Professor Stofils senaste språkgnäll - Tidningen Kulturen
Ivo Holmqvist

Samhälle
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ur led är tiden, ack att jag är den som ska vrida den rätt igen. Det var väl ungefär så Hamlet uttryckte sin vånda, tolkad till god svenska av Carl August Hagberg. Till äldre gnällgubbars dagliga nöje hör, har vi kunnat konstatera när vi nu är återbördade till fosterjorden efter en del år i utrikes land, att klanka på ungdomens språkliga förfall. Så gjorde redan de gamla romarna, och grekerna dessförinnan, och nitiska språkvårdare var säkert i farten redan bland hieroglyferna i nildeltat och lutade över lertavlornas kilskrift i mellanflodslandet. Intet är nytt under solen.


 

Och verbet "pika" har tydligen en ny betydelse: inte att vara elak mot någon genom att vara spetsig, utan att komma på topp, att nå högsta höjd: "antalet studenter som inte har kunnat få bostad på universitetsorten pikade i augusti".

Annons:För några veckor sedan stavade en lundaprofessor i sin språkspalt i Svenska Dagbladet, som jag förstår det på fullt allvar, participformen av verbet slå "slått". Så säger man på skånska skolgårdar när man fått stryk, det vet jag eftersom jag oftast hamnade underst i högen av pucklande folkskoleglin och fick dras fram, trasig och blodig. Men icke skulle varken de eller jag komma på tanken att stava det annat än "slagit". Professorn har inte svarat på mitt stillsamma påpekande. Hon är väl överlupen av harmsna protester från gnällgubbar och lämnar dem visligen därhän.

Nyss lyssnade jag med penna i hand på morgonnyheterna och slog ner på sådant som Uno Stenholm aldrig skulle ha tagit i sin mun. Vem var han? Jo, uppläsare under många år hos Tidningarnas Telegrambyrå TT, och en så känd radioröst att han skulle ha anlitats i händelse av främmande makters ockupation av Sverige – honom kunde man lita på, han skulle inte ha förletts att sprida desinformation. Och inte heller skulle "slått" och vad jag nedan noterar ha godtagits av Erik Wellander vars handbok "Riktig svenska" i många decennier var en bibel och ett vademecum för alla som ville veta hur svenska språket korrekt skulle behandlas.

Och verbet "pika" har tydligen en ny betydelse: inte att vara elak mot någon genom att vara spetsig, utan att komma på topp, att nå högsta höjd: "antalet studenter som inte har kunnat få bostad på universitetsorten pikade i augusti". Samma studenter läser inte längre på universitet utan på skolan (visserligen en korrekt avspegling av lärosätenas branta fall på senare år – nyss föreslogs med goda skäl att de många och väl inte alltid högpresterande provinsuniversiteten bortom Uppsala, Lund, Stockholm, Göteborg och Umeå borde nedgraderas och återgå till att kallas högskolor).

På fullt allvar kallar nyhetsuppläsarna – eller den som skrivit deras manus - gymnastiksal och idrottsanläggning för "gympahall", och flickor kallas tjejer (det är kanske bara bra eftersom det ordet har en tänjbar åldersbegränsning). Det nya ordet "hen" sprider sig som en farsot, på vissa tidningsredaktioner som ett påbud uppifrån. Möjligen finns det i dessa politiskt korrekta tider behov av en könsneutral term, men vi har hittills klarat oss alldeles utmärkt den förutan. Med tanke på att engelskan flödar in nästan ohejdad i vårt ordförråd är "hen" ett hönsigt ord, ett olyckligt sammanfall språken emellan och illa valt.

Vilka fler anglicismer svängde man sig med i nyheterna denna tidiga morgontimme? Mycket mer som en gammal perukstock kan harcelera mot: "Upp till bevis", "för säg en månad sedan", och att Storbritannien efter Brexit vill ha "ett lajt ( light) medlemskap". Men det här är bara en slimmad version av de halvsmälta engelska inlånen som kommit in på senare år och som fortfar att komma in framöver – fast så heter det ju inte, det heter numera "över tid". Are you hanging with? Have it so good! Vi spik svinglisch jo nå!

Ivo Holmqvist

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts