Kränkt eller bara inskränkt? - Tidningen Kulturen
Samhälle
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Vad är mest skamligt: att bli lurad eller se sig själv som ett offer som fåfängt förnekar blottor i personligheten som gör en till villebråd för skojare.


Men när något tråkigt och negativt däremot händer och ska rekapituleras skyller vi hellre på någon annan. Vart tar vårt jämlika, nyanserade och balanserade tänkande vägen då?! Syndabockstänkandet står på lur.

Albert Camus lär ha sagt att om man ingen karaktär har så skaffar man sig en metod. En sådan kan vara inställningen att ursprunget till vår ohälsa och vårt missnöje orsakas av krafter utanför oss själva: Att uppfatta sig som utsatt för andras svek och övergrepp. Själv anser man sig vara utan skuld, och därför också befriad från ansvar.

Misstakes were made (but not by me). Kokandes inombords retar man sig på, och känner sig kränkt av att verkligheten inte riktigt stämmer överens med hur man vill att den ska uppföra sig: men inte gör för att man har svårt att uppfatta den ur ett annat perspektiv än sitt eget. I värsta fall blir man bitter och elak, och fortsätter att självbelåtet och urskillningslöst skylla på andra. Det är bekvämast så. Men det är något skumt och självbedrägligt tillrättalagt med en sådan inställning.

När vi upplever positiva saker vill vi gärna ta åt oss av äran och känna delaktighet. Vi ser det som naturligt. Som något som berikar våra liv. Och vi skickar det roliga vi upplevelser vidare till andra så de kan se hur fantastiska och inkluderade vi är i gemenskapen. Men när något tråkigt och negativt däremot händer och ska rekapituleras skyller vi hellre på någon annan. Vart tar vårt jämlika, nyanserade och balanserade tänkande vägen då?! Syndabockstänkandet står på lur.

Varför är det så? Varför fråntar vi människan hennes skyldighet att äga sin rättighet att vara delaktig och ansvarig för sitt liv och sina handlingar i situationer i vilka hon är sårbar, godtrogen och utsatt? Ja, där hon visar sig både ofullkomlig och klandervärd. Det vill säga mänsklig och inte alltid så fördelaktigt delaktig. Om vi således utan eftertanke lägger skulden på andra kan man misstänka att vi är självbedrägliga i vår framfart eftersom vi har svårt att ta till oss och erkänna det som Horace Engdahl (2011) skriver i sin bok Cigaretten efteråt att: "Vi smickrar oss när vi påstår att misstron växer ur det svek vi blivit utsatta för. Så är det inte.

Misstron växer ur den inskränkthet som består i att inte vilja bli lurad." Vi bör därför fundera på om den idag så vanliga upplevelsen av att känna sig utsatt och kränkt tenderar att godtyckligt sammanblandas med mer fåfänga och inskränkta "överkänsligheter" i personligheten. Men det vill vi förstås inte erkänna. Så, vi fortsätter att gnälla och skylla vårt elände på andra. Finns det således ett förvirrat samband mellan att å ena sidan vara kränkt och inskränkt och att å andra sidan ärekränka?

Thomas Silfving

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen