Om konstnären, den skapande terapeuten och musikern Mia Sandberg - Tidningen Kulturen
Thomas Silfving

Media
Verktyg
Typografi
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

De flesta människor har ett behov att tala om sina erfarenheter och tankar, vad som bekymrar dem. Andra sjunger och skriver för att få utlopp för sin inre kinkiga belägenhet. Vissa gör både och, Mia Sandberg är en av dessa.

Hon målar, komponerar musik, sjunger och spelar piano samt arbetar som familje-, bild- och kroppsterapeut i Stockholm. Det hon uttrycker är alltid utifrån autentiska erfarenheter och händelser. Ett ”måste” som Mia låter komma till kreativt uttryck i symbolisk målning, poetisk text och genom de utvecklande samtal hon har med enskilda patienter och par i kris.
Mia Sandberg

Mia Sandberg

 

I musikboken Inte samma måne är det inte längre bara svart eller vitt, utan relationsnyanserna målas i känslofärger som vi alla kan uppleva i samband med förlusten av någon vi levt nära. Sorgen tar vid och ibland kan det vara grått, trist och ensamt.Hon målar, komponerar musik, sjunger och spelar piano samt arbetar som familje-, bild- och kroppsterapeut i Stockholm. Det hon uttrycker är alltid utifrån autentiska erfarenheter och händelser. Ett ”måste” som Mia låter komma till kreativt uttryck i symbolisk målning, poetisk text och genom de utvecklande samtal hon har med enskilda patienter och par i kris.

2012 gav Mia ut boken Inte samma måne, med tillhörande musik på cd, där hon berättar om svåra beslut i livet som exempelvis att separera, och de faser vi går igenom i samband med en skilsmässa: en kris som kan göra oss både tanke- och känslomässigt vilsna, förtvivlade och nyansfattiga. Vi får tunnelseende och börjar kategorisera oss själva och andra utifrån motpolerna svart och vitt och vad vi anser vara rätt och fel. Här är vi många som också drar sig till minnes Mias kända singel Svart eller Vitt från 1980. I den sjunger hon: ”Om rätt är rätt och fel är fel då vill jag inte tala mer. För jag talar om att leva…”

I musikboken Inte samma måne är det inte längre bara svart eller vitt, utan relationsnyanserna målas i känslofärger som vi alla kan uppleva i samband med förlusten av någon vi levt nära. Sorgen tar vid och ibland kan det vara grått, trist och ensamt.

Men också stunder av ljus och mening gör saknaden uthärdlig. I sin bok väver Mia palettlikt samman text och musik med några av dess kapitel: chockfas; reaktionsfas; bearbetningsfas; och nyorienteringsfas. Och lyssnar man riktigt noga anar man att Mia själv söker sätta musik och ord på sina egna känslor i samband med sin egen separationsprocess. Hon gör det varligt utan att slå varken hit eller dit. Snarare än offerkoftans bekväma och ansvarslösa projektionsförövartendens väljer hon ett nyanserat och reflekterande utvecklingsperspektiv för relationsförhoppningar och osäkerheter som gått över styr och slutat i skilsmässa. Mias engagemang lämnar inte den som själv inte vill bli lämnad. Bokens syfte är därför att hjälpa parterna att kunna lämna varandra lite mer värdigt än vad som, enligt författaren, i de flesta fall sker.

Och för att komma ytterligare ett steg på sin yogavandring kom Mia förra året (2016) ut med CD:n Vi som älskat förut där hon med tolv nyskrivna sånger blickar framåt utan att låta det förflutna skymma sikten för vad som komma skall. I sin sång Vandrar mot vind sjunger hon att: ”

Nu vill jag minnas

Vara och finnas

Vägen är öppen och sikten är klar

Jag hinder passerat dagar kasserat

Men det är rester från det som var

Thomas Silfving

Klicka här för att söka efter böcker hos Bokus apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Klicka här för att söka efter artiklar hos CDON.com apropå den här artikeln.
Varje köp via denna länk stödjer TK.

Annons

Annons

Media. En intervju med Guido Zeccola som slutade arbeta på Tidningen Kulturen.
http://tidningenkulturen.se/index.php/ovrigt-kat/ovrigt-kat-11/ovrigt-kat-13/22772-innan-festen-tar-slut
Läs mer...

Media. Den svenske journalisten Dawit Isaak, född i Eritrea, har tilldelats UNESCO:s Guillermo Cano World Press Freedom Prize 2017. Dawit Isaak arresterades under en räd mot medier i Eritrea 2001. Sveriges Radios vd Cilla Benkö som är ordförande för juryn för UNESCO:s Guillermo Cano Frihetspris 2017 kommenterar: – Jag hoppas att denna utmärkelse får hela världen att ropa ”Free Dawit Isaak now”.
Läs mer...

Musik. CIRCADIA på Nissanscenen, Halmstad Stadsbibliotek 23 mars kl 19.00. Fri Entré.
Konserten sänds live över nätet och ligger sedan kvar:www.inesplay.se Tidigare konserter finns också på: http://bambuser.com/channel/Musikgemaket
Circadia är en grupp sammansatt av gitarristerna David Stackenäs och Kim Myhr, bassisten Joe Williamson (the Electrics a.o) och slagverkaren Tony Buck (the Necks a.o). Gruppen begick sin debut på Fylkingens 80-års jubileum i november 2013 och blev därefter omnämnda i Sound of Music som en av årets musikaliska höjdpunkter. 2016 släppte de sin debut CD på norska skivbolaget Sofa Music, och har fått strålande recensioner i både svensk och internationell press.
Kommande INES konserter i vår: Nissanscenen må 10 april kl 19 VIVA BLACK MED GRETLI OCH HEIDI Nissanscenen 4 maj kl 19 SHITNEY MARIA FAUST – saxofon, effekter

Läs mer...

Scen. HARVEY
En komedi av Pulitzerpristagare Mary Chase
Föreställningen spelas på italienska
En sammanfattning av pjäsen på svenska och engelska delas ut på teatern 
6 - 7 - 8 april 2017, kl. 19.30 Ordinarie pris: 150 kr (förköpspris t.o.m. 1:a april: 110 kr);
(Barn under 12 år: fri entré) Köp biljetter här: https://billetto.se/sv/events/harvey-teatro-in-italiano
 Föreställningen genomförs i samarbete med ABF, FAIS och Teater Tre
 Handling (spoiler alert!!!):
Elwood P. Dowd är en trevlig man som uppger sig ha en osynlig vän som heter Harvey, beskriven som en två meter lång vit kanin, vilken han presenterar till alla. Hans syster Veta tycker att Elwoods beteende är både obehagligt och generande och hon bestämmer sig för att lägga sin bror på Professor Chumleys berömda psykiatriska klinik. När hon kommer till kliniken hamnar hon dock i en rad roliga missöden som leder henne till att reflektera över vem som egentligen är tokig i kliniken. Och vad tycker ni? Är vi verkligen normala när man tittar närmare? Författarinnan, Pulitzerpristagare Mary Chase, ger oss ett underbart tillfälle att börja en inre resa genom huvudpersonen Elwoods och hans vän Harveys äventyr. Pjäsen lyfter fram konflikten mellan vem vi egentligen är och vad sociala konventioner kräver från oss. Komedin ”Harvey” har haft stora succéer på Broadways teatrar och med en Oscarpristagare film i 1950 med James Stewart i huvudrollen. För mer info besök gärna hemsidan: www.varforinte.net
Läs mer...

Annons

Rekommenderad läsning på Tidningen Kulturen