Mindfulness - Tidningen Kulturen
Samhälle
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Hur kommer det sig att det som i Sverige introducerades som en behandlingsmetod för allvarliga personlighetsstörningar nu också lanseras som en allmän och för alla användbar ”må-bra-vad-du-än-tänker-känner-gör-och-befinner-dig-metod”?

Bluff eller en heltäckande metod för allt mellan himmel och jord


Varför denna känslonihilism? Att invaggas i en sådan illusion anser jag vara vilseledande.
Med andra ord kan vi inte - och ska heller inte kunna - meditera, visualisera och suggerera bort livets naturliga vedermödor, som om de skulle bli lättare att uthärda med hjälp av en meditationsteknik.

I allt från fackliga tidskrifter till allsköns "må-bra-och-lev-väl magasin" finns annonser om diverse kurser i mindfulness. Utbudet tycks ibland skrattretande; var mindful med din hund, var mindful och allt i livet kommer att gå dig väl etc. Och nu senast med den lukrativa affärsidén att, för tusentals kronor, lura iväg stressade storstadsbor till någon varm, exotisk och skyddad Medelhavsö där man får möjlighet att ha en nära-russin-upplevelse för att på oralstadienivå lära känna dess smak och textur.

Metodfenomenet mindfulness kan närmast jämföras med de affirmationsfinter som erbjuds inom new age, vilka ska få oss att uppleva att vi kan förändra vår yttre verklighet med tankens kraft. Det gäller liksom bara att kunna fånga, och vara kvar i nuet. Och du! Glöm inte andningen!
Är verkligen ropet efter att fånga stunden och dagen, carpe diem, överhuvudtaget möjligt och eftersträvansvärt?

Vart vi än befinner oss i nuet är vi väl snarare förankrade i våra erfarenheter, minnen och i vår historia. Den som inte bär med sig sitt förflutna som urvalsverktyg för att fokusera i nuet har väl varken något att minnas eller att fånga; ett omöjligt tillstånd kan man tycka. Det viktiga är väl därför att ha koll på sitt förflutna och värna om det för att undvika att hamn i ett brus av en massa snabba och ytliga nu-tillstånd. Och vilken dag ska fångas? Amerikanska presidentkampanjen eller svenska ministrar som knappt hinner tillträda innan de faller!?

Psykiatriker, sjuksköterskor, forskare, allsköns terapeuter, zen lärare, newageare och diverse "dagsbehovsbuddister" är några av alla de som hävdar metodens nästintill mirakulösa och terapeutiska verkan inom just deras specialistområde. Att vara medvetet närvarande och finna sig i det som händer i nuet tycks vara metodens signum. Genom att tillämpa övningarna blir det lättare att acceptera det som tidigare gjort en besviken, upprörd och sårad. Vi kan alltså "balansera" och "klara" oss ur smärtsamma situationer som vi annars inte kan påverka.

Varför denna känslonihilism? Att invaggas i en sådan illusion anser jag vara vilseledande.
Med andra ord kan vi inte - och ska heller inte kunna - meditera, visualisera och suggerera bort livets naturliga vedermödor, som om de skulle bli lättare att uthärda med hjälp av en meditationsteknik.

Tänk om det är precis tvärtom. Att man faktiskt mår sämre av att invaggas att tro att man mår bättre av att "terapeutiskt" hålla på med sig själv. Att må bra blir ett självändamål, en sysselsättning som man absorberas av medan livet och dess glädjeämnen och bekymmer pågår. Det är därför ett felslut att tro att vi kan påverka, kontrollera och ändra våra mänskliga villkor genom att gå in i oss själva och "omvårda" oss på den inre scenen. Kontrollillusion kallas det om vi tror att vi kan kontrollera något som vi absolut inte har någon makt över: Livet.

Vore det inte mer korrekt att därför kalla metoden för "mindemptiness"? Töm dig själv på kritiskt tänkande och på medmänskligt ansvarskännande. Skapa dig en egen världsordning där ditt eget välbefinnande är det mest eftersträvansvärda tillstånd som finns. Spela då bara upp din inre "acceptansrulle" som "buffertzonsmanus" mellan den brutala och reella verkligheten och din egen illusion om att du kan styra och kontrollera dig själv, ditt liv och det som sker omkring dig. Mindfulness metod har här blivit den trollstav med vilken du kan vifta bort eller bemästra det svåra genom att invagga dig själv i tron att det inte finns. Är inte denna förespegling snarare ett uttryck för både en uppseendeväckande och osund narcissistisk fantasi?

Skribenten är psykolog

Thomas Silfving

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen