Världens äldsta propagandatrick - Tidningen Kulturen
Samhälle
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times


Peisistratos

En dag för tvåtusenfemhundra år sedan staplade den grekiske politikern Peisistratos in på det stora handelstorget i Aten. Han var nerblodad och hade sår efter knivhugg, berättar Herodotos. Peisistratos förklarade att han just undkommit ett mordförsök och vädjade till stadens medborgare att förse honom med livvakter. Då Peisistratos hade ett visst anseende efter att ha lett en militär expedition några år tidigare hade han inga problem med att få sin önskan uppfylld.

Peisistratos var en pionjär när det gäller att manipulera allmänheten. Han hade knivhuggit sig själv, och hittat på historien om överfallet. De unga beväpnade männen som staden gav i uppdrag att skydda Peisistratos använde han till att genomföra en stadskupp.
Det här är ett av de tidigaste exemplen på propaganda. Att framställa sig som orättvist behandlad eller ett oskyldigt offer är en metod som fortfarande använd eftersom den är så effektiv. Inte minst om man planerar att starta ett krig. 

Ska man tro romerska historieskrivare så gjorde romarna inget annat än att försvara sig själva eller något allierat kungadöme. Adolf Hitler kände sig tvungen att låtsas att det var Polen som angrepp Tyskland 1939. Vietnamkriget motiverades bland annat med att ett amerikanskt fartyg angripits på internationellt vatten utanför Nordkoreas kust. De flesta krig startas som ett svar på en annan stats, ofta påhittade, aggression. 

Offerrollen ger förövarna ett moraliskt övertag och rättfärdigar våld. Ett offer kan inte kritiseras eftersom det bara försvarar sig. ·
Det finns naturligtvis verkliga offer men som ändå utnyttjar rollen i propagandasyfte för att själva kunna begå övergrepp. Rwandas diktator Paul Kagame har gjort sig skyldig till krigsbrott och torterar oppositionella. Men genom att framställa sig som talesman för offren för Rwandas folkmord har han hittills blivit omöjlig att kritisera. 

Rebellerna i det libyska inbördeskriget lyckades på kort tid få internationellt stöd för att inte bli massakrerade av regimen i Tripoli. Men alla brott mot de mänskliga rättigheterna som Kadaffi gjorde sig skyldig till utför nu de tidigare rebellerna utan att det väcker uppmärksamhet. Vi minns fortfarande Serbiens förtryck av Kosovoalbanerna i slutet av nittiotalet men få tycks bry sig om Kosovoalbanernas förtryck av serber i Kosovo idag. 

Det land som på olika sätt mest systematiskt exploaterar offerrollen för att påverka den internationella opinionen är annars Israel.  Folkmordet på judar under andra världskriget verkar vara ett politiskt kapital som aldrig tar slut och tycks kunna rättfärdiga vilka handlingar som helst. Det förklarar också varför Israel vägrat att erkänna Turkiets folkmord på armenier under första världskriget: offerrollen är allt för dyrbart för att delas.

När den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu nyligen besökte Washington gav han president Barack Obama ett exemplar av Esters bok från det gamla testamentet. Det är historien om hur den judiska minoriteten i det gamla Persien, slår ihjäl 75 000 (i vissa versioner) antisemiter, så att de inte kan hota landets judar i framtiden. Ester bok är lyckligtvis bara en slags folkmordfantasi: inget tyder på att verkliga händelser ligger till grund för berättelsen. Men budskapet till världen är ändå tydligt. Israel är ett potentiellt offer som inte kommer att tveka att gå till angrepp först.

Pierre Gilly

 

 

 

Annons

Populära artiklar i denna kategori

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen