för den drabbade. En person som lider av "elallergi" har högst påtagliga och mätbara symptom, men vad är orsaken? Tvärtom vad patienten anser och har läst på Internet orsakas inte obehagen av elfält. Det finns ett stort antal, väl utförda studier av personer som säger sig lida av "elallergi" och de visar på ett mycket entydigt resultat: I blindade tester kan inte elallergikern känna av om elfälten är på eller av. Vad är då orsaken?

Man anser numera att "elallergi" är ett så kallat "beting", en reflex. Åsynen eller vetskapen av/om något genererar en reflex i hjärnan som utlöser reaktionen. Det är således inte elfälten, utan åsynen av en tänd lampa, dator etc som orsakar obehagen. Beting går att behandla. Kogntitiv Beteendeterapi (KBT) fungerar. All heder åt de läkare som vägrar skriva ut "elsanering", utan i stället tar sig tiden att reda ut den verkliga orsaken.

Så varför klagar man på "ofrihet"? Det underliggande problemen tror jag att är två: 1. Resursbrist och fördomar – Läkare har i dag på tok för litet tid per patient. Samtidigt är bemötandet i vården långt ifrån könsneutralt. Tyvärr är det fortfarande så att kvinnors problem ofta avfärdas, medan mäns tas på allvar. 2. Stigmat kring psykosomatiska besvär – Att man har ett problem som "sitter mellan öronen" behöver inte betyda att man är psykiskt sjuk, men det finns hos många patienter en ovilja att acceptera en sådan diagnos. Man vill hellre ha en annan diagnos, även om den är fel.
Här finns en stor uppgift för vården: Att fundera på hur patientbemötandet kan förbättras. Även konsumenten har ett ansvar, att inte låsa sig vid en "egendiagnos" utan i stället ha en dialog med sin läkare.

Författaren är ingenjör och har inga kopplingar till läkemedels eller vårdindustri.

Anders Gustafsson

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen