När globaliseringen är över - Tidningen Kulturen
Bild Hebriana Alainentalo

Samhälle
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Globaliseringen tog slut med den europeiska flyktingkrisen. För det var ju inte tänkt att den skulle fungera så. Europeisk turism till Tredje världen – ja. Men inte flyktingar därifrån till Europa. Jorden är inte alls platt, som den amerikanske journalisten Jonathan Friedman påstod för ett tiotal år sedan. Den är sönderstyckad av barriärer.


Tesen om den oemotståndliga globaliseringen förutsatte en sak: existensen av ett imperium, en enda supermakt. Men i samma ögonblick som denna deklarerade sin existens, inledde den sin epokala nedgången. Förenta staternas förlust av rollen som obestridd hegemonisk makt är endast en tidsfråga. Kommer den att ske utan strid?

Det var kapitalets – digitala – flykt som skulle underlättas med hjälp av globaliseringsideologin. Flyktingar i form av människor räknade den inte med. Kapitalets välsignelser skulle göra att alla blev kvar där de var. Också västerländsk demokrati skulle exporteras. Då blev det korståg, sedan krig. Historien var inte alls slut. En ny medeltid låg inom räckhåll.

Decennierna efter "murens fall" blev illusionernas tidevarv. Nya murar restes. Nationalstaterna skulle dö bort – ett återbruk av gammal marxistisk retorik. Europeiska nationer, ofta med avancerad militärindustri, började avveckla sina försvarsmakter – det ekonomiska tricket var att sälja försvarsmateriel till utlandet. Så får man krutdurkar.

Tesen om den oemotståndliga globaliseringen förutsatte en sak: existensen av ett imperium, en enda supermakt. Men i samma ögonblick som denna deklarerade sin existens, inledde den sin epokala nedgången. Förenta staternas förlust av rollen som obestridd hegemonisk makt är endast en tidsfråga. Kommer den att ske utan strid?

De forna kolonialmakterna kämpade – förgäves visserligen – för att behålla sina imperier. Sovjetimperiet gav upp tämligen fredligt. Det är inte normalfallet. Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer en multipolär värld att ha uppstått – det är bäst att räkna med den utgången i alla fall. Ett antal spelare (Moskva, Peking med flera) verkar för detta.

Utgången kommer att ha geopolitisk betydelse, inte minst för de små staterna. De kan inte hänga upp sig på ett maktblock, de måste ha goda förbindelser med alla. Detta är alliansfrihetens essens. De flesta länder i världen vägrar, så gott de kan, att associera sig till stormaktsintressena. Sverige borde se detta som ett positivt exempel.

Att sluta sig till den nedåtgående stormaktens militära allians – det är gårdagens politik! Sverige som stat bör sträva efter att det råder balans i de internationella relationerna. Övermakt, "världspolisordningen", kommer förr eller senare att straffa sig. Den som vill orientera sig i den säkerhetspolitiska diskussionen rekommenderas en titt på alliansfriheten.se!

Sven Hofman

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen