Professor Stofils senaste språkgnäll - Tidningen Kulturen
Ivo Holmqvist

Samhälle
Verktyg
Typografi

Ur led är tiden, ack att jag är den som ska vrida den rätt igen. Det var väl ungefär så Hamlet uttryckte sin vånda, tolkad till god svenska av Carl August Hagberg. Till äldre gnällgubbars dagliga nöje hör, har vi kunnat konstatera när vi nu är återbördade till fosterjorden efter en del år i utrikes land, att klanka på ungdomens språkliga förfall. Så gjorde redan de gamla romarna, och grekerna dessförinnan, och nitiska språkvårdare var säkert i farten redan bland hieroglyferna i nildeltat och lutade över lertavlornas kilskrift i mellanflodslandet. Intet är nytt under solen.


 

Och verbet "pika" har tydligen en ny betydelse: inte att vara elak mot någon genom att vara spetsig, utan att komma på topp, att nå högsta höjd: "antalet studenter som inte har kunnat få bostad på universitetsorten pikade i augusti".

Annons:För några veckor sedan stavade en lundaprofessor i sin språkspalt i Svenska Dagbladet, som jag förstår det på fullt allvar, participformen av verbet slå "slått". Så säger man på skånska skolgårdar när man fått stryk, det vet jag eftersom jag oftast hamnade underst i högen av pucklande folkskoleglin och fick dras fram, trasig och blodig. Men icke skulle varken de eller jag komma på tanken att stava det annat än "slagit". Professorn har inte svarat på mitt stillsamma påpekande. Hon är väl överlupen av harmsna protester från gnällgubbar och lämnar dem visligen därhän.

Nyss lyssnade jag med penna i hand på morgonnyheterna och slog ner på sådant som Uno Stenholm aldrig skulle ha tagit i sin mun. Vem var han? Jo, uppläsare under många år hos Tidningarnas Telegrambyrå TT, och en så känd radioröst att han skulle ha anlitats i händelse av främmande makters ockupation av Sverige – honom kunde man lita på, han skulle inte ha förletts att sprida desinformation. Och inte heller skulle "slått" och vad jag nedan noterar ha godtagits av Erik Wellander vars handbok "Riktig svenska" i många decennier var en bibel och ett vademecum för alla som ville veta hur svenska språket korrekt skulle behandlas.

Och verbet "pika" har tydligen en ny betydelse: inte att vara elak mot någon genom att vara spetsig, utan att komma på topp, att nå högsta höjd: "antalet studenter som inte har kunnat få bostad på universitetsorten pikade i augusti". Samma studenter läser inte längre på universitet utan på skolan (visserligen en korrekt avspegling av lärosätenas branta fall på senare år – nyss föreslogs med goda skäl att de många och väl inte alltid högpresterande provinsuniversiteten bortom Uppsala, Lund, Stockholm, Göteborg och Umeå borde nedgraderas och återgå till att kallas högskolor).

På fullt allvar kallar nyhetsuppläsarna – eller den som skrivit deras manus - gymnastiksal och idrottsanläggning för "gympahall", och flickor kallas tjejer (det är kanske bara bra eftersom det ordet har en tänjbar åldersbegränsning). Det nya ordet "hen" sprider sig som en farsot, på vissa tidningsredaktioner som ett påbud uppifrån. Möjligen finns det i dessa politiskt korrekta tider behov av en könsneutral term, men vi har hittills klarat oss alldeles utmärkt den förutan. Med tanke på att engelskan flödar in nästan ohejdad i vårt ordförråd är "hen" ett hönsigt ord, ett olyckligt sammanfall språken emellan och illa valt.

Vilka fler anglicismer svängde man sig med i nyheterna denna tidiga morgontimme? Mycket mer som en gammal perukstock kan harcelera mot: "Upp till bevis", "för säg en månad sedan", och att Storbritannien efter Brexit vill ha "ett lajt ( light) medlemskap". Men det här är bara en slimmad version av de halvsmälta engelska inlånen som kommit in på senare år och som fortfar att komma in framöver – fast så heter det ju inte, det heter numera "över tid". Are you hanging with? Have it so good! Vi spik svinglisch jo nå!

Ivo Holmqvist

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Film. Med det intensiva thrillerdramat 'The Salesman' är Asghar Farhadi den fjärde regissören i filmhistorien som vinner en Oscar för Bästa icke-engelskspråkiga film två gånger. Han tar därmed plats på en mycket prominent vinnarlista som hittills bestått av tre legendariska mästerregissörer: Federico Fellini, Vittorio De Sica och Ingmar Bergman.
Läs mer...

Kultur. 1612 – Svenska trupper, ledda av hertig Johan av Östergötland och Jesper Mattson Cruus af Edeby, besegrar en dansk här under kung Kristian IV, som är på återtåg från ett plundringståg i Västergötland, i slaget vid Kölleryd i Halland under det pågående Kalmarkriget. Efter att omkring 300 man har fallit (båda sidor inräknade) flyr danskarna till Varberg.
1808 – Utan föregående krigsförklaring går ryska trupper under ledning av general Fredrik Vilhelm von Buxhoevden över den svensk-ryska gränsen vid Abborrfors i östra Finland. Detta blir inledningen till finska kriget, som pågår till året därpå och i vilket Sverige förlorar den östra rikshalvan till Ryssland.
1848 – De båda tyska politiska aktivisterna Karl Marx och Friedrich Engels utger den lilla pamflettskriften Kommunistiska manifestet i London. Den är skriven på tyska och utges på uppdrag av den internationella organisationen Kommunisternas Förbund. Visserligen innehåller den inte mycket, som Marx inte redan har skrivit, men det kort- och lättfattliga samt slagkraftiga språket gör den till en stor succé och den mest spridda av deras skrifter. Redan samma år översätts den till svenska, sannolikt av Pehr Götrek, som också är medlem av förbundet. Manifestets mest berömda mening blir den sista, vilken är en uppmaning, som lyder ”Proletärer i alla länder, förenen eder!”
1940 – Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.
1968 – Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.
1972 – Den amerikanske presidenten Richard Nixon inleder ett oväntat men historiskt besök i Kina, vilket pågår till den 28 februari, och tas emot av landets ledare Mao Zedong. Syftet med besöket är att förbättra relationerna mellan länderna, som vid denna tid ser varandra som något av ärkefiender och det är första gången en amerikansk president besöker ett kommunistiskt land. Besöket leder till och med till att engelska språket berikas med metaforen Nixon in China, som uttryck för när en politiker gör något oväntat och okarakteristiskt.
1976 – De första paralympiska vinterspelen invigs i svenska Örnsköldsvik. Spelen har tillkommit för att personer med olika former av funktionsnedsättningar ska kunna delta i olympiska vinterspelsidrotter, men med anpassningar till deras nedsättningar. Paralympiska sommarspel har hållits sedan 1960.
1987 – Olof Johansson väljs till det svenska Centerpartiets ordförande, sedan den tidigare ledaren Karin Söder har avgått den 2 februari, på grund av dålig hälsa. Johansson förblir partiledare till 1998, då han lämnar posten några veckor före årets svenska riksdagsval.


Källa: Wikipedia
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen