Jag minns i Trieste en gång i slutet av 1950-talet... - Tidningen Kulturen
så syns från vänster:   Syster och bror(operasångaren?), mamman, fästmönoch jag (10 år).

Samhälle
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times


Året var 1958 på sommaren och jag var 10 år. Mina föräldrar och jag bilade till Italien på semestern. När vi kom till Trieste, stannade vi vid den allra första kiosken vi såg efter Miramare för att få något att dricka i värmen och för att jag skulle få bada. Där träffade vi en svenska som var förlovad med en italienare. Jag tror att svenskan var från Göteborg eller Uddevalla och att hennes italienare var operasångare. Det visade sig att kiosken ägdes av hans föräldrar och att hans syster arbetade där. Mötet, kiosken och personerna finns på film och bilden är hämtad från filmen.

 


Kiosken som den såg ut då!<br />

Kiosken som den såg ut då!

Ögat hade skadats av en pil från en pilbåge och barnets far hade tagit det så hårt att han fått hjärtproblem.
så syns från vänster: Brodern(operasångaren?), mamman, fästmön min mor (Wiola, då 42 ) och jag 10år

så syns från vänster: Brodern(operasångaren?), mamman, fästmön min mor (Wiola, då 42 ) och jag 10år

Annons:Familjen bjöd hem oss på middag. De bodde i ett hyreshus inne i Trieste på andra eller tredje våningen. Jag kommer ihåg att vi åkte genom en tunnel för att komma fram till hyreshuset. Vid middagen satt mina föräldrar i ett rum tillsammans med alla vuxna och jag i ett annat rum tillsammans med tre, fyra andra barn där ett av barnen, en pojke, hade ett konstgjort glasöga.

Ögat hade skadats av en pil från en pilbåge och barnets far hade tagit det så hårt att han fått hjärtproblem. Man hade berättat för pojken att hans riktiga öga skulle läka och att det glasögat bara vara tillfälligt och han sedan skulle få tillbaka sitt riktiga öga. Under måltiden fick vi barn vin och vatten, vilket var första gången för mig, och något av barnen sa " inte så mycket vatten! ".

Dagen efter på kvällen gick vi ut på restaurang tillsammans med svenskan och hennes fästman. Han beställde friterad bläckfisk på ett stort fat och sa att om vi inte tyckte om det skulle han äta allt själv. Det var första gången mina föräldrar och jag åt bläckfisk och vi var lite tveksamma, men vi älskade det, så det blev inte sista gången.

Vi satt utomhus med utsikt över bukten och såg fiskebåtarna med sina lampor för att fånga bläckfisk. Vi fick höra att fiskarna hade gränsproblem i vattnen mellan Italien och Jugoslavien. En stor fyr låg alldeles i närheten av restaurangen och vi såg ljusen från den.

När jag nu 58 år senare åker igenom Trieste med min fru kunde vi, tack vare filmen, konstatera att det finns en kiosk på samma plats.

Är det någon som känner igen detta så hör av er.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Bilderna är fotogram ur en gammal Super8 film!

Roland Edström

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen

Cron Job Starts